Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Razlika izmedju talibana i TALIBANA

Jucer smo suprug i ja otisli u klub Gandamac. Gandamac je jedan od popularnijih klubova i restorana. Jedan obrok ce vam naplatiti 60$, a bocu relativno loseg vina 40 $.
Gazda ovog kluba je jedan umisljeni britanac koji u Afganistanu zivi vec 26 godina. Bavi se sumnjivim poslovima. Tvrdi da je novinar, ali nikada nisam procitala nesto sto je objavio, tako da od novinarstva sigurno ne zivi. Puno unosniji posao je sverc alkoholnih pica.

Zasto smo onda isli na jedno takvo mjesto, pitate se sada vi. Svake srijede u 20:00 u TV sobi u podrumu kluba odrzavaju se projekcije filmova o Afganistanu. Jucer smo gledali film ruske produkcije. Jako dobar. Traje preko dva i pol sata i poprilicno je tezak.

Jedna recenica u filmu me je impresionirala istinitoscu i jednostavnoscu. Ruski general je novim, neozbiljnim vojnicima rekao:

"Nikada nitko, kroz cijelu povijest ove zemlje nije uspio osvojiti Afganistan. Nikada. Nitko."

Po cijeloj zemlji razbacane su olupine starih ruskih tenkova
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Naravno, rusi se bore protiv talibana. U crno obucene bradonje, pojavljuju se naglo i nestaju tiho u mnogobrojnim pecinama uklesanim u planine. Zbog toga ih rusi ih zovu duhovima. Hrabri, odlucni, beskompromisni talibani, borci za slobodu svoje zemlje i svoje vjere.

S druge strane opet talibani. Zatucane palikuce, terosristi i koljaci.

Kakva je zapravo razlika izmedju talibana i talibana?

Taliban, da odmah razjasnimo, oznacava ucenika vjerske skole. Osobu koja proucava i slijedi Kur'an i njegove striktne ali pravedne propise.

Taliban vas nece prevariti, slagati ili ustrijeliti u ledja. Taliban postuje svakog covjeka, bez obzira na vjeru i naciju, a povrh svega postuje zivot.

S druge strane opet talibani. Teroristi. Glavni cilj pored klanja i zastrasivana neduznih ljudi je i paljenje skola, zatupljivanje i ispiranje mozga neobrazovanim i nepismenim masama. Ciljevi su pored skola i biblioteke i muzeji i sve ostale ustanove koje bi mogle obicnom gradjaninu ponuditi obrazovanje. O ovim talibanima pisu danasnji mediji.

Nitko nece spomenuti dobrocudnog talibana koji vam nece nabiti cijenu na trznici. Nitko nece spomenuti postenog talibana koji nece uzeti proviziju za posao. Njegova obaveza je bila da pomogne strancu i putniku i on je to ucinio, ne samo zato sto to nalaze Kur'an, nego zato sto je to dobro i posteno.

U godinu dana u Afganistanu o teroristima talibanima sam samo slusala.
One druge, dobre, susrecemo svakodnevno.

O takvim ljudima ne pisu i ne govore vijesti. Oni zive u sjeni imene koje sada sirom svijeta znaci samo smrt.

Zato, hvala rfetu na komentaru:
"Ma laze ta novinarka. Nisu talibani tako zločesti kako se opisuju. Pa šta rade ameri tamo? ah krizari... (rfet 24.07.2007. 19:09)

On me je pokazao potrebu da malo pojasnim ovaj pojam.

Post je objavljen 26.07.2007. u 08:19 sati.