Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vstsi

Marketing

Novi Tjednik o upisima:



Ostale dvije trećine slobodnih mjesta





Da šibensko Veleučilište nije u svojima najsvjetlijim danima svjedoči i podatak o broju slobodnih mjesta koja su ostala na raspolaganju budućim studentima nakon prvog upisnog roka. Naime, prema informacijama koje su dostupne na službenim stranicama ove obrazovne ustanove, od ukupno 690 mjesta koliko ih se raspisalo za brucoše na svim smjerovima Veleučilišta, za zadnji jesenski rok ostalo je slobodno čak 434 mjesta. To u prijevodu znači da se u prvom upisnom roku popunila tek jedna trećina od ukupnog broja raspisanih slobodnih mjesta!

Ovaj je podatak gotovo nevjerojatan ako se u obzir uzme da Veleučilište ima jednogodišnju tradiciju koju je nastavilo na solidnim i dugogodišnjim temeljima Visoke škole za turistički menadžment. Premda je za smjer Turistički menadžment popunjeno svih 60 mjesta za redovni studij uz potporu Ministarstva, od raspisanih 130 mjesta, u redovni studij uz plaćanje upisala su se tek dva studenta. Od 150 raspisanih mjesta za izvanredni studij istoga smjera, slobodno je ostalo 87 mjesta. Drugačija slika nije niti na Informatičkom menadžmentu gdje je popunjeno dvadeset raspisanih mjesta za redovni studij uz potporu Ministarstva, ali je od 70 mjesta za redovni studij uz plaćanje slobodno ostalo 52 mjesta. Također, od 40 raspisanih slobodnih mjesta za izvanredni studij, slobodno je i u ovom smjeru ostala većina, čak 32 mjesta.

Otužna je i slika upisanih studenata u prvu studijsku godinu Prometnog studija Veleučilišta na kojemu se, za utjehu čelnicima ove mlade visokoobrazovne institucije, ipak popunila većina raspisanih slobodnih mjesta na redovnom studiju uz potporu Ministarstva, ali je zato od dvadeset izvanrednih, popunjeno tek jedno mjesto.

Izgleda da je među studentima ipak najpopularniji Upravni studij koji je popunio sve slobodne kapacitete uz potporu Ministarstva, ali je zato podbacio na izvanrednom studiju gdje je od 90 mjesta, slobodno ostalo čak 63.

Privremeni dekan Veleučilišta Marko Radačić, koji svoju privremenu funkciju obavlja ni manje ni više već godinu i dva mjeseca, nije želio komentirati ovu upisnu katastrofu. Štoviše, nije nam se javljao na telefon, već je preko tajnice poručio da je zauzet.

Radi li se o kataklizmi šibenskog obrazovnog sustava ili je manjak interesa za jedinom visokoobrazovnom institucijom u Šibeniku rezultat previranja i skandala s promjenama programa od strane čelništva ustanove, te odlaskom desetak profesora, doktora nauke s ove institucije, a koji su obilježili prvu godinu postojanja Veleučilišta, teško je kazati.

Studenti već duže vrijeme negoduju, nazivajući čitav novi ustroj ustanove i njezine čelnike najobičnijom farsom. Resorno Ministarstvo ili nije upućeno u ove probleme, ili ih jednostavno ignorira, puštajući da se stvari riješe svojim tijekom. Možda će iznaći razloga za reakciju nakon što se dogodine za upis u ovu obrazovnu ustanovu ne javi nitko

Yelena Devčić




Korektan članak thumbup, samo ćemo još dodati:

Resorno Ministarstvo je itekako upućeno u probleme od prvoga dana, ali će biti ovaj drugi dio rečenice točniji: JEDNOSTAVNO IH IGNORIRA!





Post je objavljen 11.08.2007. u 19:20 sati.