Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/crnibiseri

Marketing

What doesn't kill me, makes me stronger!

Mlada djevojka se zalila majci kako joj je zivot tezak i kako stalno nicu novi problemi koje cim rijesi su zamjenjeni novim i jos vecim. Rekla joj je kako je umorna od zivota i kako joj se vise ne bori.

I dok je djevojka pricala o svojim tegobama, majka je stavila tri posude sa vodom na rernu i cekala vodu da prokljuca. Potom je u jednu od posuda stavila mrkvu, u drugu jaje, a u trecu par zrna kave i pustila da to kljuca.

Nakon dvadesetak minuta majka je izvadila jaje i mrkvu u zdjelu a kavu u zrnu sa vrucom tekucinom je nasula u salicu. Okrenula se prema kcerci i pitala ju sto ona vidi. Kcerka odgovori da vidi jaje, mrkvu i kavu. Onda joj majka kaze da malo bolje ispita sto je to ispred nje i da zamjeti nastale promjene.

Majka joj je potom objasnila da su sve tri namirnice bile podlozene istim uvjetima, kipucom vodom, i da je svaka reagirala drugacije. Tvrda i tesko lomljiva mrkva je postala meka, jaje s tankom ljuskom u kojoj je bila tekucina je postalo tvrdo, zrnca kave gotovo nepromjenjena nakon kljucanja su proizvela ugodan napitak i aromu.

Potom je majka upitla koja od ove tri namirnice je najslicnija njoj. Kad nevolja zakuca na njena vrata kako reagira? Da li je kao mrkva, jaje ili zrno kave?

Ja se pitam cemu sam ja slicna. Da li sam kao mrkva koja se cini snazna? Da li me problemi i nevolje omeksaju, oslabe, i obezhrabre?

Da li sam kao jaje koje se cini meko i lomljivo ali lagano otvrdne. Da li mi je raspolozenje fluidno, zasticeno samo povrsnom ljuskom ali lako promjenjivo? Da li sam otvrdnula zbog zivotnih nedaca i postala bezosjecajna?

Da li sam otporna kao zrna kave koja ne mjenjaju sebe nego sam problem. Da li losim okolnostima mogu dodati malo ugodne arome? Da li ono najbolje u meni izlazi na vidjelo u trenutcima nedace? Da li se u najtezim trenutcima uzdizem na nove visine?

Ako ikada budete izlozeni velikim zivotnim krizama sjetitie se da imate opcije i da mozete biti otporni kao zrnca kave.




Post je objavljen 28.07.2007. u 21:55 sati.