Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svaasta

Marketing

Elagabal - dječak kojeg nitko nije podučio životu

Avit Varije Basijan, poznatiji kao Elagabal ilitiga Heliogabal, rodio se 203. g. Potjecao je iz obitelji Severovaca, vladajuće carske rimske dinastije u to doba. Majka mu bijaše Julija Semna i otac Seksto Marcel. Ono što ga je povezivalo sa carem Karaklom Antoninom jest njegova majka koja mu (Karakali) je bila rođakinja. Avit je unuk Julije Meze, bogate i ohole žene, Karakaline tetke. Pošto je Meza imala samo kćerke, a Avit je bio najstariji muški potomak, odlučila ga je postaviti za cara nakon ubojstva Karakale (neki tvrde da su ga ubili tako što su mu odsjekli genitalije dok je urinirao). No legije su proglasile Makrina, Karakalinog generala, carem. Makrin je poslao Mezu, Semnu i Avita u izgonstvo na njihovom imanju. Tada je počela zavjera. Nakon što je iznjela svoje bogatstvo trećoj legiji, oni su se zakleli da će štititi Avita. 16. 4. 218. proglasili su ga carem. Makrin je poslao senatu pismo u kojem je zahtjevao vojsku i proglasio Avita ludim. Senat je stao u Makrina. Civilni rat je bio na pomolu te su se dvije strane našle kod Antioha. Mezinim i Avitovim trupama zapovijedao je Ganis Istex, a Makrin je sa svojim sinom zapovijedao svojim trupama. No u jednom je trenutku shvatio kako ima premalo vojnika. Mezino ih je bogatstvo podmitilo i Makrin je izgubio, no uspio pobjeći. Pokušao je prebjeći u Sasanidsko carstvo, no ubili su ga. Uplašeni senat, odmah je proglasio Avita carem, a on si je uzeo ima Elagabal jer je bio svećenik Boga El-gabala, boga sunca. Rimljanima se isprva nije sviđalo imati orijentalnog svećenika za cara, no nisu imali izbora. Meza je bila lukava i poslala u Rim kip Elagabala kako štuje božicu Viktoriju. Time je stavila senat u neugodan položaj jer kad su god pridonosili Viktoriji morali su pridonjeti (dati mu novac) i Elagabalu. Elagabalus je uspostavio novu vjeru zadržavši stare bogove , no postavljajući El-gabala za vrhovnog boga. Natjero je senatore da plešu s njim oko El-gabalovog kipa svako ljeto. Oženio se Vestalkom što je bilo skandalozno u to doba te je svako ljeto stavljao u kočiju spravljenu od dragulja, te je pustio da paradira gradom.
No ono što će učiniti Elagabala najvećim bolesnikom svih vremena jesu njegovi seksualni ekscesi. Car je više volio muškarce od žena, a homoseksualizam je u 3. st. bio nepopularan. Svaki dan bi spolno općio sa više od 20 mladih dječaka kao što je i on, a ako ga ne bi zadovoljili kastrirao bi ih. Volio se šminkati i pojavljivati u ženskim haljama ukrašenim draguljima. Sa svojom je odjećom mogao nahraniti 10 % Rima. Tako obučen i našminkan prostituirao se u tavernama, a zatim spolno općio pred svima (uglavnom s muškarcima). Zaljubio se u svog vozača kočije Hierokla, te mu glumio ženu i dopuštao da ga udara. Tvrdio je da će sa masnicama uizgledati još ženstvenije. Napokon je njegova ženskost došla do maksimuma kada si je odlučio napraviti vaginu. Doktori koji su tvrdili da je zahvat gotovo nemoguć i opasan po život završavali su tragično. Što mislite kako? Naravno Elagabal ih je kastrirao. Napokon je odlučio sam napravti zahvat. Taman kad je počeo zarezivati odustao je zbog boli. Ovaj je čovjek prvi zabilježeni transeksualac u povijesti.
Pretorijancima je dozlogrdilo, te su naredili Mezi da postavi novog cara. Ona se okrenula svojoj drugoj kćeri Mameji i njezinom sinu Aleksandru. Elagabal ga je proglasio na nagovor Meze svojim nasljednikom. Ubrzo je postao ljubomoran i pokušao ga je ubiti. Ta je kap prelila čašu. Pretorijanska garda je 11. 3. 222. proglasila Aleksandra carem i ubila Elagabala, njegovo nago tijelo vukla po ulicama Rima i zatim ga bacila u Tiber. Meza se povukla iz javnog života, a Rim je bio ushićen.
No postavlja se pitanje: Kako je takav čovjek uspio vladati čak 4 godine? Odgovor leži u dvije sirijske princeze, njegove prijateljice, koje su vladale umjesto njega. Četiri godine vladavine nalažu da su bile vrlo sposobne, no radile su u tajnosti. Otkrivene su, a nezadovoljstvo je samo još više poraslo jer su Rimom vladale "dvije prljave žene".
Elagabal je vladao od svoje 14 do svoje 18 godine života. Bio je samo dijete. Izgubljen u okrutnom Rimu, te i sam postao okrutan. U životu nikada nije osjetio pravi zagrljaj, pravu ljubav. Nitko nikad nije mario za njega. Za ljudske se vrijednosti nije marilo, bilo je važno samo biti bogat i imati vlast. Elagabal je samo jedan primjer izdanka bolesnog i nemarnog rimskog društva. Takav je stav Rimljane odveo do propasti. Ili je on doista bio lud. Povijesnih nalaza o nekoj bolesti nema. Gdje je bio problem?

Želimo vaše mišljenje o Elagabalu. Hvala.




Post je objavljen 02.09.2007. u 11:49 sati.