Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Sustavi za navodnjavanje, nepoznata tehnologija u RH

Danas je riječki DC održao konferenciju za novinare na kojoj je upozoreno da nema kratkoročnog sustava navodnjavanja pomoću vodenih pumpi čime bi se poljoprivrednicima ublažile štete od suše. Naime, unatoč apelima ministarstvo nije uložilo novac u navedeni sustav, a suša je prouzročila štete na usjevima.
Sada će sanacija štete od suše iznositi pola milijarde kuna, dok bi sustav za navodnjavanje iznosio samo 10% od novca za sanaciju odnosno 40 milijuna kuna.
Radi loših prinosa u poljoprivredi Hrvatska će morati uvoziti hranu čak iz Libije koja kao pustinjska zemlja ima lošije uvjete od Hrvatska za bavljenje poljoprivredom, a ipak ima dvije sjetve godišnje.
Stoga su DC-ovci zaključili da nije uloženo u sustav za navodnjavanje samo da bi se bogati još više obogatili na uvozu hrane, dok se uvjeti života za obične građane pogoršavaju jer se zbog suše podiže cijena kruha.
I tako svko ljeto se ponavlja isto. TV ekipe idu po selima gdje se poljoprivrednici žale kako im je suša sve uništila, a pitanje se postavlja u kojem vremenu mi živimo?
Kao da smo na početku razvoja ljudske civilizacije. Naime, već je jedna od prvih civilizacija, Egipatska, poznavala navodnjavanje i nije se pouzdala u naklonost prirode kako bi im zemlja rodila. Ti izumi, stari oko 5 tisuća godina, očito nisu poznati modernoj hrvatskoj državi koja stalno govori kako želi biti društvo znanja, moderne tehnologije i stalno vlada otvara neke nove internet portale, a svojim poljoprivrednicima ne može napraviti najobičniji sustav navodnjavanja!
Patetično.
Zato sada imamo poskupljenje kruha. Pa onda se izlazi s nekim anketama koje posprdno govore da građani RH najviše novca troše na hranu, a najmanje na znanje.
Pa normalno, kada nitko ne poboljšava uvjete za proizvodnju hrane, a ona je sve skuplja ali, u isto vrijeme nužna za preživljavanje, dok je školovanje je više manje besplatno, pa mi se čini da se tim anketama želi pokazati kako bi bilo dobro uvesti plaćanje školovanja kako bi se povečao statistički trošak novca prema znaju i time se ponosilo pred pristupnom komisijom za EU.
Samo pitanje je ako građani sav novac potroše na kupnju, za preživljavanje nužne, ali skupe hrane, tko će onda trošiti na školovanje?
Onih 10% koji imaju.
Čini se da je elitizam u modi u državi Hrvatskoj

Post je objavljen 01.08.2007. u 12:13 sati.