Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Nismo vise beskucnici

I napokon dobra vijest. Nismo vise beskucnici. Vec drugi dan nocimo u nasoj novoj kuci. Zdanje je na prvi pogled neprivlacno. Bez duse. Kuca me je suvise podsjecala na one bogataske vile u centru grada, samo u nesto manjem izdanju.

Kada se prodju zelena vrata sa zlatnim siljcima, udje se u dvoriste poplocano crnim mramorom. Imala sam osjecaj da ulazim u dobro uredjeno groblje sa ruzicnjakom.

Crninu mramora u samo nekoliko sekundi razbija fasada poplocana crvenim, smedjim i sivim, pravougalastim plocicama. Ali to nije sve! Pravu divotu ovog zdanja cine stropovi obljepljeni gipsanim, zivopisno oslikanim ukrasima.

Svaki strop je uokviren ruzicastim i ljubicastim cvjeticima u gustom vjencu od lisca koje plazi po plafonu od prizemlja do terase na krovu, provlaceci se kroz sva vrata, u sve sobe, pa i u zahod i kuhinju.

Na sredini plafona, tamo gdje bi trebao visiti kristalni luster, a ne gola sijalica kao sada nalazi se pravo remek djelo. U vecim sobama oko cvjetnog dezena lete pticice zutog, plavog, zelenog i smedjeg perja, te sa crvenom cubicom na glavi. Pticice se jate oko tockova starih kola ofarbanih nekad zlatnom a ponekad i rustikalnom smedjm bojom.

U manjim sobama su ili manji kruzici roza cvjetica sitno rasporedjenih po gusto isprepletenom brsljanovom liscu. U drugim to su cvjetni aranzmani u obliku zvjezdica na koje slijecu krupni leptirovi umornih plavih krila i zutih tjelesaca.

Necu otkriti cijenu koju placamo za ovu divotu u kojoj smo se iznenada nasli, ali cijene kuca u ovom dijelu grada krecu se od 500 do 1500 dolara. One jeftinije kuce zahtijevaju previse posla, iako su puno zanimljivije i privlacnije. Ipak, bez obzira koliko covjek u godinu dana moze ocvrsnuti, nismo spremni provesti zimu smrzavajuci se u poljskom zahodu na drugoj strani dvorista.

Kuce u elitnijim dijelovima grada kostaju pravo bogatstvo. Moja kolegica placa 3000 mjesecno za nenamjesteni kucerak u naselju Wazir Aqbar Khan. One malo bolje kuce u tom naselju kostaju i preko 15000 dolara mjesecno. U naselju Sare Naw cijene su nesto skromnije. Najskuplja kuca koju smo gledali tamo kosta bijedinh 8000.

Mnogi koji tmo zive smtraju ta dva naselja sigurnijim od ostalih, ali upravo tu se najcesce dogadjaju demnstracije i neredi.

Ah i pravamvijest! Dok sam ovo pisala cula se pucnjava u susjedstvu. Uhvacen je lopov na djelu! Nije bilo nastradalih, pucalo se samo u zrak. Susjedi su uhvatili kriminalca, zovnuli policiju i gad je odveden iz nase male ulice.

Slike slijede....

Post je objavljen 02.09.2007. u 20:09 sati.