Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Riza iz Herata

S obzirom da osim pisanja bloga, imam i posao, a i sefa koji ocekuje da nesto radim, za danas samo recept.

Kabuli Palaw kakvog ga poznajemo u gotovo cijelom Afganistanu u Heratu ne postoji. Tu se uglavnom jede riza sa safranom i brusnicama.

Sastojci:
riza
safran
brusnice
sol
ulje

Priprema:
Od ukupne kolicine rize koju zelite skuhati odvojite trecinu.
Dvije trecine rize kuhate samo s vodom, uljem i soli na uobicajeni nacin (omjer riza:voda 1:2)
Rizu koju pravite sa safranom kuhate na slijedeci nacin:
Preprzite safran (kolicina ovisi od rize) na ulju sa soli, dok ulje potpuno ne pozuti. Na ulje dodate rizu, i sve skupa przite jos nekoliko minuta, sve dok zrna rize ne postanu potpuno zuta. Tada safran i rizu prelijete kljucalom vodom. Kuhate dok riza ne bude gotova.Normalno.
Dok se rize kuhaju, isprzite brusnice na malo ulja. Ulje iscjedite, a brusnice ostavite da se hlade u odvojenu posudicu.

Serviranje:
Bijelu rizu stavite na oval za serviranje. Po bijeloj rizi rasporedite zutu rizu , a onda pospete brusnicama.
Uz ovu rizu servira se dinstana ovcetina, i dinstano povrce, uglavnom bamija i patlidzani.



Post je objavljen 14.08.2007. u 06:43 sati.