Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jacab

Marketing

A JEST BOL LIJEP
Ma ne , nisam se pretvorila u mazohistu nego sam bila na izletu na Braču.
Upravo sam se vratila sa ljetovanja.
Bila sam u Baškom Polju koje je na pola puta između Promajne i Baške Vode a to su mjesta gdje se nekada davno sve dešavalo.
Na tom dijelu mora sam bila prvi put nakon , po nekim računicama, 32 godine i otišla sam čisto iz sentimentalnih razloga. Interesantno, nakon svih tih godina i golemih promjena koje su se desile i tamo a i kod mene, neke stvari sam nekako podsvjesno prepoznala. Što bi se reklo, nešto me vuklo da skrenem baš u tu ulicu, stanem pred tu kuću :).
Pokušavala sm naći i djevojčicu koja se tih dana igrala na tim mjestima ali to je bilo puno teže.Mada, povremeno, činilo bi mi se da sam je sretala :)
Uglavnom, skoro pa robinzonski turizam. Nekako mi je promaklo da je hotel rangiran sa samo dvije zvjezdice a tek po dolasku tamo otkrila sam da su higijenski i drugi standardi zapeli u 70-im, kada je napravljen ali zapravo nije bilo ni bitno...imali smo kupaonicu sa tekućom vodom, čak svaka soba svoju i davali su nam da jedemo dva puta dnevno, pronašli smo svako svoj dijelić kamena, mora, sunca i borove hladovine i uživali. Biokovo se nadvilo kao stražar i čuvar od svih izvanjskih utjecaja ( mogli su se preko brda svi pobiti- pojma nemamo) a mi sami smo se borili protiv možebitne dosade.
I tu je došao na red i BOL. A jest lijep BOL........
Zapravo je sve počelo šetnjom po Promajni na kojoj nas je jedan Ante u dvije riječi ubijedio da njihovim brodom odemo na izlet. I tako smo upoznali "BIBE", lijepi mali brodić. Stvarno je dobar.....ali i dečki na njemu a posebno gazda......ajajajaj....Gazda, mornar, harmonikaš, šarmer, evo sad na google otkrih i sportaš a izgleda i pomalo prgavac............i zgodan......(Ajde Jaco smiri se, to je mlado, premlado). Ima još mornara na tom brodiću....netko koga sam proglasila možebitnim rođakom a definitivno je zemljak iz prekobrdskih krajeva i pokazao se kao jako dobar u jednoj malo nezgodnoj situaciji....bio je i neko ko mi je pomagao kad je meni kao trebala pomoć.....pri izlasku i ulasku s broda.... a taj mi je tako dobro izgledao u crvenoj pregači, dok je posluživao ribu i vino da sam ga već htjela ravno s broda voditi sebi kući. A onda me je bacio u duboke dubine dubokog očaja kad je skinuo pregaču i tada sam odustala od toga plana :)
Uglavnom, dva puta "BIBE". Prvi put smo krenuli u petak na Korčulu pa smo se pokvarili, mislim brod se pokvario baš kad smo stigli na rub Pelješca pa ga je slatki gazda malkice popravio i vratio nas kući. Usput smo svratili u Sućuraj na Hvaru i dok smo mi malo plivali oni su zamijenili tu pumpu. Počastili su nas vinom i ribom i svirali nam harmonike i pjevali i na kraju priče još i vratili novce zato što nismo vidjeli Korčulu. Čak i to je slatkiš odradio sa širokim osmijehom na licu. I zato smo se odlučili sljedeći tjedan opet popeti na "BIBE" i zaploviti put Jelse i Bola.Onda smo imali dosta jak jugo i većini naših Čeha nije bilo dobro ali sam se ja guštala. A rođak, slatkiš i ja smo konstatirali da je možda bolje da se treći put ne ukrcavam na brodić. A kada sam se ja pri kraju puta prosula po palubi pred dva tuceta Čeha i rođakom-zemljakom definitivno sam rekla: za ovu godinu dosta. Istinabog, to je bi četvrtak a ja se u subotu vraćam kući ali je svejedno trebalo biti dosta. Ali, nije bilo dosta.....
Na kraju svakog odmora imam običaj zadnju noć proslaviti "otići u Split i pojest bananu" ili skraćeno pojest banana split pa je tako bilo i ovaj petak.
I ja taman završavam s banan splitom, "BIBE" ulazi u luku, negdje u daljini zasijeva a ja pomislih: evo još samo da popijem vode i odem u WC pa odoh do broda, izmijeniti brojeve telefona sa crvenom pregačom i rođakom-zemljakom. Onda je još jednom sijevnula i zagrmucnulo.Ja sam otišla odraditi to što rekoh i i zatim sam krenula prema brodu........onda se nebo otvorilo- sijevalo na sve strane i tutnjalo , ledena kiša nas šibala nošena jugom....užas....Nije bila dobra ni pomisao otići na "BIBE" treći put taj tjedan :). Nisam otišla do njih taj treći put......
Ali, Bol je tako lijep da sam definitvno odlučila prvo sljedeće ljetovanje provesti tamo a onda je susret mene i "BIBE" neminovan- barem ću se ja zato pobrinuti.

Post je objavljen 12.08.2007. u 11:15 sati.