Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Učitelji puta Sadašnjeg trenutka

Moje putovanje putem Sadašnjeg trenutka je započelo sa knjigom "Moć sadašnjeg trenutka" od Eckharta Tollea. To je stvarno posebna knjiga i svima koji nisu preporučam da ju pročitaju. Stvarno me je, onako kako se kaže, "pukla". Od njegovih knjiga imam i "Prakticiranje sadašnjeg trenutka" - sažetak knjige "Moć sadašnjeg trenutka" i "A new Earth" - knjiga koja mi je još bolja od "Moć sadašnjeg trenutka". Eckhart Tolle ima tu sposobnost da piše tako jednostavnim rječnikom, tako razumljivim i njegova poruka je prilično jasna.
Zatim je došla u moj život Katie Byron koja je na mene ostavila čak i još veći utjecaj od Eckharta Tollea, zapravo najveći od svih knjiga koje sam ikad pročitao (a pročitao sam jako puno knjiga). Imam dvije njezine knjige - "Love what is" u kojoj objašnjava svoju metodu The Work i "Thousand names for joy" u kojoj je svako od 82 poglavlja posvećeno jednom poglavlju Tao te Chinga od Lao Tzua. Prekrasno je iskustvo pročitati zapis iz te knjige i onda pročitati Katieno objašnje tog zapisa.
Sve te knjige nisam u stanju čitati puno - pročitam nekoliko stranica i ne mogu više jer me ispuni tolika energija da nisam u stanju primiti više od toga i moram prestati čitati jer bi inače puknuo.
Inače, od svih filozofskih i religijskih pravaca taoizam je po meni najbliži mojem razumijevanju puta Sadašnjeg trenutka i zato vjerovatno imam i i najviše simpatija prema njemu.
Treći meni najznačajniji učitelj na ovom putu je Osho. Trenutno čitam njegovu knjigu "Tantra" i ta knjiga je imala dosta utjecaja u tome da lakše izrazim pretpostavke navedene u pretprošlom postu.
Od ostalih učitelja meni poznatih su : Sri Nisargadatta Maharaj, Gangaji, Ramana Maharshi, Krishnamurti.
Čitao sam neku knjigu od Krishnamurtija i iskreno nisam baš razumio to što on piše, što sam shvatio da on nije pravi učitelj za mene u tom trenutku. Vjerujem da će doći trenutak kada će mi njegove knjige biti tako jednostavne i očite, ali za sada to nisu. On mi je najteži autor od svih kojih sam čitao do sada.
Ima ih sigurno još, no ovo su oni za koje trenutno znam.
O Maharaju, Ramaniju i učiteljici Gangaji ne znam puno, ali ovih dana su mi došle njihove knjige koje sam naručio sa Amazona pa će se i to ubrzo promijeniti.
Moje pretpostavke su došle iz čitanja knjiga gore navedenih autora i čitanja tekstova na now for you forumu. Iako niti jedan od tih učitelja ne navodi tako eksplicitno te pretpostavke njihovo učenje je savršeno u skladu sa njima. Ako su oni u krivu, onda sam definitivno i ja. wink

Inače moj stav prema gore navedenim učiteljima je kao prema mentorima, a ne kao guruima. Tijelo sa oznakom Eckhart Tolle je od istog izvora kao i ja, što znači da nije ništa vrijedniji od mene iako on ima zadatak prenositi majstorski učenje o Sadašnjem trenutku na globalnoj razini, dok to očito (još) nije moj zadatak.
Ponekad mi padne na pamet misao kako bi izgledalo kada bi se našli Byron Katie i Eckhart Tolle. Mislim da bi samo satima sjedili i uživali u Sadašnjem trenutku bez ijedne izgovorene riječi. U njihovom stanju riječi bi bile suviše... Da se nađem pred njima ne bi imao neka pitanja. Eventualno bi i mene dotaknula snaga njihove Prisutnosti i to bi mi bilo dovoljno. Baš zato jer nemam nekih pitanja, nemam ni neku posebnu želju da ih vidim uživo - jer ono što je bitno, poruku koju mi daju dobivam i kroz njihove knjige.

Post je objavljen 07.08.2007. u 09:24 sati.