Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shakirablog2

Marketing

Latino spektakl u Velikoj Gorici

SHAKIRA ISABEL MEBARAK RIPOLL
JEDNOSTAVNO JE ODUŠEVILA

Koje su vam prve asocijacije na spomen Kolumbije? Kava, nafta, zlato i, naravno - SHAKIRA. Nesumnjivo jedna od najpoznatijih žiteljica te južnoameričke zemlje posjetila je i Hrvatsku. Povod je bio koncert u sklopu svjetske promotivne turneje novog albuma Oral fixation, održan na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici.
Prelijepa pjevačica koja je u Zagreb stigla samo nekoliko sati prije nastupa nije bila nimalo razočarana relativno slabim odazivom publike koju je dobro zagrijao Toni Cetinski. Malobrojne, ali vjerne obožavatelje koji su iz svih krajeva domovine i susjednih zemalja došli čuti omiljenu zvijezdu, Shakira je počastila najnovijim pjesmama, ali i hitovima koji su joj omogućili planetarnu slavu, poput Wherever whenever, La tortura, Objection(tango) i Hips don"t lie.
UNICEF-ova ambasadorica dobre volje odrekla se dijela honorara u korist bolesnog dječaka Tonija Čurića i time potvrdila zašto je prati glas jedne od najhumanijih svjetskih zvijezda. Pozdravši okupljene na tečnom hrvatskom, Shakira je nastavila svoju turneju otputovavši za Grčku i Rumunjsku.

Malo više o nastupu...

Shakira je 15.srpnja 2006. napokon nastupila i u Hrvatskoj. Nastup se održao u gradu Velika Gorica na NK Radnik. E i da ne zaboravim! Uspjela sam čak i naći jedva dva intervjua od Shakire. Prvi se zove Shakirine tajne, a ovaj drugi je malo stariji i zove se Shakira vlastitim riječima. Obavezno pročitajte!

ESKLUZIVNO

Shakirine tajne

Image Hosted by ImageShack.us


'Vide me kako vrtim kukovima u spotu, i onda misle da je to sve što ja znam, sve što radim. Ali i to će se s vremenom promijeniti'

Što je Shakira rekla za Newsweek: smatra li njena publika da je ona počinila izdaju pjevajući na engleskom umjesto na španjolskom, jesu li joj draži vlastiti hitovi ili B-strane, koga ona sama voli slušati i kako se osjeća na svojoj prvoj svjetskoj turneji...

Skoro cijelu 2002. godinu kolumbijska ljepotica potrošila je na rad na svom crossoveru: snimanje pjesama na engleskom, atraktivnih spotova, gostovanja u TV-emisijama... Cijeli taj trud se isplatio, jer je najunosnije tržište SAD-a i Europe osvojeno; samo u Europi njen album "Laundry Service" prodao se u 4 milijuna primjeraka, nadmašivši i Eminema i Enriquea Iglesiasa. Tek krajem godine se strastvena 25-godišnja Kolumbijka mogla vratiti 'u svoju kožu' i poceti raditi ono na što je navikla od sedamnaeste godine - pjevati na turneji, ali ovaj put ne samo pred latino-publikom, već širom svijeta.

Shakira, kako ide turneja?

- Svake večeri pjevam pred 10 do 15 tisuća ljudi, zbilja je čarobno. Već sam dvaput bila na velikoj turneji po Južnoj Americi, ali ovo mi je prva svjetska turneja. Prvi put sam u repertoar ubacila i pjesme na engleskom.

Smatraju li vaši hispano-fanovi da ste ih time izdali? Hoće li vam sljedeći album biti na engleskom ili španjolskom?

- Ni najmanje. Bilo je govora da ce oni smatrati da sam ih ostavila. Ali odnos koji imam s mojim latinskim obožavateljima jako je čvrst, i traje već mnogo godina. Oni znaju sve o mojim idealima, mojim načelima, mojim idejama vodiljama u životu.

Već sam tijekom turneje počela raditi na nekoliko novih pjesama. Voljela bih napraviti dva albuma. Ne znam je li to moguće izvesti, ali voljela bih da jedan bude na španjolskom, a drugi na engleskom.

Zašto ste turneju nazvali 'Turneja mungosa'?

- Pa, mislim da živimo u teškim vremenima. Svaki put kad uključim TV, ne vidim ništa drugo nego samo razgovore o ratu, slike rata, rat u Kolumbiji, rat na Bliskom istoku. Mislim da je ta kratka riječ okupirala naše živote. Mislim da je ovo trenutak u kojem se moramo probuditi prije nego što bude prekasno. Za mene postojanje mungosa predstavlja postojanje nade, znate. To što na Zemlji postoji životinja koja može svojim ugrizom pobijediti zmiju otrovnicu. Mislim da nije nemoguće da jednog dana pregrizemo vrat mržnje i predrasude i ogorčenja. Taj simbol inspirirao me za cijeli koncept mog showa.

'Kad me pitaju sjećam li se neke pjesme koja je na mene utjecala, na pamet mi padne "Enjoy the Silence" od Depeche Mode'
Ponekad vas uspoređuju s raznim Britneyma i Christinama u glazbenoj industriji, ali vi ste mnogo svestraniji, sami skladate i producirate svoje pjesme. Bojite li se da ćete se previše amerikanizirati?

- Smatram da su takve usporedbe prirodne do određene granice. One nastaju zbog toga što je moj odnos s anglo-publikom još nov i ne znaju mnogo stvari o meni. Vide me kako vrtim kukovima u spotu, i onda misle da je to sve što ja znam, sve što radim. Ali i to ce se s vremenom promijeniti.

Premda smatram da postoji razlika - naročito u vizualnom smislu - između onog što sam radila u Latinskoj Americi i ovog sad. Kad je ovaj album izašao, odjednom sam bila okružena s 20 stilista, šminkera, frizera, redatelja, redateljevih pomoćnika, pomoćnika redateljevih pomoćnika. Pokušavam zadržati kakvu-takvu kontrolu nad tim, jer inače bit cijele stvari može biti narušena. Zato mi je toliko bitno obaviti ove žive nastupe. Na pozornici nema trikova, nema načina da nekog prevariš, pa ti se ono što vidiš ili sviđa ili to mrziš, i to je to. To je samo gola istina.

Kojim pjesmama se najviše ponosiš, i što je najviše utjecalo na tebe?

- Obično su B-strane ono cime se više ponosim kao glazbenica i autorica. To su one stvari koje se ne puštaju na radiju. Volim malo sirovije stvari. Za mene ima nešto u tim sirovijim pjesmama, i stihovi su obično istančaniji. A obično završe na B-strani.

Kad me pitaju sjećam li se neke pjesme koja je na mene utjecala, na pamet mi padne "Enjoy the Silence" od Depeche Mode. Imala sam 9 ili 10 godina kad sam je prvi put čula, ne sjećam se točno kad, ali sam osjetila toliko čudnih stvari duboko unutra u sebi. Onaj gitarski rif na početku, nisam ni znala što je to, ali sam osjetila da je nešto posebno.

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 23.08.2007. u 21:47 sati.