Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/washingtonrocks

Marketing

'Praksa' za 3100 dolara tjedno

Washington svako ljeto 'osvoje' interni, studenti na praksi. Većina ih radi na pomoćnim poslovima - kopiranju, razvrstavanju pošte i u administraciji. Ne zarade mnogo i dobar dio troškova boravka u glavnom gradu podmire im, vjerojatno, roditelji.

Međutim, 'ljetni praktikanti' u najvećim odvjetničkim firmama, tek diplomirani pravnici s najprestižnijih sveučilista, u potpunosti zamjenjuju starije kolege koji su na godišnjem odmoru - i za to su izvrsno plaćeni. Praksu u prestižnim washingtonskim, newyorškim i bostonskim firmama teško je zaraditi – dobivaju je studenti koji se nalaze među 10 posto najboljih na svojoj godini, s dvadesetak najboljih pravnih fakulteta u zemlji.

Washington Post navodi slučaj izvjesne Amy Jenkins koja u tvrtki Steptoe & Johnson zarađuje 2700 dolara na tjedan, što bi otprilike bila brutto plaća od 140 tisuća dolara na godinu. Sličnu ili višu tjednu nadoknadu, do 3100 dolara – uz brojne povlastice i gotovo osiguranu ponudu za stalno zaposlenje - dobivaju svi 'associates', kako se nazivaju ljetni praktikanti u najvećim američkim odvjetničkim firmama.

Slijedi 'najteže pitanje na svijetu':

So what?, ili u prijevodu - 'Pa, što onda?'

'Problem' je u tome što tek zaposleni pravnici u najprestižnijim američkim odvjetničkim firmama zarađuju gotovo isto koliko i savezni suci. Na najnižoj, okružnoj razini, savezni suci zarađuju 165 tisuća i 200 dolara, na drugostupanjskoj, apelacionoj razini savezni sudac zarađuje 175 tisuća dolara, dok osam sudaca Vrhovnog suda SAD zarađuje 203 tisuće dolara, a predsjedatelj tog najvišeg suda u zemlji prima godišnju brutto plaću od 212 tisuća dolara.

Godišnja brutto zarada prosječnog američkog domaćinstva iznosi 46 tisuća i 326 dolara.

Nakon nekoliko godina rada u nekoj od najprestižnijih firmi u, recimo, Washingtonu, New Yorku ili Bostonu, mladi odvjetnici – koji su možda nakon diplome bili praktikanti na nekom od ovih sudova - zarađivat će vjerojatno i nekoliko puta višu plaću od svojih mentora.

U odnosu na 1969. godinu, plaća sudaca je za 25 posto manja, ako se uskladi sa stopom inflacije. Prosječna plaća u SAD je – u odnosu na 1969. godinu - veća za 18 posto, piše časopis Business Week.

U isto su vrijeme rasle plaće odvjetnika, tako da su 2006. godine – prema časopisu American Lawyer Magazine – partneri u najvećim odvjetničkim firmama godišnje u prosjeku zarađivali milijun i dvjesto tisuća dolara – otprilike sedam puta više od sudaca okružnih sudova.

To je navelo predsjedatelja Vrhovnog suda SAD Johna Robertsa da zatraži od Kongresa povećanje plaća sudaca. U Senatu je prošli mjesec predloženo usvajanje zakona koji bi sudačke plaće povećao za 50 posto.

Sudac Vrhovnog suda Samuel Alito nedavno je upozorio da će ogromne razlike u plaćama odvjetnika i sudaca dovesti do odlaska iskusnih sudaca u privatni sektor, a sudačka će profesija privlačiti samo slabije pravnike - što će rezultirati nekvalitetnom sudskom praksom.

U debati o plaćama američkih sudaca upada u oči činjenica da nitko ne spominje opasnost da će se suci, nezadovoljni plaćama, navodno lakše odlučivati za primanje mita – što se, koliko mi se čini, na europskom kontinentu puno češće spominje pri traženju povišica.

Zato je možda prikladno pitanje za našu sljedeću blog-diskusiju: što ljude navodi da traže i uzimaju mito i da li često spominjana 'pristojna plaća' predstavlja adekvatnu branu korupciji?

Post je objavljen 31.07.2007. u 22:41 sati.