Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dio

Marketing

Akhenaten - humanizam i monoteizam

Akhenaten je bio faraon osamnaeste dinastije Egipta. Uspostavio je kult Atena i uzdigao ga iznad svih ostalih bogova. Bilo je uobičajeno u egipatskoj religiji da s vremena na vrijeme određeni bog postane najvažniji u hijerarhiji. To je ovisilo o odlukama svećeništva i političkim previranjima. Ali kasnije je Akhenaten stavio Atena na mjesto jedinog boga i atenizam tako postaje prva monoteistička religija.

Prije atenizma tri glavna boga su bila Ra, Amon i Horus. Ra i Amon su poistovjećeni u Amon Ra, dok je Horus prvotno bio bog neba, koji je u političke svrhe poistovjećen s bogom Ra. Aten je ujedinjenje ova tri boga u jednog vrhovnog boga Sunca. Kasnije, u devetoj godini vladavine, Akhenaten objavljuje da je Aten jedini bog. Zabranjuje idole, to jest prikazivanje boga u ljudskom obliku. Jedini dozvoljen prikaz je Sunčev disk, kao reprezentacija boga, koji je neshvatljiv i iznad svoje kreacije.

Akenaten je bio ispred svog vremena. Bio je humanist i romantičar. Čak se smatra da judaizam potječe od atenizma, te da je Mojsije bio svećenik Atena. Priča je na mjestu - Mojsijevo prognanstvo, odlazak u pustinju...

ALI: Aten nije nimalo nalik osvetoljubivom i ljubomornom Jahvi, koji traži od svog 'odabranog naroda' da čini genocid, ubojstva i silovanja. Aten je bog sličniji bogu deizma. Aten ne traži od ljudi da mu prinose žrtve, da ubijaju za njega ili da se klanjaju njegovom kipu. Atenizam je prva humana i monoteistička religija, a Akhenaten je prvi čovjek koji je imao hrabrosti suprostaviti se višegeneracijskom ustroju i okrenuti se prema humanizmu.

Post je objavljen 26.08.2007. u 16:23 sati.