Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnistrucnjak

Marketing

Kako protiv Werdera?

Došla je ta srijeda. Sva nagađanja i igrice oko sastava su iza nas, očito je da je tu bilo više zavaranja nego prave istine. Medijski naslovi o 12 ili čak i više ozlijeđenih igrača padaju u vodu kad se vidi sastav koji će Werder večeras suprostaviti Modrima. Malo boljem poznavatelju nogometa, posebno njemačkog, jasno je da će ovakav Werder imati puno problema u domaćem prvenstvu, ponajviše zbog kratke klupe koju trenutno ima. Ali u utakmici kakva je večerašnja to ne bi trebao biti problem.
Rekao bi da Werderu nedostaju samo tri igrača. Redom po njihovoj kvaliteti i doprinosu momčadi to su: Frings, Borowski i jedan bočni igrač, ovisno za kojeg mislite da je bolji, Owomoyela ili Wome. Umjesto njih će zaigrati Baumann, Jensen ili Vranješ u veznom redu te na desnom beku Schulz. Ostali igrači, stoperski dvojac Naldo i Mertesacher, lijevi bočni Fritz, zatim dva vezna Diego i Carlos Alberto te napadači Sanogo i Rosenberg su standardni igrači. Možda u napadu priliku dobije i Hugo Almeida. Ipak, isticati nedostatak Klasnića za kojeg nije sigurno hoće li ikad više zaigrati ili Klosea koji je prodan je nepotrebno, kao da Dinamo sad žali za prodajom Eduarda?! Prodan je i to je gotova priča.
Što se tiče Dinama, također tri igrača iz prvog sastava nedostaju, i to Vugrinec, Čale i Balaban iako za posljednjeg još postoji nada da zaigra. Očekuje se postava: na golu Koch, stoperi Drpić i Schifo, na bokovima još jedan stoper Carlos te brzanac Etto, dva defenzivca u veznoj liniji Vukojević i Vrdoljak (Chago, Pokrivač), zatim vezni Modrić, Sammir te u vrhu napada Mandžukić i Šokota.
Eventualne promjene u Dinamu mogu uslijediti ako se Ivanković odluči za zatvoreniju varijantu pa tako na lijevi bok gurne Pokrivača, Carlosa na stopera a Drpića na desnog beka dočim bi Etto išao u veznu liniju ili na desnu stranu ili na zadnjeg veznog. To ne smatram dobrom idejom jer Carlos nije previše spretan a ni iskusan za stopera u ovakvoj utakmici a ne smijemo ni Ettovu probojnost po krilu gubiti. Pitanje drugog zadnjeg veznog uz Vukojevića je otvoreno. Najviše izgleda za to ima Vrdoljak koji je dosad odigrao samo jednu utakmicu u modrom dresu. Po meni je Chago najbolji izbor ali ne znam kakva je njegova situacija sa ozljedom. Postoji i opcija koju Luka Modrić osobno ne preferira, a to je vraćanje njega u defenzivnu liniju a postavljanje Sammira i Guele naprijed. To je možda i najbolja opcija ali sumnjam da je Ivanković tako hrabar. Guela je odigrao loše protiv Domžala u Zagrebu, Sammir nije spreman za europski tempo (pravi europski, ne mislim tu na Slovence) jer nema naviku trčanja bez lopte i pokrivanja prostora, u našoj ligi se to ne osjeti ali protiv Bremena bi moglo. Ali opet, Guela i Sammir nemaju prave zamjene i realno je očekiat da će barem jedan počet utakmicu. Sammir je odličan igrač prema naprijed, nešto kao Carlos Alberto na drugoj strani ali oba su u defenzivi lošiji. Napadači će danas imati jako težak posao, posebno Šokota koji će pokušati praviti probleme visokim stoperima a Mandžukić, za kojeg se nadam da će počet paralelno a ne iza Šokote trebao bi mu pomoći u tome. Više očekujem od mladog Mandžukića koji je ipak brži i okretniji, samim tim i nepovoljniji za Nalda i Mertesackera.
Kako igrati? Koch mora biti apsolutno siguran, gospodar svog prostora i obranama i glasom. Njegovo iskustvo je vrlo bitno u ovoj utakmici. Na njega se mora nadovezati Drpić koji će dokazat da poziv u reprezentaciju nije bio uzaludan, da je on igrač za ovakve utakmice. Schildenfeld i Carlos zadnje vrijeme pomalo griješe, posebno brazilac. Tu treba biti oprezan a posebno oprezan mora biti Etto koji često zaboravlja svoje obrambene zadaće. Danas se također očekuje često u napadu ali mora paziti i na obranu. Dva su razloga za to: na lijevom boku njemačke eipe igra Schulz, igrač defenzivac koji rijetko ide u napad. To će Etta natjerati, a možda i Ivankovića na što češće proboje po desnoj strani što ostavlja prazan prostor u obrani a Vukojević koji najčešće pokriva te nedostatke našeg brazilca imat će pune ruke posla s Diegom. Tko će zatvarati Ettove odlaske u napad koji i nisu tako rijetki? Dinamov najveći problem jest obrana i ako ta četiri igrača vođeni Kochom uspiju odigrati sa što manje grešaka dobar rezultat neće biti nedostižan. Po Werderovoj postavi očekuje se formacija slična Dinamovoj, dva defenzivca u veznoj liniji, Baumann i Jensen te dva izrazito ofenzivna igrača, Diego i Carlos Alberto. Ta svojevrsna polarizacija Werderovih igrača na napad i obranu ( u omjeru 4:6) trebala bi olakšati Dinamovcima posao. Diega će, ne sumnjam u to zaustaviti Vukojević, Carlos Alberto bi nam mogao raditi veće probleme nego reprezentativac Brazila. Za Sanoga kažu da je u odličnoj formi, Rosenberg je odličan igrač koji s druge strane nije u formi ali to ne mora puno značiti, sve u svemu za maksimirske stopere će biti puno posla večeras.
Znači, Dinamo mora imati što veći posjed, jer samo tako može nešto napraviti. Igrači Werdera, posebno Jensen i Baumann ne smiju kontrolirati loptu, na njih trebaju napadači vršiti pritisak jer su oni glavni motori od kojih sve počinje. Diego i Carlos Alberto nemaju tako izraženu naviku vraćanja pred svoj gol po loptu. Branjenje vlastitog gola je pogubno jer svejedno mislim da čistu mrežu ne možemo sačuvati. Treba napasti, ali treba pametno napasti tamo gdje je protivnik najslabiji. Brza i protočna igra od noge do noge, dvoboj Vukojević-Diego te Jensen-Modrić, zatim sigurnost obrane te snalažljivost prije svega Mandžukića će odlučiti utakmicu u Dinamovu korist. Samo je pitanje što je to Dinamova korist. Minimalan poraz ili možda remi? Čime bi bili zadovoljni Modri? Ja osobno bi bio zadovoljan minimalnim porazom.


Post je objavljen 15.08.2007. u 12:44 sati.