Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/galjufova

Marketing

Iznuđeni alibi -> pametniji popušta ->xyz vladaju svijetom

24.08.2007 00:44 vecernji.hr: Vlaška će biti jednosmjerna

PROMET Otvaranje slijepih ulica prema Vlaškoj i Maksimirskoj ima smisla samo ako se cjelovito uvede sustav jednosmjernih
Autor DAMIR LUKA SAFTIĆ

Protočnost ulica bit će veća 30 posto, a parkirališta 40 posto više, kaže idejni projekt reorganizacije prometa u istočnom dijelu Zagreba. Želeći izbjeći raspravu poput one o Cvjetnom trgu, a da javnost dobije sve informacije na temelju kojih se studija može procijeniti, autori kažu da rješenje funkcionira samo kao cjelina.

Parovi jednosmjernih
– Novim sustavom jednosmjernih ulica postići će se bolja protočnost, povećat će se brzina putovanja, a smanjiti zaustavljanje. Parkirališta će biti više jer u većini dvosmjernih ulica koje postaju jednosmjerne jedan trak postati usporedno parkiralište – kaže Ivan Dadić iz Instituta za promet.

Slijepe se ulice, zanimljivo, danas otvaraju bez građevnih dozvola, ali jednako su tako i zatvorene prije četiri desetljeća.eek
Zamisao nije nova, a s aktualizacijom i prvim pozitivnim reakcijama gradske vlasti javilo se i mnoštvo skeptika. Zabrinuti su zbog niza razloga: od urbanističkih do osobnih. Poslije 40 godina i današnjih prometnih zastoja, koji gutaju benzin, radno vrijeme i živce Zagrepčana, zamisao je možda sazrela.

Bez polovičnih rješenja
Promet na istoku, kažu nam, dodatno komplicira što nijedan prometni smjer nije otvoren u punoj dužini u jednom smjeru. Sustav ulica, u kojoj svaka ima svoj par u suprotnom smjeru, donosi olakšanje.

– Trasa bi, uza sve, elegantno povezala sjeverne kvartove sa žilom kucavicom Maksimirskom i Vlaškom, koje bi postale dostupnije – kaže Dadić.



Post je objavljen 26.08.2007. u 00:00 sati.