Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rejban

Marketing

Goddamn hippies! i njihov "gloubal vorming"

Die, hippy, die!

Globalno zatopljavanje. Baš nešto gledam ovog Al Gorea i film "D ankonvinijet trut" i mislim si kako je tip ili veoma politički lukav ili je jebeno glup i zatucan. To obično tako biva - obično oni koji se najviše bore za promjene na bolje ispadnu najveći fašisti . Ili debili.
Glavni problem ovog "novokomponovanog" medijskog eko-fašizma je i njihov glavni postulat da je globalno zatopljavanje loša, neprirodna stvar uzrokovana ljudskim djelovanjem. Koliko je globalno zatopljavanje loša stvar je diskutabilno, iako po meni to više progovara strah od nepoznatog, čime najveći liberali postaju najgori konzervativci bez trunke pragmatizma u cijelom problemu.
Da je globalno zatopljavanje neprirodna stvar uzrokovana ljudskim je pak dio tvrdnje s kojom se ne slažem i postoji argumentacija za to. Tvrdnje ovakvog tipa od većine ekologa se baziraju na povećanoj količini C02 u atmosferi koja pomoću efekta staklenika grije Zemlju. Postoji jedna druga linija razmišljanja u ovom problemu koju je prije par godina u jednoj televizijskoj emisiji iznio akademik prof. dr. sc. Vladimir Paar. Ova linija razmišljanja se temelji na čisto znanstvenoj činjenici da se topljivost C02 u vodi povećava s padom temperature. Analogno tome se topljivost C02 smanjuje s povećanjem temperature (zato su hladna koka-kola i pivo bolje od onog toplog). Imajući na umu da je 71% površine Zemlje pod vodom, lako možemo zamisliti proces u kojem se C02 vezan u vodama svjetskih oceana oslobađa u atmosferu uslijed povećanja temperature. Zato tu postoji problem utvrđivanja što je uzrok, a što posljedica u procesu globalnog zatopljavanja (narodski rečeno - Tko tu pije, a tko plaća?). Da li povećanje temperature uzrokuje povećanu količinu C02 u atmosferi ili je pak obrnuto, da povećana količina C02 uzrokuje povećanje temperature. Koji je od ova dva procesa brži, lako vam može posvjedočiti bilo koja osoba kojoj je ishlapila piva dok je čekao da mu se zagrije novosagrađeni staklenik.
Što se tiče dijela da je globalno zatopljavanje uzrokovano čisto ljudskim djelovanjem? Pa recimo samo da je jedan od kapitalnih dokaza u filmu "D ankonvinijent trut" otapanje leda na Grenlandu... ALO! Na Grenlandu!?!? GREN - LAND. GREN - LAND. Zelena zemlja po naški. Tako nazvana jerbo je u doma Vikinga bila (viđe bolan Mujo čuda!) - zelena. To je bilo otprilike od 1000. godine. A ipak 1650. godina se bilježi kao najhladnija godina u povijesti, kada je Dunav toliko zaledio da su ljudi gradili kuće i otvarali birtije na ledu Dunava. Sljedeća sličica to zorno oslikava.

Temperatura u zadnjih 2000. godina

Na ovom dijagramu jasno možemo isčitati ova dva razdoblja. Mnoge bi mogao zabrinuti ovaj vrh u 2004. Ali to možemo gledati i kao prirodni ciklički proces - nakon malog ledenog doba ulazimo u doba toplijih temperatura. I mi možda nemamo ništa s tim - to tako ide, fascinantan prirodan kružni proces. D srkl of lajf. Dođe mi da zapjevam Eltona Johna.
Daleko od toga da ne treba kažnjavati velike zagađivače ili da Amerika ne treba potpisati ugovor iz Kyota. Ali nemojmo sad tu dizat ne znam kakvu paniku jerbo je malo toplije. Obucite kupaće i odite se okupati, a nemojte nama ostalima trošiti vrijeme.

Post je objavljen 17.08.2007. u 03:27 sati.