Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Ukrasna paprika (lat. Capsicum annuum)

Jednogodišnja biljka porijeklom iz Amerike koju zbog šarenih plodova mnogi rado uzgajaju.
Treba joj svijetlo stajalište i koji sat sunca dnevno no ne onog jakog podnevnog. Najbolje ju je držati na otvorenom., balkonu ili prozorskoj dasci.

U doba intenzivnog rasta i cvatnje potrebno ju je redovito zalijevati i ne dozvoliti da se kompost potpuno osuši. U razdoblju kad se zametnu plodovi (u takvom obliku se najčešće prodaje) treba zalijevti nešto manje, a kad dođu hladniji dani potrebno je još smanjiti zalijevanje.

Ako ste je kao mladu biljku posadili u svježu zemlju neće biti potrebno prihranjivanje, a ako je zemlja malo "slabija" samo u doba cvatnje jednom tjedno zalijte s tekućim gnojivom koje ste više nego što je potrebno po omjeru razrijedili s vodom.

Razmnožava se iz sjemena no u malo složenijim uvjetima, najbolje u klijalištu. Ako nemate uvjete pravog plastenika ili bar toplog klijališta probajte ovako: u rano proljeće posijte sjemenke, stavite na tamno mjesto, pokrite ih najlonom, održavajte kompost vlažnim i svaki dan barem na 5 minuta dajte kompostu zraka kako sjeme ne bi gnjililo. Kad proklija skinite najlon i stavite na svijetlo mjesto, a za nekoliko dana skinite i najlon. Kad biljčice ojačaju presadite ih na željeno mjesto.

Jako su intenzivnog okusa, što govori i samo ime koje potječe od grčke riječi kapto što znači ujesti. No ja ne bih preporučila da se upuštate u avanturu isprobavanja okusa, jer postoji vrsta Solanum pseudocapsicastrum, koja je trajnica i čiji su plodovi prilično otrovni, a veoma liče na ove. U svakom slučaju nađite joj mjesto gdje neće biti na dohvat radoznaloj djeci koju obično privlače lijepe, žarke boje.

Post je objavljen 03.08.2007. u 17:13 sati.