Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/undying

Marketing

Najbolje ljetne pjesme

Mene jadnoga ljeto još uvijek pere unatoč tome što za točno 8 dana kreće novih 9 mjeseci čamljenja u žutoj kući s ponekim rešetkama i u kojoj su sada čak i zidovi žute boje. Simbolično ili ne, nije bitno. Tako se posljednjih dana znam često opuštati uz fenomenalne ljetne pjesme od kojih su mi neke još donedavno bile nepoznate. Uz nadanje da ću i Vas, moji cijenjeni čitatelji uspijeti malo opustiti i zabaviti prije kraja svima nam najdražeg godišnjeg doba, objavljujem nekoliko meni osobno ponajdražih ljetnih hitova još od 60-ih pa naovamo. Novih pjesama neće biti budući da se meni povraća od današnje takoreći glazbe. Ajd mi navedite neke današnje zvijezde koje se glazbeno mogu uspoređivati s dolje navedenima. Ne ide baš, jel'da? I da, znam da bi bilo bolje da sam ovaj post objavio na početku ljeta, ali kao što sam rekao, ljeto me pere na masno i to jednako sada kao što je bilo 01.07. tako da vas molim za oprost. Pjesme redam kako mi padaju na pamet i nemaju veze s top listom.

1. Eddie Cochran - ''Summertime blues'' (lyrics)



Ova pjesma prerano preminulog Eddiea datira iz 1958., traje vrlo kratko, no sigurno je jedna od najpoznatijih ljetnih. Mnogi drugi izvođači su je obrađivali do dan danas, a najpoznatija obrada je ona od The Who koja je nešto dinamičnija i duža.


2. Beach Boys - ''California girls'' (lyrics)



Uz legendarnu ''Surfin USA'' ovo je najpoznatija pjesma legendi koji su se proslavili upravo albumima s tematikom ljeta i surfanja na američkim plažama. Klasik.


3. The Ramones - ''California sun'' (lyrics)



Kalifornija je jako zahvalna ljetna tema. Ova pjesma također ima više obrada, prvu u izvedni Rivieras, ali ova od Ramonesa je meni najbolja. S tematikom zabave i samo zabave po ljeti, ova pjesma je jako, jako pozitivna.


4. Katrina and the Waves - ''Walking on sunshine'' (lyrics)



Sa sjajnog istoimenog albuma gore navedene new wave grupe, ova pjesma je jedna od onih koja vam u prvom slušanju uđe u uho. Ja ne kužim ljude koji se neprestano i neprestano žale na vrućine, pa bili oni i penzioneri.


5. Grease - ''Summer lovin'' (lyrics)



Grease iliti po naški Briljantin (kako god da se piše) je zasigurno jedan od najpoznatijih i najboljih glazbenih filmova, a ova pjesma je jedna od najslavnijih iz istoga. Ako još igra u zagrebačkom kazalištu Komedija, preporučujem da odete pogledati.


6. Monkees - ''Daydream believer'' (lyrics)



Meni omiljeni Monkeesi osim svima poznate ''I'm a believer'' imaju i ovo. Na prvo uho, ovo nije ljetna pjesma, ali proučite malo tekst, uđite u njega, razmislite...il nemojte ništ, whatever. Dovoljno je poslušati.


7. Loving Spoonful - ''Summer in the city'' (lyrics)



U prošlom postu ste mogli uživati u Cockerovoj verziji, ali ova je original. Ako živite u gradu, a ne idete na more, evo vam ljetne himne.


8. Bryan Adams - ''Summer of 69'' (lyrics)



Evo jedne nostalgične. Većina vas se vjerojatno '69 nije ni rodila, ali uzmite godinu po želji u kojoj vam se dogodilo nešto slično situaciji iz pjesme. Odličan ritam odličnog autora za kraj ove liste.


To bi bilo sve. Nadam se da ste našli nešto dobroga i kvalitetnoga. I još jednom moram pitati: Može li se današnje smeće od glazbe koje većinom stvaraju menadžeri mjeriti s starijim izvođačima?


Post je objavljen 26.08.2007. u 11:49 sati.