Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Complete Book on Overcalls

Prošlih par tjedana sam čitao knjigu o prelicitima Mike Lawrenece-a. Knjiga na dvjestotinjak strana daje osnovu prirodnog sistema za prelicitiranje i daje nekoliko stotina primjera koji su svi detaljno objašnjeni.
Hvalospjeve ovoj knjigi daje Bato Protega i svrstava je u tri najbolje napisane knjige zajedno sa 'Card Play Technique' Victora Molloa i također Lawrenceova 'Complete Book on Ballancing'. Dijelove ove knjige Bato je preveo i bili su objavljeni u 'Dobrojutro bridž', zato brzo potražite stare brojeve za izvatke.

Knjigu sam nabavio kao početnik nakon godinu dana igre i pokušao se probiti kroz nju no onda mi je to bilo preteško. Ne može se lako iz puzećeg u leteći stav. Veliki broj primjera i vaganje svake ruke do detalja nije za početnika. Početnik traži pravila koja će ga voditi kroz nepoznatu situaciju u licitaciji.

Sad nakon nekoliko godina imam osjećaj kad sam u problematičnoj licitaciji i zbilja uživam u ovoj knizi. Nekoliko puta sam oduševljeno čitao primjere jer su jasno objašnjavali kako se postaviti u licitaciji. Licitiranje cue bida kao dobre podrške partneru, responsive double (kako je to na hrvatskom?) ili različiti sistem licitacije (kao kad otvarač i partner imaju većinu snage na bordu tada licitiramo baražno na štihove, a ako su slabi onda licitiramo konstruktivno da nađemo manšu).



Mike Lawrence napisao je knjigu 'Complete Book on Overcalls' 1979 godine. Danas ta knjiga ima status jedne od najboljih ikad napisanih knjiga o bridžu. Zanimljivo knjiga nije završena što i sam autor priznaje na kraju djela. Na primjer nije obradio slem licitaciju u prelicitu jer se rijetko pojavljuje.
Podjeljena je u tri dijela: prelicit, odgovor partnera i ponovni licit. Sve vrijeme autor uzima u obzir i licitiranje protivnika.

Kod samog prelicita potrebno je dobro procijeniti ruku. U dijelu o četverokaratnim prelicitima daje zanimljive naputke kako procijeniti list, kakvo držanje u otvaračevoj boji je povoljno i kakve su poslijedice. Na primjer kad protivnici nađu fit najgore je imati dvije karte u njihovj boji a kad ne nađu onda je najgore imati tri karte u boji otvora. Treba voditi računa i o štihovima kao i o položaju honerskih karata nakon što protivnici licitiraju.

Ova kniga nije ugodno čitanje prije spavanja. Zahtjeva koncentraciju i trud da se mnogobrojni primjeri povežu u cijelinu. Više je leksikon koji se može konzultirati po potrebi. Turnirski igrači će osjetiti u svojoj igri napredak nakon prolaska kroz cijelu knjigu. Mislim da svaki ambiciozni par treba pročitati ovu knjigu i onda na turniru brati vrhnje.

Post je objavljen 09.08.2007. u 13:45 sati.