Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Sapore di sale

Evo me opet.
Prvo isprika svim prijateljima, kolegama i čitateljima zbog nenajavljenog prekida na vezama. Bio sam na Jadranskom moru i, svojom voljom, informacijski odsječen. Što se sve događalo, to je puno za pričati i skoro toliko za nepričati. Uglavnom, struja je popravljena, sve akcije su uspjele i bilo je puno akcija. O svemu tome ne mogu sad pisati. No, svašta smo naučili. Tako da ću u danima koji slijede sigurno podijeliti s vama stečena znanja i vještine, a možda i sjećanja na ovo ljeto.
Za sada samo, kao dodatak onoj isprici s početka, evo recepta za sahericu.


Sastojci (za modlu promjera 26 cm):
10 jaja
15 dkg oštrog brašna
25 dkg čokolade
18 dkg putra
18 dkg šećera

rum
pekmez od marelice (fini)

glazura: 18 dkg čokolade, 6-8 dkg putra, 1 žličica vode.

Postupak. Izmiksaš žumanjke i šećer. Za to vrijeme u pećnici koju si upalio na 180 Celzija istopiš u nekoj rajnglici zajedno putar i čokoladu. Ne smije zavrijeti, a treba biti tekuće. U smjesu žumanjaka i šećera ulijevaš otopinu čokolade i putra uz neprestano miksanje na maloj brzini. Istučeš snijeg od onih 10 bjelanjaka. Sad u smjesu umiješaš polovinu brašna, onda oprezno i nježno polovinu snijega, onda opet ostatak brašna i onda opet nježno ostatak snijega.

U prethodno namazanu (putar i posuto brašnom) modlu uliješ smjesu i pečeš na temperaturi 180 Celzija (već na početku neka bude 180) cca 50 minuta. Prvih pola sata nikako ne otvaraj. Pečeš na srednjoj rešetki, a grijanje pećnice postaviš jednako i odozgo i odozdo.
Nakon 40-45 minuta otvori, izvadi i ubadanjem igle ispitaj je li pečeno. Igla, naravno, mora ostati praktično suha. Ako nije peci dalje, ali oprezno jer je šteta ako se torta presuši. Ako je potrebno, prekri površinu nekim papirom da ne zagori. Pečenje ne bi trebalo trajati duže od 55 minuta.

Prekri krpom i pusti da se hladi na sobnoj temperaturi (može i kuhinjskoj) sat-dva.
Prereži popola koncem. Oprezno, bez rotacije (he he) razdvoji polovice. Ja to činim pomoću A4 papira koji ukradem iz najbližeg printera.
Obje polovice poprskaj rumom (količinu odredi po volji) i premaži pekmezom.
Sklopi natrag (bez rotacije). Preostaje samo preliti glazurom.

Glazuru ja kuham na pari, odmah zajedno stavim putar, čokoladu i zličicu vode, marljivo miješam dok se ne otopi i ujednači i to je to. Čim je gotovo, prelijem tortu (koju smo prethodno stavili na tacnu na kojoj ce biti servirana), malo popravljam nožem (ako treba) i gotovo.

Tips&tricks.
1) Ako hoćeš fensi verziju, kad putrom premažeš modlu, umjesto da to pospeš brašnom, možeš se poslužiti petit buere keksima koje izmrviš valjkom.
2) Pekmez ćeš puno lakše razmazati ako i njega lagano ugriješ i rastališ (na vrlo laganoj vatri ili na pari ako ti je frka da ne zagori).
3) Pekmezom namaži i tortu sa strane (rekli bismo plašt valjka čiji oblik je torta, nadamo se, poprimila).
4) Glazura je prilično proizvoljna; možeš staviti malo manje ili malo više putra. Ako imaš bolji recept za nju, tim bolje.
5) Ako imaš modlu čiji promjer nije 26 cm, nego drugačiji, matematika rules. Izračunaj površinu osnovice moje i svoje modle i proporcionalno tome smanji ili povećaj sastojke. Bitno je da visina sirove smjese u modli bude praktično ista. Npr. ako imaš modlu promjera 24 cm., onda je površina cca 90% od "moje" površine, pa uzmi 9 jaja i po 90% od svih ostalih sastojaka. Sad pak peci malčice dulje jer torta će biti malo viša budući je stvarni omjer zapravo 85%. Etc.

Eto. Pitaj ako ti se cini da sam nesto zbrljao. Ponudi svoj recept ako je bolji. Dodaj svoje lukave trikove. Dobar tek!





Post je objavljen 20.08.2007. u 22:34 sati.