Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/supermusica

Marketing

Forbes: Jay-Z je najbogatiji reper na svijetu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
IAKO neki tvrde da je hip-hop na izdahu i da više nije ni približno toliko relevantan kao što je bio u devedesetima, brojke pokazuju drugačije. Časopis Forbes objavio je, naime, listu najbogatijih hip-hop izvođača, a njihove zarade mirne duše konkuriraju lovi koju u godinu dana ubiru najuspješniji biznismeni ili holivudske zvijezde. U prošloj godini, prema njihovom izvješću, najviše je zaradio Jay-Z.

Pravog imena Shawn Carter, poznati reper sve se više okreće biznisu, no njegov jedanaesti studijski album "Kingdom Come" prodao se u dva milijuna primjeraka i njegovog autora stavio ispred svih drugih kolega koje mu po popularnosti "dahću za vratom". Osnovao je iznimno uspješne izdavačke/label kuće Def Jam Recordings i Roc-A-Fella Records, njegov sportski klub "40/40" posluje odlično, a zaštitno je lice nekolicine moćnih američkih branova. Zahvaljujući svemu tome, u 2006. godini zaradio je više od 34 milijuna dolara, čime je postao najkomercijalniji, ali i najmoćniji rap izvođač današnjice.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Slijedi ga 50 Cent, koji je prošle godine zaradio 32 milijuna dolara, četiri milijuna više od trećeplasiranog P Diddyja. Timbaland je na četvrtom mjestu, s 21 milijun dolara zarađenih u 2006. godini, a Dr. Dre je peti s 20 milijuna dolara. Iako su dani njegove najveće popularnosti očigledno prošli, Eminem se i dalje dobro drži, sa zarađenih 18 milijuna dolara.

Sedmi je Snoop Dogg, koji je svojih 17 milijuna zaradio nešto drugačije nego njegovi kolege - iako se njegovi albumi ne prodaju kao nekad, počeo je naveliko surađivati s velikim pop imenima (Mariah Carey, Akon, Pussycat Dolls).

Na listi se još nalaze Kanye West, koji je od svog najvećeg protivnika 50 Centa u 2006. godini zaradio 15 milijuna dolara manje, te Pharrel Williams i Scott Storch, s nešto manje od 17 milijuna dolara zarađenih u prošloj godini. Toliko o onoj "u hip-hopu više nema love kao nekad"...



Post je objavljen 19.08.2007. u 23:47 sati.