Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigazaplazu

Marketing

Muška knjiga za žensku publiku

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Damir Markulj: «PMS ili Prava Muška Spika», zbirka eseja, Vuković & Runjić, Zagreb, 2006.

U blogerskom svijetu, Damir Markulj poznatiji je pod nadimkom NoisyD, a blog kojim se već poodavno afirmirao kako komentator muško-ženskih odnosa (to je najčešća kategorija tzv. publicističkih blogova, onih koji nisu ni literarni ni osobno-dnevnički) nazvan je zagonetno-neutralno «D & neka druga slova». Biti «zapaženi bloger» često znači biti pozvan za kolumnista u nekom od popularnih časopisa za žene, ili muškarce, ili «mlade i sve koji se takvima osjećaju», a Markulj je tako kolumnirao u «Exclusive magazinu». I tekstovi s bloga i kolumne iz tog časopisa sabrane su te objavljene u knjizi enigmatskog naslova: «PMS ili Prava Muška Spika».

Markuljeva je knjiga kolumni/eseja/tekstova s bloga svojevrsni «muški» pandan izvrsnoj i na sličan način nastaloj «ženskoj» knjizi Zrinke Pavlić «Svijet & Praktična žena». Iako na prvi pogled knjiga «PMS» donosi macho pogled na svijet, što je više čitamo, uvjerit ćemo se da je stvar upravo suprotna. Markulj vrlo umješno niže stereotipe o muškarcima i jednog po jednog karikira do još neviđenog, ali i neviđeno duhovitog, jedinstveno muškog – samoismijavanja. Zato će se ova «muška» knjiga jako svidjeti – ženama, pogotovo onima koje kod sebe doma imaju egzemplar čije je mnoge osobine autor vrlo podrobno opisao, zahvaćajući ne samo ispod kože, nego i u podsvijest.

U naslovu knjige sadržan je i njen moto: «Prava muška spika» je osebujan muški kôd, niz životnih situacija, gesta, verbalnih i neverbalnih šifri, modela ponašanja i uopće načina razmišljanja, koje među sobom dijele isključivo muškarci kao rod. «Mi dečki se jednostavno kužimo», zaključuje Markulj odmah na početku, a arhetipski odnos uzajamnog muškog razumijevanja uspostavljen je već na samom početku svega, u odnosu između Boga i Adama.

U tri tematske cjeline, simpatično i u skladu s naslovom knjige nazvane «Prava Muška Psiha», «Pravi Muški Libido» i «Pravi Muški Trend», s epilogom u zaključnom eseju «Prava Muška Stvar», postupno se gradi slika modernog muškarca koji je određene muške kodove zadržao još od prapovijesti. Ti su kodovi jedinstveni za sve kulture, sve socijalne skupine, naprosto za cijeli muški rod. Jedna od polaznih teza glasi: muška psiha je vrlo jednostavna, ona djeluje kao lista za kupovinu. Zatim, muškarcima neprestano trebaju podsjetnici na njihovu muškost, treba im samopotvrđivanje u muškom okruženju. U tom samopotvrđivanju pokleknut će ili od njega odustati vrlo rijetko, uglavnom pred jednim od najmoćnijih ženskih oružja – uskraćivanjem seksa. Muški ego ima jednu jedinu i to prilično debelu žicu, koju je vrlo lako «pogoditi», za razliku od žena kojima je slijedom iste prispodobe ego poput harfe kojoj će muškarci u pravilu uvijek trznuti pogrešnu žicu.

Žena je ipak muškarcima najveća «samopotvrda», a legendarna «muška prijateljstva», otkriva autor ove knjige, «postoje samo zato da bi muškarci prikratili vrijeme dok ne nađu ženu». Seks je objašnjenje za sve što muškarci rade, čak i zašto toliko vole nogomet («Cilj je isti – ugurati loptu u gol»). Odnos prema seksu kod muškaraca i žena bitno je različit, što će Markulj ilustrirati primjerom da je žena smislila «Vaginine monologe», dok se u duhu «Prave Muške Spike» vode «penisni dijalozi». Pornići, masturbacija, zavođenje, razlozi za raskid, kupovanje darova za žene, žensko preodgajanje muževa, papučarstvo, kuhanje, metroseksualci, seks prije braka i seks u braku, automobili, mobiteli, bavljenje sportom (aktivno i pasivno – ovo drugo se odnosi na navijanje, stadionsko ili pred televizorom) još su neka od iskušenja koje je pred muškarca današnjice postavio autor «Prave Muške Spike».

Ovu knjigu možemo čitati i kao popis osobina kojima se muškarci (svejedno da li s razlogom ili bezrazložno) ponose, ali i kao popis isprika i opravdanja zašto su muškarci takvi kakvi jesu. Oba su pristupa vrlo zabavna.

(objavljeno u Glasu Istre, 30. lipnja 2007.)

Post je objavljen 17.08.2007. u 14:00 sati.