Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svakodnevnoblogiranje

Marketing

Umjetnost gledanja televizije

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



Oduvijek sam zaljubljena u televiziju. Od kada znam za sebe osjećala sam nekakvu jaku privlačnost prema toj kutiji s pokretnim slikama. Ta je kutija oduvijek bila u stanju privući moju pažnju, privući ju i zadržati.
Od programa na teveu volim gledati sve, od prvorazrednih dokumentaraca koje je izabrao Đelo Hađiselimović, preko filmova novijeg datuma i neupitne kvalitete pa sve do trećerazrednih teve drama itekako, upitne kvalitete.
Ipak najdraže su mi od svega serije, i to serije bilo kakve tematike jer su mi one, što se trajanja tiče, nekako vremenski najpovoljnije.
S vremenom sam razvila razno razne metode gledanja tevea i upravo ću te metode podijeliti s vama u ovom postu.
Budući da sam godinama usavršavala svaku pojedinu metodu, zaista i sa sigurnošću mogu reći da sam ih usavršila do one fine umjetnosti gledanja tevea.
Držim da slobodno mogu pretpostaviti da će nekima od vas to moje bavljenje ovom devetom umjetnošću biti čudno, a u potpunosti sam sigurna da će me istinski razumijeti samo oni pravi zaljubljenici u istu umjetnost....

Budući da radim i općenito imam puno obaveza, najdraže doba za gledanje serija je naravno ljeto kada nema škole i kada počnu reprize svega i svačega što tijekom godine nisam stigla uhvatiti. E, a tada kada konačno dođe to ljeto, onda želim i izaći i brijati i ići na kupanje i dugo spavati i naravno, pogledati svaku seriju koju uspijem.
Dakle, kako to uspijevam? Uspijevam to polako i sigurno, uz pomoć svojih metoda koje me nikada ne izdaju.
Uspijevam to ovako!

Aktivno gledanje tevea

Takozvana metoda aktivnog gledanja tevea je ujedno i metoda koja zahtijeva najviše sudjelovanja pojedinca. Odlike te metode su: ostavljanje svih drugih poslova i obaveza, sjedenje ili ležanje na kauču, fotelji, podu... te gledanje tevea bez ikakvih drugih aktivnosti. Navedena je metoda posebno dobra za gledanje novih hit serija kada ne želite propustiti niti jedan detalj i kada su vam serije još uvijek tako zabavne da vas jednostavno prikuju za ekran.

Metoda šaltanja po programima

Metoda šaltanja po programima nije nammjenjena početnicima jer iziskuje visoki stupanj koncentracije pri praćenju radnje serije. Metoda je posebno dobra za termine u kojima ide više serija koje pratite, na različitim programima. Od pojedinca se očekuje da za vrijeme reklama ili nekih dosadnijih elemenata radnje jedne serije, šalta po programima gledajući na taj način dvije ili čak tri serije u isto vrijeme.Metoda se ne preporučuje ukoliko je osoba napušena ili pod utjecajem nekih drugih opijata koji ometaju koncentraciju pri šaltanju po programima.

Metoda pozornog usputnog slušanja

Metoda pozornog usputnog slušanja idealna je za trenutke kada morate obaviti neke poslove po kući, kao što su pranje suđa, peglanje, kuhanje, vješanje veša, odnosno bilo kojeg posla koji nije glasan pri izvođenju, kao što je usisavanje. Pri ovoj metodi potrebno je dosta pojačati televizor i naravno razumijeti jezik serije koju pratite. Na ovom mjestu bilo bi zgodno za priznati da sam zbog usavršavanja ove metode i svojevrsnog širenja horizonata završila četiri stupnja španjolskog jezika (iako više ni u ludilu ne pratim španjolske sapunice.) Od pojedinca se očekuje da uz posao koji radi usputno pozorno slušajući prati željenu seriju.

Metoda praćenja kroz san

Metoda praćenja kroz san u biti je modifikacija metode pozornog usputnog slušanja, a idealna je za trenutke u kojima nam nužno treba odmor u vrrijeme trajanje serije. Izvodi se tako da se teve pojača na umjerenu glasnoću dovoljnu da ga se čuje, nikako preglasno jer uvijek postoji mogućnost da vas iz sna trgne neki ludi vrisak, pucanj, plač ili preglasni hihot. Pojedinac legne, pokrije se, sluša seriju, a kad zaspe, zaspe, barem je nešto uhvatio.

Metoda odlaska u trgovinu za vrijeme trajanja reklama

Metoda odlaska u trgovinu za vrijeme trajanja reklama idealna je za praćenje serija koje su relativno nove i samim time iziskuju hrpu love ne bi li se uopće mogle prikazivati na teveu, što znači hrpa sponzora i hrpa reklama. Pojedinac koristeći ovu metodu za vrijeme trajanja serije obuje svoju obuću, pripremi jaknu i čim ugleda reklamnu špicu trči u trgovinu. Uz malo sreće i malo gužve u trgovini, gotovo je sigurno da nećete ništa propustiti, a obavit ćete potrebnu i svrsishodnu kupovinu (kruha, kave, mlijeka ili nekih sličnih živežnih namirnica).

Metoda škicanja u prolazu

Metoda škicanja u prolazu prakticira se ukoliko se u vrijeme trajanje neke serije nađete negdje u gostima i tada vam je zaista glupo pratiti seriju bilo kojom od navedenih metoda, a i prije svega neprostojno je blejati u teve kada ste pozvani na nekakvo druženje. U tom slučaju pojedinac samo škicne u prolazu i ne ostaje zakinut ni za šta.



Gore navedene metode su metode koje, s obzirom na priliku, koristim ne bih li pratila gomilu serija. Kada malo bolje razmislim i pročitam naglas ovaj post, dođe mi da sama sebe zapitam- umjetnost ili opsesija?
Ali šta da radim. Barem imam dovoljno hrabrosti da tu svoju ovisnost priznam i sebi i drugima, koji me često zbog toga gledaju, u najmanjurukurečeno malo čudno. Šta ću kad volim, ma izrazito jako volim gledati serije.

Za kraj prilažem popis svih serija koje sam ovo ljeto pratila, napominjem da bi bilo nadljuski i da je zaista nemoguće pogledati svaku epizodu i uočiti svaki detalj, ali s ponosom mogu reći da su mi moje metode pomogle da ih pošteno i poprilično temeljito ispratim.
Dakle:

1. Gilmorice
2. Sve što znam omuškarcima
3. Seinfield
4. Joey
5. Csi (svi mogući)
6. Zakon i red
7. Vatreni dečki
8. Will i Grace
9. Dodir s neba
10. Šaptačica duhovima
11. OC
12. Tree Hill
13. Alias
14.Svi vole Raymonda
15. Cosby Show
16.Uvod u anatomiju
17. Sex i grad
18. Svi mrze Chrisa
19. Centar svijeta
20. Dva i pol muškarca
21. Luda kuća
22. Bitange i princeze

Na kraju lijepo vas molim, recite mi jesam li normalna!

Post je objavljen 02.09.2007. u 12:58 sati.