Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Orao pao, orao pao



Black Hawk Down, 2001. D : Ridley Scott ; Josh Hartnett, Tom Sizemore, Ewan McGregor, Eric Bana, Sam Shepard


Godina je 1992., i u Somaliji besni građanski rat. Snage lojalne generalu Aididu kontrolišu glavni grad Mogadishu, gde presreću konvoje hrane i pomoći, izgladnjujući ostatak zemlje. Amerikanci konačnu uskaču i obezbeđuju transfer hrane preko marinaca, no situacija se ponavlja odmah po njihovom povlačenju. Posle još malo igrarija, Washington šalje Delta Force i Rangerse u Somaliju, sa misijom da uhvate Aidida i reše posao. Misija je trebala da traje tri nedelje.

Šest nedelja po početku operacije, vojska konačno dobija jasan znak da će se Aidid i ekipa sastati negde u centru Mogadishua, i kuje plan da ih zarobi i odvede nazad u svoju bazu. Kombinovane ground-air snage kreću ka Bakara pijaci, gde se sastanak održava, i sve naizgled ide po planu. Problemi počinju negde pri dolasku u centar, kada se lokalna milicija mobiliše i krene da sipa punom snagom, a stvar totalno ide u kurac kada generalove pristalice obore jedan od Black Hawk helikoptera. I tako, u jedva pet minuta, cela misija se transformiše iz "piece of cake" u "total clusterfuck". Šta će biti dalje...a ko će ga znati.



Posle ko zna koliko filmova sumnjive produkcije i još sumnjivijih kvaliteta, bilo je pravo zadovoljstvo presedeti dva sata uz jedan pravi spektakl ovog ranga. Sa Ridley Scottom u režiserskoj stolici zabava je gotovo uvek zagarantovana, činjenica koja se još jednom potvrdila. Ja, inače, ovaj film nisam uopšte gledao do danas...slušao sam od svih da valja, sačekao i kupio Deluxe ediciju diska, čekao, čekao, i evo dočekao. Isplatilo se, šta drugo da kažem.

Prvih pola sata filma rezervisani su za upoznavanje sa likovima, kojih ima prilično, no centralni deo radnje grupisan je oko narednika Eversmanna (Josh Hartnett, koji deluje jezivo realno kao neiskusni mladi oficir u sred sranja) i njegove jedinice, koja je u epicentru cele jebade. Po isteku tih trideset minuta, nastaje sat i po vremena apsolutnog pakla kome, na prvi pogled, nema kraja. Scott majstorski dočarava atmosferu urbanog ratišta u razorenom Mogadishuu, paralelno prateći Eversmannove napore da osiguraju crash site oko prvog helikoptera i ostale vojnike u svojim problemima.

Galerija likova je zaista raznovrsna, i ima ih svakakvih. Eric Bana je npr. hladni, iskalkulisani Delta komandos, koji tek na kraju otkriva svoje motive i emocije. Ewan McGregor je meni lično bio najzabavniji lik u filmu, "desk jockey" koji igrom slučaja mora u akciju, gde se pokazuje kao odličan saborac i pored svoje početne smotanosti. Tom Sizemore, "I-don't-give-a-shit" pukovnik, koji se šeta ulicom dok lete meci svude okolo i ohrabruje druge vojnike. Orlando Bloom, klinac sa svojih 18 godina, jedva čeka da puca u nekoga ili nešto. Ovo su samo oni koje ćete direktno prepoznati, ali ima njih još. U ovom segmentu, film me malo podseća na stari klasik The Longest Day, gde ste isto imali priliku da sagledate bitku iz ugla različitih ličnosti.



I pored toga što film traje jače od dva sata, tempo je sprinterski. Ako imate bilo kakve fiziološke potrebe ili tome sl., obavite sve pre nego što vojska uleti u grad, jer kad vatromet počne - nema stajanja sve do odjavne špice. Sama akcija je vrhunski realna i izuzetno odrađena, i uz pošten zvučni sistem osećaćete se kao da vam se ratno stanje iselilo u dnevnu sobu. Meci fijuču, RPGovi lete, opšti haos i masakr. Najveći adut ovde je anarhična prirodna bitke, i nepostojanje jasnog frontlinea ili strana. Neprijatelj je bukvalno iza svakog ćoška.

Nekako, ceo film mi je na najbolji način predstavio suštinsku razliku akcionog filma nekad i sad. Nekad su ljudi snimali viziju onoga kako bi oni to hteli, a danas snimaju viziju onoga kako se to desilo. Na vama je da procenite šta vam više leži - ja sam fan i jednog i drugog, međutim, kako god je neko spomenuo Delta u filmu, ja sam imao vizije Chucka Norrisa kako jaše motor sa raketnim bacačima. Njegova pomoć bi ovim nesrećnicima verovatno jako dobro došla...gledati.

Post je objavljen 23.07.2007. u 00:15 sati.