Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bettingasbusiness

Marketing

David Copperfield u kladionicama

Slučajno sam u svome prethodnom (prvom) javljanju isključio mogućnost vaših komentara ispod teksta Miš bijeli sreću dijeli. U duhu završne rečenice iz tog članka javili ste se e-poštom najčešćim pitanjem: "Ako se naše klađenje ne svrstava u kategoriju klađenja kao biznis, kako ga definirati ?". Odgovor je KLAĐENJE KAO ILUZIJA ! Formirati dobitni listić od više parova danas (sadašnjost) na temelju uglavnom subjektivnih podataka od jučer (prošlost), a za sportske susrete koji se odigravaju sutra (budućnost) - to je iluzija. "A dobitak, da li je i on (u tom slučaju) iluzija?". Nije, dobitak je MATEMATIČKA SLUČAJNOST - ne znamo kada će se dogoditi i ne možemo na njega utjecati. Ipak, život nas uči Nulla regula sine exceptione.

Klađenje iz užitka, klađenje iz zabave ili razonode. Klađenje kao izazov, klađenje kao dokazivanje tuđeg neznanja ili osobnog znanja. Klađenje kao hazard ili strast. Klađenje iz "ljubavi" prema nekima ili klađenje kao "mržnja" prema nekome. Klađenje... Prošao sam sve to i sam i svi to prolazimo i to je činjenica.
"Klađenje kao iluzija" za mene je zbirni naziv svih navedenih i još mnogo drugih ne navedenih vrsta klađenja, SVIH OSIM "Klađenja kao biznis". Čuo sam vic o čovjeku koji visi na donjoj grani drveta, i istovremeno vrhovima prstiju stopala dotiče zemlju, te zapomaže: "... u pomoć...". Pretpostavljam da se radi o strahu proizašlom iz dvojbe da li ostati visiti (iluzija) ili ... otkvačiti se.

Na temelju podataka od "jučer", napraviti dobitni listić "danas", parovima koji se igraju "sutra"! Ne, nije to jedina iluzija u klađenju kao iluzija: "Samo 3-4 para na listići, a u svakom paru po jedan siguran favorit kao što su Barcelona, Lyon, Dynamo Kyiv ili neki drugi" uzviknu jedan od kladitelja u ime velikoga djela ostalog ostatka, i nastavi: "To je ogromna vjerojatnost dobitka, zar ne !". Prešutio sam odgovor i ako bi jedino ispravan bio ... tako blizu a tako daleko ... Matematika kaže (u kontinuitetu i kroz vrijeme), a ona nikada ne laže: Tri para na listiću (prosjek pobjeđivanja svakoga favorita pojedinačno je 80% na broj odigranih utakmica) - listić je dobitan 51,20%, a četiri para na listiću (uz isti predpostavljeni postotak pobjeđivanja favorit-para) - listić je dobitan 40,96% ili preciznije izraženo - listić je GUBITNIČKI 59,04%. Nepotrebno je cjepidlačiti, pa "zaokružimo":
a) 3 para na listiću - listić je dobitan ili gubitan 50% tj; svaki drugi uplaćeni listić je ili gubitan ili dobitan
b) 4 para na listiću - listić je gubitan 60% tj; na dva listića uplaćena uzastopno, veća je mogućnost da i jedan i drugi listić budu gubitnički nego bar jedan od njih da bude dobitni, a govorimo samo o parovima gdje je pojedinačni koeficjent maksimalno oko 1,3o
Rezimiramo li izloženo (kemijska, blok i kalkulator su vam obavezni), uočavamo da tu i tamo i pokorimo silu gravitacije zvana iluzija, tj; ostvarimo dobitak ali ulog (glavnicu) smo u tom "procesu" poprilično istrošili ili potpuno izgubili. Ne bih vas zamarao poslovicom o kravi-muzari i njenih 30 litara mljeka dnevno, a zatim se ritne ...

Grupa "najmudrijih" (po stažu uplaćivanja) mudro šuti. Oni igraju SISTEM 5 OD 6 POJAČAN SA 3-4 SIGURNA FIKSA, sve to sa popisa onih 20-ak najboljih u Europi i šire. Osobno to doživljavam kao da vas za isto kazneno djelo osude na dvije smrtne kazne istovremeno, i plinskom i električnom stolicom. U datom momentu bar jedna od njih biti će ispravna. U suštini definicija klađenja ista samo malo proširena: "Klađenje kao sistemska iluzija".

Najmlađi sa stažom, često i najagresivniji, oni koji mudrost uplaćivanja tek stječu, oštro upadaju u riječ: "Treba PUCATI I SAMO PUCATI i jednom će se sigurno nešto i UBITI". Koja svijetla budućnost pred njima nakon učlanjenja u lovačku organizaciju. Kapitalci su, ipak, daleko brojniji u šumi nego u lovištoma kladionica. Tipičan obrazac "Klađenja kao lovačka iluzija". "Pucati" ovdje znači nanizati 15-20 parova sa prosjekom koeficjenata između 2,oo i 3,oo po paru, a "ubiti" - to je vjerojatno ono koje se nikada niti ne ostvari - to je pogoditi.

Ziheraši, oni najtiši i skoro nevidljivi, to su oni koji znaju da će kad tad dokučiti spasonosnu formulu u koju samo treba uvrstiti po koji "x" i po koji "y" i san od matematičke slučajnosti (dobitak) postaje svakodnevna stvarnost ma tko igrao i ma gdje igrao. Na prvi pogled mirni i nevidljivi, iz njih prosto isijava ona ratnička- Kraljevstvo za konja (formulu)! Djeluju mi kao opozicija (čekaju svoju priliku) i nazvao bih to "Klađenje kao iluzija iz sjene!"

Nabrajao bih u nedogled "klađenja kao iluzije" a koja nisu "klađenja kao biznis" i uspješno bih odbacivao sve protuargumente osim jednoga čvrstog, odlučnog i dosljednog: "Mi se kladimo isključivo iz zabave i razonode i dobitak nas uopće ne interesira". U istom trenutku i to na glas rekao bih "klanjam se sa štovanjem" i ne dovršivši izgovoreno postavio bih sam sebi pitanje. Čast vašem stavu o dobitku (...ne interesira nas...) ali, ŠTO JE SA GUBITKOM? Godišnje 365 dana x 10-ak godina x 10-ak kuna po danu? A i ona svakodnevna kavica ili čaj u obližnjem kafiću pri nama najbližoj/najdražoj kladionici za vrijeme formiranja dobitnog listića? Pronašao bi se tu još poneki dnevni zavisni trošak veličine kune ili dvije. Maleni, zeleni i nevidljivi sa Marsa (i ovoga trena nas promatraju), neutralni u ovom sporu vjerojatno bi zaključili: "Čudne li neke razonode i zabave u ovih Zemljana!".

A što će na to reći biznismen koji se nikada nije kladio, ali je odlučio da će mu od sada i klađenje postati biznis, u početku možda samo dopunski?

Vaš "Cinik" (vjerojatno po vama ne više Pjevač) ponovno se umorio. Nekoliko dana oporavka uz po koji žutanjak u grlo dobro će mu doći. Oni koji žele pojašnjenje za ono od jučer, za ovo od danas ili za ono što će pisati tek sutra neka se jave na e-mail: betting_as_business@yahoo.com

Post je objavljen 04.08.2007. u 23:21 sati.