Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigazaplazu

Marketing

Svijet i pametna žena

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zrinka Pavlić: «Svijet & praktična žena», zbirka eseja, Jesenski i Turk, Zagreb, 2006.

Zrinka Pavlić je u prvom redu blogerica, a zatim kolumnistica. Drugi atribut ne poništava prvi: nakon što se odista proslavila tekstovima na svome blogu «Zrinsko pismo», pozvali su je da piše kolumne za Cosmopolitan i Graziju. U zbirci «Svijet & praktična žena» (ako nekome na ovaj naslov «zvoni zvono» - točno je, naslov su nadahnule nekad popularne ženske revije) su tako okupljeni i tekstovi s bloga «Zrinsko pismo», i kolumne iz spomenuta dva lista. Zrinkin blog i dalje živi, i dalje se puni tekstovima koji ovoj autorici dodatno utvrđuju status jedne od najduhovitijih, najpametnijih, najkreativnijih i najmaštovitijih komentatorica na domaćoj književnoj sceni.

Zašto sam napisao «književnoj», a ne medijskoj, budući da je riječ o tekstovima s bloga i iz ženskih časopisa? Zato što su tekstovi Zrinke Pavlić odlična literatura, zato što osobe iz stvarnog života u njenim tekstovima, združeni s bezimenim poznanicima, susjedima ili rođacima, postaju likovi u priči koja se raspliće kao niz asocijacija što se pretaču jedna u drugu, lake teme kroz samo dva pasusa postaju životno i sudbinski važne, a konkretne pojavnosti iz stvarnoga svijeta bivaju Zrinkinim tekstom izmodelirane u simbole nečeg sasvim drugog. Važno je naglasiti da je ova knjiga nevjerojatno duhovita, izuzetno pametna i jako neposredno iskrena. I kad zapaža nešto nevjerojatno loše ili iritirajuće, autorica ne cmizdri i ne lamentira, već to loše izruguje tako učinkovito da se naprosto poželimo pridružiti tom verbalnom cipelarenju. Autoričine uspomene dijeli generacija koja je odrastala i spoznavala svijet tamo negdje sedamdesetih i osamdesetih godina, u to doba formirala ključeve za vrednovanje mnogočega što se događalo kasnije. Glazba, književnost, filmovi i popularna kultura toga doba okvirni su smjerokaz odabira i načina komentiranja tema u Zrinkinim tekstovima/kolumnama/pričama, ali bez većih problema shvatit će ih i puno mlađi čitatelj s imalo zdravog razuma i smisla za humor.

Ovo potonje, smisao za humor, nužan je preduvjet za čitanje knjige «Svijet & praktična žena» i za njeno doživljavanje kao nevjerojatno zabavne knjige, kao štiva za intenzivno duševno opuštanje. Neizbježno cerekanje pri čitanju svakako će pospješiti i tjelesno zdravlje te kondiciju.

A sad na tekstove. Oni su, u knjizi, podijeljeni da dvije veće cjeline (koje su, pogađate, naslovljene «Svijet» i «Praktična žena», a svaka od tih većih cjelina podijeljena je na tri manje, o kojima puno govore njihovi naslovi: «Od ideala do budala», «Preko hollywoodskih zvijezda do Trnja», «Dva spola, šest milijardi nevolja», «Sport. Glazba, zemljopis i nostalgija», te «Survival kit ili – na što se stvari svedu». Dodatak knjizi je, ne biste vjerovali, horoskop, i jedan recept, kojeg nipošto nemojte iskušavati kod kuće, ali uživat ćete čitajući ga. Pravi šećer za kraj.

U dijelu tekstova u ovoj knjizi malo je snažnije naglašen ženski pogled na stvari. Međutim, u tako intoniranim tekstovima nipošto nećemo naići na pametovanje. No zato ćemo, ako nas zanima, mnogošto naučiti, primjerice, kakva je povijesna pozadina Dana žena, Valentinova, legalizacije pobačaja, ili pak tretmana ženskog pitanja u medijima i umjetnosti. Lijepo pripovijedanje o backgroundu nekog fenomena današnjice odjednom će se sudariti s autoričinim mišljenjem odnosno stavom o tom fenomenu, ili nekom drugom koji iz njega proizlazi. I tu je najveća draž tekstova Zrinke Pavlić: stav, ma koliko oštar ili manjinski bio, ono je što osvaja čitatelja, takav način pisanja je uostalom priskrbio ogromnu popularnost i njenom blogu, jer je čitatelje, u početku pretežno kolege blogere, više od faktografije zanimalo što Zrinka o tome misli. I vrijedi pročitati što Zrinka misli, jer svijet naprosto postaje drukčiji nakon što ga sagleda i kroz žrvanj svojih ekspresivnih potencijala propusti pametna žena. Zato je ova knjiga, jesam li već rekao, nevjerojatno zabavna.

(objavljeno u Glasu Istre, 14. travnja 2007.)

Post je objavljen 16.08.2007. u 07:00 sati.