Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oisamobor

Marketing

Jamboree UK 2007

Jamboree se ove godine održao u Velikoj Britaniji povodom 100 godina skautizma. Odlučili smo da i mi krenemo na put. Put je organizirao OI Savski gaj, a priključili su se i IK Javor Osijek, OI Bijeli javor Koprivnica, OI Eukaliptus Zagreb i OI Samobor. Glavni cilj puta je bio JAMBOREE u Hylands Park,Chelmsford gdje se je održao Jamboree. No putovanje nije bilo zamišljeno kao odlazak u Chelmsford i natrag. 28.07 smo se ukrcali u jako dobar bus i krenuli. Prva stanica je bila Salzburg
polazak polazak2 salzburg salzburg2 salzburg3 salzburg4 mozart salzburg5 mozart2 salzburg6 salzburg7

Put smo nastavili prema Minhenu gdje smo se smjestili u hostel koji se nalazi u blizini kolodvora i centra. Prošetali smo gradom, posjetili dvije največe pivnice - pa biti u Minhenu a ne posjetiti pivnicu nebi bilo uredu.Prošetali smo po centaru i pogledali Olimpia park, popeli smo se na toranj s kojeg puca pogled po cijelom gradu.

munich munich2 munich3 vepar munich4 munich5 munich6 bmw munich5 olimpija centar bmw2 pivnica pivnica2 piva pivnica3

Uslijedila je nočna vožnja kroz cijelu Njemačku sve do Amsterdama. Smještaj u hostel u centru i jutarnje razgledavanje i susret sa biciklistima. Bicikli su u tom gradu uvjek u prednosti, svi se voze jako brzo s biciklima po posebno uređenim stazama koje imaju posebne semafore pa čak i ležeče policajce. Arhitektura zgrada je dosta interesantna, pročelja su dosata uska a svaka zgrada ima na vrhu konzolu s kukom?! Posjetili smo nekoliko muzeja,. Prvi je bio Van Gogh, zatim brusione dijamanata.. Nezaboravna ulica crvenih fenjera (red light district) Slijedećeg dana smo bili već pametniji i osudili smo se posuditi bicikle. Bravo! Pun pogodak. Vožnja biciklima bila je dosta jednostavna i brza. Brzine na biciklu su podešene upravo za gradsku vožnju, bicikli su udobni, ali za zaključavanje nam je bio potreban instruktor. Posebno se zaključava stražnji kotač sa ugrađenom bravom a posebno prvi lancem koji posebno dobijete, no užitak vožnje i razgledavanja je tako dobar da sve te sitnice zaboravite.

amsterdam1 amsterdam2 amsterdam3 amsterdam4 amsterdam5 amsterdam6 amsterdam7 amsterdam9 amsterdam11 amsterdam12 biciklisti kanal amsterdam13 ana frank kanal2 bicikl garaza most amsterdam14 vetrenjaca pijani holandez rembrant2 trznica cvijet lukovice odlazak

Napuštamo Amsterdam i put nastavljamo prema Briselu
Prijestolnica Europe, grad mješanih kultura, starog i novog, suprotnosti.

brisel1 brisel2 brisel3 brisel4 brisel5 brisel6 brisel7 brisel8 brisel9 brisel10 odmor brisel11 atomic

GENT

gent gent2 gent3 gent4 gent5 gent6 gent7 gent8 gent9 gent10 starjesine

BRUGGE

brugge brugge2 brugge3 brugge4 brugge5 brugge6

Slijedi put kroz Francusku, dolazak u Calais, prijelaz trajektom na otok. Prvi utisak: pa tu je sve naopačke, doslovno sve. Hostel se je nalazio pokraj Hide parka u blizini Notting hilla. Več su nas prije upozorili da još netko ima slavine posebno za hladnu posebno za vruču vodu i uvjerili smo se TO POSTOJI, ali kako radi, ventili nisu regulacijski tako da nemožete podesiti vodu več se aktiviraju na pritisak ruke, isto je i sa TUŠEM. A sad spektakl odvodne cijevi se nalaze sa vanjske strane zida, tako da se sve može čuti kad otvorite prozor, a prozor se otvara na podizanje neki desetak cm. Kad bolje razmislim njihov je svjet kao pogled u ogledalo, jer je sve okrenuto s ljeva na desno i obrnuto, od vožnje po lijevoj strani, autobusa koji ima isto takav ulaz i izlaz po do metora, ulica...
Posjeti svim muzejima koju u nazivu imaju royal su besplatni, kao i observatorij na Greenwichu , dok sve derugo se naplačuje i to skupo.
Prvi dan smo u potpunosti proveli na Jamboree 2007 koji je održan u Hylands Park, Chelmsford. Ovogodišnji jamboree je posvečen 100 godina skatuzma u svijetu. Na terenu je bilo oko 40.000 skauta koji su stalno boravili tamo, a dnevno je bili oko 10.000 posjetitelja. Tog dana je bilo 12.000 posjetitelj, najviše do sada. Svaka zemlja je imala na raspolaganju dva šatora u kojima su više manje predstavljali svoju zemlju. Šatori su bili bijele boje složeni u obliku ljiljana. Najviše su nas interesirale daleke zemlje i nama bliže zemlje. Tako smo posjetili slovenski, crnogorski i makedonski šator. Slovenski taborniki su nam pokazali okuse i mirise svoje zemlje te nam objesnili da oni imaju tri saveza koji djeluju u Sloveniji. Srbski i crnogorski izviđači su djelili šator, posjetili smo crnogorsku polovicu. S makedonskim izviđačima smo malo kontaktirali jer su prošlu noć proslavili nacionalni dan (Ilindan). Nismo bili u mogučnosti posjetiti bosanskohercegovačke izviđače jer se oni nisu mogli dogovoriti oko boravka u istom šatoru pa su im organizatori uskratili prisutnost. Oko 11 sati je u centralnoj areni počeo nastup pa smo se svi tako okupili, pogledali smo na velikim ekranima isječke otvaranja na kojem su bili i članovi kraljevske obitelji (video). Najbolja bezalkoholna piva je bila u češkom šatoru, a paprikaš u mađarskom. Njemci su podignuli šator koji su prošle godine kompjuterski konstruirali i zamislili. Materijal su dovozili šleperi, a cijeli šator je čudo statike. Šveđani su izradili ljuljačke i vrtuljak bez i jednog čavla. Tu su bili i scaout shops, pošta i stalna medicinska briga.

jamboree
jamboree2 jamboree3 jamboree4 jamboree5 jamboree6 jamboree7 jamboree8 jamboree9 jamboree10 jamboree11 jamboree12

Slijedeći dan nam je bilo dosta hodanja pa smo krenuli podzemnom do Greenwicha. Prvo smo posjetili Kraljevski pomorski muzej, pa prošetali parkom i popeli se na brežuljak na kojem se nalazi observatorij.

greenwitch1 greenwich2 greenwich3 greenwich4 greenwich5

Vratili smo se podzemnom do towera, produžili busom do london eye, parlamenta, Buckingham palače

london1 london2 london3 london4 london5 london6 london7 london8 london9 london10 london11

Popodne smo odlutali do Baden Powel House

London je dosta živ grad. Zanimljivo je vidjeti ljude koji stoje ispred pabova, jer je zabranjeno pušenje u pabovima i javnim mjestima. Posjetili smo jedan pab (samo jedan) i popili pintu Ginisa (4 funte - 40 kn), poslije smo odlučili da je Inretspar jeftiniji (0,53 lit limenka je oko 1,17 funti- 11-12 kn). Pokušali smo pojesti pizzu ali pizza košta oko 15 funti (150kn). U tom dijelu Hayd parka (Bayswater) doslovno nema Engleza, sve trgovinei restorane vode Indijci, Arapi, Kinezi...Ako nešto kupujete možete se pogađati za cijenu i za to dobiti račun!?

b.p.house bp bp2

Putovanje smo nastavili u Oxford

oxford oxford2 oxford3 oxford4 oxford5 oxford6

Stonehenge

stonehenge

Ponovo smo se vratili u Dover na trajekt. Trajekti su veliki i imaju 5-6 paluba na prvoj su osobna vozila, na drugoj su teretna i busevi, na trećoj je posada, na četvrtoj restoran, trgovine, peta restoran...itd. Kod ulaza i izlaza paralelno prolaze vozila sa prve i druge razine preko ukrcajnih rampi. Svaki ulaz ima svoj broj koji se stavi na staklo i jednostavno se pronalazi.

dover dver2 dover3

Ponovo smo se vratili na kontinent i krenuli za Paris. Za atmosferu se pobrinula raspjevana ekipa u busu. U Parisu nas je dočekalo kišno jutro tako da smo prvo svi pobjegli na kavu u mali kafe na trgu sv.Severine gdje smo upoznali srdačnu parižanku porijeklom iz Makedonije koja nam je dala dosta korisnih savjeta. Naš savjet je ne kupujte kišobran kad pada kiša jer je njegova cijena tri puta veča. Uspjeli smo se pregurati na Eiffelov toranj kao grupa jer je Točka šarmirala čovjeka iz osiguranja koji je također iz Makedonije. Iplatilo se je jer je red stvarno predugačak, a pogled fantastičan.Uslijedio je doručak na travi ispod tornja i duge šetnje. Za kraj vožnja po Seni u kišno predvečerje.




IMG_0628 IMG_0629 IMG_0633 IMG_0637 IMG_0638 IMG_0639 IMG_0647 IMG_0649 IMG_0650 IMG_0651 IMG_0653 IMG_0655 IMG_0656 IMG_0661 IMG_0662 IMG_0670 IMG_0672 IMG_0673 IMG_0676 IMG_0677 IMG_0679 IMG_0680 IMG_0681 IMG_0686 IMG_0695 IMG_0726 IMG_0718 IMG_0699 IMG_0702 IMG_0709 IMG_0712 IMG_0733 IMG_0737 IMG_0739 IMG_0741


Post je objavljen 03.09.2007. u 13:04 sati.