Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megapixel

Marketing

0049 - Pred oluju

Danas je nekakav kišni dan, jesenski, pa u skladu s tim i današnji post. Munja! Svatko je to probao barem jednom, uspješno ili neuspješno. Nije lako treba imati sreće i... no pogledajte okvir.

MEGAPIXEL'S TIPS and TRICKS: Kako slikati munju?
Možda je glupo pisati o tome kad je već sve napisano. Evo, za slučaj da ste jedan od onih "nikad čuo".

Munju ne fotografirate, ona se zapravo fotografira sama. Što vam treba?
1. Dobra pozicija - pratiti gdje se munje pojavljuju i shodno tome izabrati dobro mjesto. Kompoziciju treba zamisliti prije jer ćete dobiti i neke siluete. Ako već pada kiša treba vam i krov nad glavom (ili vodootporna kamera a za vas kišobran :)
2. Mogućnost duge ili beskonačne ekspozicije - ja imam max 8 sekundi, mnogi imaju i više. Glavna stvar je otvoriti blendu i čekati da se munja sama ureže u sliku. Ovo je lutrija jer nikad ne znate gdje će to točno biti. Za donju sliku sam napravio oko 50 snimaka s ekspozicijom 8 sekundi i blendom na 8. Većina je bila sve samo mrak - osim ove lampe. Ako ste u gradu ili u relativno jače osvjetljenoj okolini tada bi vam preduga ekspozicija mogla spaliti sliku uličnom rasvjetom. Morat ćete raditi s kraćom ekpozicijom što znači da će biti više praznog hoda a i manje sreće da ćete uloviti pravi trenutak. Imate li kameru koja sama okida u intervalima, odlično. Razumijete zašto. U totalnom mraku odlično rade kamere s opcijom beskonačne ekspozicije, na jedan snimak možete uloviti i po nekoliko munja.
3. Stativ - halo, ne možete držati ruku potpuno nepomično nekoliko sekundi, uprskat ćete i najljepšu munju. Ako nemate stativ onda barem improvizirajte i postavite kameru na čvrstu podlogu, samo s rukama što dalje dok traje ekspozicija.
4. Dovoljno vremena i strpljenja - nikad ne znate hoćete li pogoditi, stoga se pripremite da će možda potrajati u bezuspješnim pokušajima. Za donju sliku sam potrošio oko 45 minuta. Mnoge su mi munje pobjegle taman kad se slika procesirala nakon duge ekspozicije. Ima nešto zanimljivo u pritiskanju okidača i nadanju pogleda uprtog u nebo - hoće li ili neće? Kad uspije skočio bih ko' Blanka.
5. Naknadna obrada - ne brišite fotke koje na vašem malom LCD-u izgledaju neuspješno. Mogli bi se iznenaditi. Neke se fotke s munjama mogu dotjerati na računalu.

Eto. Kad bih znao više o tome, rekao bih vam.


A ovo je moja munja. Nije baš neka voltaža ali u kompoziciji s uličnom lampom i stablom nara ispalo je relativno dobro.



Post je objavljen 04.09.2007. u 11:20 sati.