Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/densha

Marketing

INFERNAL AFFAIRS (Mou gaan dou, 2002)

Drama / Triler

Redatelj: Alan Mak, Andrew Lau

Glume:
Andy Lau...............Lau Ming
Tony Leung..................Yan
Anthony Wong.....gl. insp. Wong
Eric Tsang..................Sam
Edison Chen .....mladi Lau Ming
Shawn Yue ........... mladi Yan

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Yan je policijska krtica ubačen u redove podzemlja i njegov pravi identitet zna samo gl. insp. Wong koji ga je i regurtirao. Lau Ming je krtica podzemlja ubačen u redove policije i on radi za svog šefa Sama. Obojica su regurtirani kao mladići te su nakon godina rada napredovali visoko u hijerarhiji svojih organizacija, međutim zbog dvostrukog života koji vode pate njihovi privatni životi. Lau Ming je stekao poštovanje "kolega" svojim radom u policiji, a isto tako i Yan u podzemlju. Obojica svojim šefovima javljaju korisne informacije koje oni vješto koriste da nadmudre policiju tj. Trijade. Prilikom jedne policijske zamke za Sama koju predvodi gl. insp. Wong, obojica šefova postanu svjesni da protivnik ima krticu u njihovim redovima. Tada počinje utrka između Yana i Lau Minga za preživljavanje...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ovo je sada već jedan legendaran film koji je ponovno pokrenuo HK kinematografiju nakon što polako počela gubiti na zanimljivosti. Film koji je pokrenuo hrpu sličnih klonova o undercover policajcima, s boljim (Protege) ili lošijim (Wo Hu) uspjehom.

Za mene je ovo jedan od najboljih filmova koje sam gledao, film koji ima neizvjestan kraj, odličnu glumačku postavu te fantastičnu priču (za koju shvatite da je tako jednostavna) i glazbenu podlogu (koju izvodi sam Andy Lau). Na kraju krajeva nije ni Scorsese bio blesav kada je odlučio ovo remek djelo amerikanizirati i snimiti "The departed" koji mu je donio Oscara.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ako tražite akciju u ovom filmu potražite je drugdje, ovdje nećete vidjeti glavne likove da rade lude akrobacije i ostavljaju mrtva tijela i pustoš za sobom. Ovaj film će vam zalijepiti oči za ekran razlikama između dva svijeta kojima oba glavna lika pripadaju, njihovoj unutarnjoj borbi i pitanju, kojemu svijetu oni ustvari pripadaju.

Jedna zanimljivost - scena kada gl. insp. Wong daje dar Yanu za rođendan na krovu je posveta filmu John Wooa "Hard Boiled" u kojemu istu ulogu policijske krtice glumi Tony Leung, samo što se tamo radi o upaljaču, a ovdje o satu.

Infernal affairs Trilogija:
Osim toga postoje još dva nastavka ovog filma, drugi i treći dio, dok se drugi dio bavi likovima u mladim danima i njihovim motivima da odaberu strane na kojima ih vidimo na početku prvoga dijela, treći dio se bavi događajima koji su se događali nekoliko mjeseci prije i nakon radnje u prvom dijelu.
Ovo je svakako trilogija koja je vrlo kompleksna i preporučio bih je svim ljubiteljima gangsterske drame.
Istina, nećete vidjeti puno akcije ni eksplozija, ali ćete uživati u filmu nakon kojega ćete sami sebi reći "u q...c baš dobra filmčina" cool

(Dae-soo)

Post je objavljen 05.09.2007. u 14:00 sati.