Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paranormalnoiostalo

Marketing

Ozon potiče globalno zatopljenje

Štetno djelovanje stakleničkog plina ozona, koji se nad Zemljom gomila od 1850. godine, može ozbiljno smanjiti urod žitarica i potaknuti globalno zatopljenje u ovom stoljeću.

Ozon u troposferi, najnižem sloju atmosfere, oštećuje biljke i slabi njihovu sposobnost da upijaju ugljični dioksid, drugi plin odgovoran za zagrijavanje Zemlje čije ispuštanje u atmosferu ubrzava promjenu klime, pišu znanstvenici u časopisu Nature.

"Premda se ugljični dioksid smatra odgovornim za globalno zatopljenje, on potiče rast biljaka, dok ozon ima suprotno djelovanje", ističe Stephen Sitch, klimatolog u Britanskom meteorološkom zavodu.

Biljke i tlo trenutno usporavaju globalno zagrijavanje jer skladište oko četvrtine količine ugljičnog dioksida koji nastaje ljudskim djelovanjem, ali se to može promijeniti ako poraste količina ozona u troposferi, tvrde znanstvenici.

Količina ozona dvostruko je porasla od sredine 19. stoljeća zbog ispušnih plinova automobila, industrijske proizvodnje i paljenja šuma, pišu britanski istraživači. I količina ugljičnog dioksida porasla je u tom razdoblju.

Hina|Net.hr

Post je objavljen 01.08.2007. u 20:47 sati.