Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

KOD KREPALE AJKULE

KOD KREPALE AJKULE KOD KREPALE AJKULE

Renomirani zrenjaninski lokal iz 90’-tih….

Photo gallery: Kod krepale ajkule -->

Svaka sačuvana fotografija je dobro došla: maniacshop@gmail.com

List Zrenjanin, petak 20 januar 1995

MORSKI SPECIJALITETI: KREPALA AJKULA

ZA LJUBITELJE DIMLJENOG MESA

..AKO niste znali šta je u ovom gradu trenutno ,,in“, znajte da je to svakako ,,Dead Shark Inn“. Smeštena u rustikalnom, paorskom miljeu ušorenih sokaka između Pivarske ulice i višespratnica na ,,Lesnini“ (pardon: ,,Jugodrvu“), kafe bar ,,Krepala ajkula“ (hm, recimo da je to adekvatna titula za ovakvu vrstu ugostiteljskog objekta) u sebi sjedinjava mnoštvo zanimljivih paradoksa.
..Interijer sačinjen od raznorodnog pokućstva, ukčljučujući starinske natkasne, drvene šifonjere, prepotopske radio-aparate, stolove iz mezozoika, stolice od kojih je svaka drugačija – jedna calovana iz pradedine rokoko garniture, druga – hoklica za širenje veša, treća – tapacirana graorastim somotom, uz stilističke detalje poput pravog pravcatog motorkotača velike kubikaže koji visi okačen na zidu, prepariranog morskog psa na kredencu i neobične skulptorske kreacije u drvetu koja predstavlja krepalu ajkulu, takav dakle interijer podešen je za ugošćavanje gradskog andergraund establišmenta. Rokerski podmladak, kožne jakne sa nitnama, sikret džoint smoukeri i avangardne bulumente drugih profila, tiskaju se na malenoj kvadraturi uz resko prašenje ,,AC-DC“, vodeći istovremeno potajni rat sa alko-klijentelom iz komšiluka, koja takođe polaže pravo na prevlast i bori se za sopstveno mesto pod mutnim žaruljama.
..Dobri znalci arhitekture interijera tvrde da se, nakon pojave ,,Krepale Ajkule“, sa solidnom zasnovanošću može pravdati teza o postojanju originalnog andergraund senzibiliteta u Zrenjaninu, barem kad je reč o dizajniranju unutrašnjeg prostora pojedinih stecišta mladih. Prema ovim shvatanjima, ,,Ajkula“ predstavlja radikalizovanu verziju onog tipa scenografije kakav se već jasno razbire u poznatoj krčmi ,,Kod Brice“. Inventar od grubo tesane drvenarije, arhaični detalji, manje ili više naglašen utisak ogoljenosti prostora, izostanak visokog sjaja stakla i keramike – sve je to izraz namere tvoraca ovakvih interijera da kreativnošću nadvladaju rigidne socijalne uslove.
..Kako bilo da bilo, izvesno je da šema za sada prilično dobro funkcioniše. Ovde se dolazi automobilom, peške sa Bagljaša ili Gradnulice, pa čak i motorbiciklom na temperaturi od desetak stepeni ispod nule. Oni koji dođu odnekud sa strane, krste se u čudu ili plaču od duvanskog dima.
..Naposletku, ne sme se izostaviti i glasovito grejno telo – furuna na čvrsto gorivo marke ,,kraljica peći“, koja prilično slabo dihtuje, pa mali ugljenmonoksidići diskretno šište van i mešaju se sa isparenjima iz smoking sale. Ulazna vrata se stoga moraju u redovnim razmacima širom otvarati, pa gusti klobuci dima koji kuljaju u atmosferu, opasno treniraju živce osmatračima Vatrogasne brigade na Zelenom polju.

..Ako, dakle, zaista želite da budete u potpunosti ekstravangardni, a pri tom nemate ništa protiv dimljenog mesa, okušajte sreću sa krepalom ajkulom i uživajte u dobrom tripu.

A. Bjelogrlić

Hvala Saletu B.

Post je objavljen 31.07.2007. u 10:19 sati.