Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horcruxes

Marketing

HOGWARTS

OPĆENITO
Po knjigama Harry Potter, Hogwarts je škola vještičarenja i čarobnjaštva smještena na Britanskom otočju negdje u unutrašnjosti pokrajine Škotska. Posjed škole je začaran mnogim drevnim čarolijama koje ne samo da pružaju najveću moguću zaštitu njezinim stanovnicima, već onemogućuju svim bezjacima da lociraju, pronađu ili vide zgradu; u slučaju da se perivoju približi bezjak(covjek bez dara magije), vidjet će samo golemu ruševinu sa znakom opasnosti.
U knjigama, Hogwarts je naveden kao Obrazovna viša internatska škola koja obrazuje mlade čarobnjake od njihove 11. do 17. godine života (u slučaju da su sve godine položene iz prvog pokušaja). Na kraju 5. godine, učenici polažu ČAS-eve (obične ČArobnjačke stupnjeve), a na kraju 7. godine OČI (Opake Čarobnjačke Ispite). Njihovo daljnje zaposlenje i magijski život ovise o tome koliki su broj i vrstu OČI-ju postigli.
Također je moguće da odrasli potomci čarobnjaka, koji kao djeca nisu pokazivali posjedovanje dara magije i bili proglašeni hrkanima, počnu učiti posebni program nazvan Učenje na daljinu, čiji je primjer neuspjeli pokušaj hogwartskog pazikuće Argusa Filcha, koji je pokušao naučiti osnove magije pomoću KWIKSPELL-a, čarolije za početnike.
Obrazovanje u Hogwartsu nije obavezno već roditelji imaju pravo odlučiti hoće li svoju djecu učiti kod kuće ili ih školovati u inozemnim školama čarobnjaštva poput Beauxbatonsa (Francuska) ili Durmstranga (Bugarska).
Upravljanje školom povjereno je izabranom ravnatelju na doživotno vrijeme. U slučaju da trenutni ravnatelj iz nekog razloga nije u stanju voditi školu na odgovarajući način ili smrtno strada, njegovu će dužnost preuzeti zamjenik ravnatelja (kojeg je ravnatelj imanovao prilikom preuzimanja mandata), dok Ministarstvo magije prikladnog kandidata proglasi novim ravnateljem. Također treba spomenuti da ravnatelj može biti suspendiran ako određeni član školskog odbora skupi sve potpise ostalih članova te će tada slučaj biti istražen od članova Ministarstva magije te će odlučiti je li tužba osnovana ili nije.

Image Hosted by ImageShack.us


POZIV U ŠKOLU
Magično pero u Hogwartsu detektira svako rođenje potomka čarobnjaka te ime zapisuje u Knjigu rođenih. Zamjenik ravnatelja svake godine pregledava knjigu i šalje pozivnicu za školovanje u Hogwartsu svim potencijalnim učenicima koji će do 31. kolovoza tekuće godine navršiti punih 11 godina. Dotični je učenik dužan poslati odgovor prihvaća li ili odbija svoje mjesto u školi do 31. srpnja. Također je dužan nabaviti sve potrebne knjige i opremu u Zakutnoj ulici. U slučaju da učenik nije u stanju sam platiti sve potrepštine, Hogwarts će mu pokloniti milodar, kao što je bio slučaj sa siročićem Tomom Riddleom.
Potomcima bezjaka koji nisu svjesni postojanja magijskog svijeta i svoga dara za magiju, pozivnicu će osobno uručiti član hogwartskog osoblja kako bi obavijestio njihove roditelje ili skrbnike o postojanju čarobnjačkog svijeta, pogodnostima i rizicima koji on pruža, kao i školovanju daljnjem životu dijeteta koje prihvati stupiti u njega. Takvim je obiteljima također ponuđena pomoć pri kupnji opreme u Zakutnoj ulici.
Svakom učeniku je dopušteno da sa sobom u Hogwarts ponese jednu mačku, sovu ili žabu krastaču, koji svi imaju posebnuo značenje u čarobnjčkom svijetu.
Učenici prve godine dužni su kupiti sljedeću opremu: odoru ( tri obična crna radna odijela, običan šiljasti crni šešir za po danu, par zaštitnih rukavica, po mogućnosti od zmajske kože, te zimski crni kaput sa srebrnim kopčama), set udžbenika koji varira iz godine u godinu, ovisno o tome koju je knjigu trenutni profesor zadao, te ostalu opremu: čarobni štapić, kotlić (kositreni, standardna veličina broj 2), garnituru staklenih ili kristalnih bočica, teleskop te vagu od mjedi.


Image Hosted by ImageShack.us


DOLAZAK U HOGWARTS
Jedan od najčešćih, ali ne i jedinih načina dolaska u školu je putem Hogwarts Expressa, skrletnog vlaka koji služi isključivo za prijevoz učenika. Jedine dvije odrasle osobe u vlaku su vjesštica koja prodaje osvježenja i strojovođa.
Učenici koji polaze Hogwarts Expressom, prolaze kroz barijeru nevidljivu svim bezjacima na peronu 9 i 3/4 (smještene negdje na pola puta između perona 9 i 10) kolodvora King's Cross u Londonu ,a vlak kreće 1. rujna točno u 11 sati.
Kada vlak stigne do Hogsmeada, malog sela smještenog u neposrednoj blizini Hogwartsa, učenike prve godine dočekuje čuvar ključeva i posjeda (u proteklim godinama tu je dužnost obavljao Rubeus Hagrid), koji ih prevozi u čamcima do dvorca. Stariji učenici ulaze u kočije koje vuku testrali (velike zvijeri vidljive samo onima koji su prisustvovali nečijoj smrti).
Kada stignu u školu, učenici ulaze u Veliku dvoranu, ogromnu prostoriju koja je predviđena za sve objede učenika, kao i za sve važnije proslave i proglašenja. Također treba istaknuti da u Velikoj dvorani postoje četiri domska stola, posložena u paraleli okomito na ulaz, dok je vodoravan stol na samom kraju dvorane rezerviran za sve hogwartske nastavnike i ostalo osoblje škole. Neobično visoki strop Velike dvorane začaran je tako da prikazuje nebo upravo onakvo kakvo je ono u tom trenutku u perivoju, tako da nije neobično da učenici objeduju praćeni grmljavinama, olujama ili pak pod zvjezdanim nebom.

Image Hosted by ImageShack.us


DOMOVI U HOGWARTSU
Prije nego sjednu za stol u Velikoj dvorani, svi učenici prve godine moraju biti smješteni u odgovarajući dom. Budući da sve slobodno vrijeme provode u društvenoj prostoriji svoga doma, za objedima sjede za stolom svoga doma, a školske satove pohađaju s ostalim učenicima iz svoga doma (s iznimkom predmeta čiji je fond sati najveći pa se u tom slučaju grupiraju dva doma), ceremonija razvrstavanja neobično je važna za njega. Čast svrstavanja dodijeljena je Razredbenom klobuku, starom šeširu Godrica Gryffindora (jednom od suosnivača Hogwartsa), koji ima mogućnost pročitati sve misli osobe koja ga stavi na glavu, te otkriti njihove želje, ambicije, kvalitete kako bi ih svrstao u odgovarajući dom.
U Hogwarstsu postoje četiri doma, koji su nazvana prema prezimenima njihovih suosnivača, a to su:
1. Gryffindor, prema Godricu Gryffindoru. Simbol doma je lav te crvena i zlatna boja, a kvalitete koje mogu donijeti mjesto u domu su ponajprije hrabrost i smjelost, te velika nesebičnost.
2. Hufflepuff, prema Helgi Hufflepuff. Simbol doma je jazavac, te žuta i crna boja, a kvalitete koje se cijene u ovom domu su velika vjernost prijateljima i marljivost pčele.
3. Ravenclaw, prema Roweni Ravenclaw. Simbol doma je orao, te plava boja, a najvažnije kvalitete inteligencija i oštroumnost.
4. Slytherin, prema Salazaru Slytherinu. Simbol doma je zmija, te zelena i srebrna boja, a kako bi postali njihovim članom, prije svega trebate biti čistokrvni ili polutani, a također je važno da ste vrlo ambiciozni i prepredeni.
Svaki dom ima svoga predstavnika među nastavnicima i svoga predstavnika među duhovima Hogwartsa. Sad ćemo nabrojati i njih:
1. Gryffindor: predstavnik je Minerva McGonagall, a predstavnik duhova Gotovo Bezglavi Nick, kojemu je pravo ime Sir Nicholas de Mimsy Porpington.
2. Hufflepuff: predstavnik je Pomona Sprout, a predstavnik duh je Debeli Fratar (pravo ime nikada nije navedeno).
3. Ravenclaw: predstavnik je Filius Flitwick, a predstavnik duh je Siva Dama (pravo ime nikada nije navedeno).
4. Slytherin: predstavnik je bio Severus Snape (u prvih šest knjiga), te Horace Slughorn (kraj šeste i cijela sedma knjiga), a predstavnik duh je Krvavi Barun (pravo ime nikada nije navedeno).
Tijekom godine, između domova se vodi Međudomsko prvenstvo, a pobjednik je onaj dom koji skupi najviše bodova. Kada su učenici aktivni tijekom nastave i surađuju s profesorom, ili se iskažu bilo kojim drugim djelom, za ili izvan vremena nastave, donijet će određeni broj bodova domu, a svakim prijestupom pravila ili bilo kojim drugim nepoželjnim činom, izgubit će određeni broj bodova.
Broj osvojenih bodova svih domova bilježi se na magičan način u četiri orijaška pješčana sata (po jedan za svaki dom). Bodove mogu dodijeliti ili oduzeti svi nastavnici škole tako da nagls izuste kojem domu i koliki broj bodova žele dodijeliti ili oduzeti.

Image Hosted by ImageShack.us


SATOVI I NASTAVNICI
Budući da je Hogwarts škola vještičarenja, u njemu se ne podučavaju uobičajeni predmeti poput engleskog ili matematike; od svih se učenika očekuje da sve osnove svladaju kod kuće, tako da roditelji imaju izbor hoće li im sami pružiti osnovno obrazovanje ili ih poslati u bezjačke škole na prvih nekoliko godina (većina čarobnjaka tome nije sklona jer uglavnom izbjegavaju kontakt s bezjacima).
Učenici prve i druge godine u Hogwartsu obavezni su slušati sljedeće predmete:
1. Čarolije, koje je kroz cijelu knjigu podučavao Filius Flitwick. Taj predmet se bavi tumačenjem onih čarolija koje ne mijenjaju sasatv predmeta ili tijela na koja su bačena, a vrlo su korisne u svakodnevnom životu čarobnjaka.
2. Preobrazba, koju je kroz cijelu knjigu podučavala Minerva McGonagall. Taj se predmet bavi naobrazbom mijenjanja sastava, vrste i oblika pojedinog predmeta, ali i ljudi.
3. Obrana od mračnih sila, koja je zbog kletve Gospodara Tame, bačene prije mnogo godina bila prisiljena svake godine uvesti novoga nastavnika. Sljedeći predavači Obrane od mračnih sila su nabrojani onim redom kojim se pojavljuju u knjizi: Quirinius Quirrell (koji je poginuo na kraju prve knjige prilikom izlaska Gospodara Tame iz njegova tijela), Gilderoy Lockhart (kojem je krajem 2. knjige trajno izbrisano pamćenje te je smješten na doživotni tretman u Bolnicu svetog Munga za magične bolesti i ozljede), Remus Lupin (koji je dao otkaz kada se krajem 3. knjige javno razotkrilo da je vukodlak), Alastor (Divljooki) Moody (za kojega se krajem 4. knjige ispostavilo da je varalica, dok je pravi Alastor Moody devet mjeseci proveo zaključan u velikom kovčegu, a identitet varalice je naveden kao Bartimius Crouch Junior, koji je nakon toga bio izložen dementorskom poljubcu, a njegovo tijelo odvedeno u Azkaban), Dolores Umbridge (koja je školi nametnuta tijekom pokušaja upletanja tadašnjeg ministra Corneliusa Fudgea u rad škole, i koja je krajem knjige napustila svoje radno mijesto, nakon što je prethodno bila izložena nemilosrdnom kentaurskom pohodu), Severus Snape (koji je krajem knjige pobjegao iz škole nakon ubojstva tadašnjeg ravnatelja Albusa Dumbledora, te Amicus Carrow (koji je u 7. knjizi nametnut školi od strane Gospodara Tame kako bi imao što veću kontrolu nad mladim vješticama i čarobnjacima, ali je prilikom pada svoga gospodara bio protjeran iz škole). Taj predmet uči mlade vještice i čarobnjake kako se obraniti od mračnih sila, bilo da oni dolaze u obliku stvorenja tame ili u obliku mračnih čarolija, kletvi, uroka ili čini.
4. Čarobni napitci, koje je tijekom prvih pet knjiga podučavao Severus Snape, a tijekom 6. i 7. Horace Slughorn. Taj predmet se bavi naučavanjem o stvaranju jednostavnih napitaka korisnih za svakodnevni život, ali isto tako i važnih otrova i njihovih protuotrova. Neki od napitaka koji se spominju u knjigama su piće žive smrti ili napitak za uspavljivanje, višesokovni napitak (napitak koji u potpunosti mijenja izgled osobe koja ga popije), otopina za smanjivanje, veritaserum (napitak istine), amortentia (najmoćniji ljubavni napitak na svijetu), Felix Felicis (napitak tekuće sreće), itd. Nastava čarobnih napitaka se održava u bivšim tamnicama dvorca.
5. Travarstvo, koje je kroz cijelu knjigu podučavala Pomona Sprout. Predmet podučava učenike o svojstvima i upotrebi pojedinih magičnih biljaka. Neke biljke koje su spominju u knjigama su otrovna tentakula, mandragora i đavolja zamka. Nastava travarstva se održava u staklenicima.
6. Astronomija, koju je koroz cijelu knjigu podučavala Aurora Sinistra. Predmet podučava učenike o položaju zvijezda i planeta te o raznim drugim kobinacijama u kojima se oni mogu naći. Nastava se održava na astronomskoj kuli u ponoć, mada u knjigama nikada nije opisan sat astronomije.
7. Povijest magije, koju je kroz cijelu knjigu podučavao duh Cuthberta Binnsa. Taj predmet, poput našeg predmeta povijesti, govori o prošlim važnim događajima za svijet čarobnjaka.
Uz to, učenici prve godine su obavezni pohađati satove letenja koje je vodila Rolanada Hooch.
Na trećoj godini, učenici su dužni pohađati još najmanje dva predmeta po izboru. Dozvoljeni su sljedeći predmeti:
1. Skrb za magična stvorenja, koju je u prve dvije knjige podučavao profesor Kettleburn, a nakon toga je preuzeo Rubeus Hagrid, a prilikom njegove odsutnosti ili bolesti mijenjala ga je Wilhelmina Grubly-Plank. Predmet daje naobrazbu o svim vrstama magičnih zvijeri i stvorenja te ih uči o njihovoj važnosti i svojstvima. Nastava ovog predmeta obično se održava u perivoju posjeda.
2. Proricanje sudbine, koje u prve četiri knjige podučava Sybil Trelawney, a sredinom pete knjige dobiva otkaz prilikom inkvizicije škole koje je provodila Dolores Umbridge. Njezino radno mjesto je preuzeo kentaur Firenze, a nakon što je Dolores Umbridge napustila školu, satovi Proricanja sudbine su podijeljeni između ta dva nastvnika. Predmet govori učenicima o raznim načinima gledanja u budućnost, poput pomoću čitanja iz dlana, čitanju iz listića kugle, pogleda u kristalnu kuglu ili pomoću proučavanja položaja planeta i zvijezda (tom su načinu posebno skloni kentauri).
3. Aritmancija, koju podučava Septima Vector. Taj se predmet bavi učenjem magičnih proročanstava pomoću proučavanja brojeva.
4. Stare rune koje podučava Bathsheda Babbling. Predmet se bavi podučavanjem pisanja i čitanja runa.
5. Bezjačke studije koje je u prvih šest knjiga podučavala Charity Burbage, ali je početkom sedme knjige ubijena prilikom gnjeva Gospodara Tame zbog članka koji je Burbage napisala za Dnevni prorok. Nakon njezina ubojstva radno mjesto u Hogwartsu je preuzela Alecto Carrow, smrtonoša koja je nametnuta školi radi većeg utjecaja Gospodara Tame na učenike Hogwartsa. Predmet daje učenicima uvid u bezjački svijet i njihov način života.


Image Hosted by ImageShack.us


Post objavio: DARK LORD

Post je objavljen 01.08.2007. u 20:06 sati.