Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Agonija "zaštićenih" najmoprimaca traje i dalje

Ana Černjul, photo by Nina Đurđević/Cropix
U današnjem Jutarnjem listu objavljen je jedan u nizu članaka o građanima drugog reda, tzv. zaštićenim najmoprimcima. Ovog puta radi se o 83-godišnjoj starici Anji Černjul koja već 61 godinu živi u stanu nad kojim je nekad imala stanarsko pravo, a posljednjih godina nominalna vlasnica Marija Tomek joj maksimalno zagorčava život ne bi li ju što prije stjerala u grob. Iako se u članku cijelo vrijeme iznose teze kao da se radi o klasičnom najmu, pa se govori o vlasnici stana umjesto o nominalnoj vlasnici, ovdje ćemo se pozabaviti samo jednom činovničkom izjavom koja je stigla iz Ministarstva zaštite okoliša koja glasi:

Svjesni smo potrebe rješavanja statusa zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova. U Ministarstvu su napravljena polazišta za izradu zakona koja zasad nije moguće razrađivati.

Prije četiri godine, kad je HDZ došao na vlast, jedno od obećanja bilo je i rješavanje problema tzv. zaštićenih najmoprimaca. Četiri godine kasnije, jedino što su napravili su polazišta zakona koje nije moguće za sad razrađivati. A kada će biti moguće razrađivati? Kad svi tzv. zaštićeni najmoprimci pomru? Na to se čak ne bi trebalo ni previše dugo čekati jer su to sad već mahom ljudi u osmom desetljeću života, te su kao takvi stari i bespotrebni ovom društvu, tretirani kao građani drugog reda čiji egzistencijalni problemi današnjim političkim elitama nisu bitni.

Rješenje agonije za nekih 5 - 7 tisuća obitelji tzv. zaštićenih najmoprimaca je u principu vrlo jednostavno. Sve što je potrebno napraviti je izmijeniti diskriminirajući zakon iz 1996. godine koji je nekima omogućio kupovinu stanova nad kojima su i stanari imali stanarsko pravo, dok je drugima otkup stanova jednostavno bio onemogućen. Takve diskriminirajuće zakone treba izmijeniti i omogućiti svima otkup pod istim uvjetima, a nominalnim vlasnicima (koji su danas mahom prekupci, potom nasljednici drugog i trećeg reda, dok izvornih vlasnika praktički više i nema jer su odavno pokojni) država treba isplatiti pravičnu naknadu u vidu obeštećenja za oduzetu imovinu. O stanarskom pravu i zašto bi stanari trebali otkupiti stanove nad kojima su imali stanarsko pravo pisalo se u tekstu pod nazivom „Zašto je stanarsko pravo imovina?

Post je objavljen 02.08.2007. u 09:42 sati.