Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tippy

Marketing

Why Does It Always Rain On Me

Mislim, ovdje je 12 stupnjeva. Celzija. Dvanaest. Dvanajst. Dvanest. Kako god hoćete. Sjedim ovdje u zemlji koja valjda jedina na svijetu nije čula za globalno zagrijavanje, i ne vjerujem temperaturama u Hrvatskoj??!!

Enivej, ajmo jedan brzopotezni akademski, jer za sat i pol cimerica B. ima rođendanski tulum s početkom u kuhinji i nastavkom u just-about-any pubu. Rođendan je sutra ali sutra putuje...

Eseji

Bijah spomenula kako nam se jedna profesorica razboljela još u travnju i kako se ocjenjivanje naših jadnih malih postmodernističkih eseja produžilo na neodređeno vrijeme. E pa, na kraju im je trebalo samo tri mjeseca!

I learned something today: sve sveučilišne administracije su jednako spore i neefikasne, a svim profesorima je zapravo jedino stalo do vlastitog istraživanja. Do not let them fool you zato što ste im dali puno love.

Sreća njihova da sam zadovoljna ocjenom and that I'm on my way for a distinction smokin Pa da malo objasnim sustav ocjenjivanja (preskočite ako ste upoznati): postoji skala postotaka, naravno od 0 do 100 (duh!). Teoretski, možete dobiti bilo koji postotak, no praktično postoje neka nepisana pravila. Naprimjer, u humanistici ćete vrlo rijetko dobiti ispod 40%, ali bome i više od 70%. Najviši postoci, od 80% naviše, su rezervirani za prirodne znanosti i to se zna. Nemam pojma zašto je tako, valjda zato jer ljudi misle da je humanistika li-la, dok su dva i dva uvijek četiri pa to automatski vrijedi 100%. My ass. U svakom slučaju je smiješno gledati kompetitivne Amere kako ne mogu zamisliti sustav u kojem oni ne bi mogli dobiti 98%.

Dotični postoci se onda preračunavaju u ocjene po sljedećem principu:


Mark Grade Description
%
90-100 A1
80-89 A2 An excellent performance, satisfactory for a distinction
70-79 A3

60-69 B A very good performance
50-59 C A good performance, satisfactory for a masters degree
40-49 D A satisfactory performance for the diploma, but inadequate for a masters degree

30-39 E Marginal Fail
20-29 F Clear Fail
10-19 G Bad Fail
0-9 H

Ovo vrijedi za pojedinačne ocjene. Svaki predmet naravno još nosi određenu vrijednost u bodovima, a Otok ne bi bio Otok kad ne bi ignorirao europski prostor visokog obrazovanja, dok Škoti ne bi bili Škoti da nemaju svoj posebni obrazovni sustav u sklopu UK-a. Go figure. Najkraća verzija je da u Škotskoj vrijedi Scottish Credit and Qualifications Framework (SCQF) i da se njihovi bodovi preračunavaju u ECTS po principu dva za jedan, znači dva škotska kredita vrijede jedan ECTS. No ovim ću se baktati najesen kad Agenciji za znanost i visoko obrazovanje budem morala podastrijeti tri tone papira in support of my degree...

Magistarski

Vadimastok sam ostala dužna objašnjenje kako, zašto i otkud brodovi. Pravi odgovor na to pitanje ne znam zujo Nisam ljubitelj plovidbe, nikad veslo imala u ruci (možda sisala, to da), familija mi je sva stotinama kilometara od mora. Nisam se ni načitala previše avanturističkih romana pa da imam neki djetinji fetiš. Međutim, mislim da mi na pamet pada nekoliko potencijalnih formativnih trenutaka od djetinjstva nadalje:

1) Tatina Santa Maria.
Moj tata je u vojsci napravio maketu Kolumbove Santa Marie, s kojom sam se igrala kao klinka i koja je još uvijek dio našeg obiteljskog dekora u stanu. Mama je imala nekoliko neuspjelih diverzija tijekom godina da je se riješi, od kojih je najbliža uspjehu uključivala "slučajno" ostavljanje unsuspecting brodića na krovu automobila na benzinskoj tijekom jednog preseljenja. Znate ono, ostavite novčanik na krovu, sjednete, date gas, a mamlaz iza vas skače od sreće kad mu vaša novčarka uleti pravo u masne ručice. E tako je moja mama pokušala eliminirati Santa Mariu, međutim ova je preživjela (neš ti tatinu kobilicu i neuništiva jedra od ljepenke!) Tako da je tata i dandanas neshvaćen u svojoj ljubavi prema tehnici, mama i dalje jamra kako je nemoguće brisati prašinu s takvog čudovišta, a ja sam valjda, odrastajući kraj tog čudovišta, podsvjesno odlučila da je to i moj poziv, ako ne praktično, a ono barem književno.

2) Joseph Conrad.
Svi koji me znaju znaju isto tako da ja od prve godine faksa trubim većinom o Josephu Conradu zijev Nijednog pisca nisam više čitala, nijedno razdoblje nisam više proučavala. Skoro da su i svi moji eseji o Conradu, što je profesionalno totalni promašaj ali baš me briga. I ne mogu reći da mi je baš nešto osobno prirastao srcu (znate ono kad se baš identificirate s nekim piscem ili ste zaljubljeni u njega), niti mislim da je najbolji pisac svih vremena, ali je totalno fascinantan lik. Mislim, Poljak iz više klase čiji su roditelji umrli dok je bio dijete od posljedica ruskih progona (dobro, bili su revolucionari so they had it coming but that's not the point), koji se seljakao od tetke do ujaka i ukrug, kojega je na kraju puklo da hoće u mornaricu, prvo francusku pa onda britansku (jer Britancima nije bilo važno što on nije odslužio pet godina vojne službe Rusima), koji je engleski počeo učiti tek negdje oko dvajspete, dvajstšeste da bi naposlijetku postao klasik engleske književnosti, pa zar to nije fascinantno?

3) Teta profesorica.
Prije nekoliko godina sam imala ničim izazvanu viziju sebe kako kao stara babetina držim kolegij iz sea fiction i fasciniram malce minucioznim poznavanjem tehničke i lingvističke terminologije (npr. "forecastle" se izgovara [fouksl], a "boatswain" [bousn] ili [bosn], ha!). Ujedno sam primijetila da književni kritičari vole puno kakati a da se pritom ne moraju previše obrazovati, a posebno ako se bave maritimnom književnošću. Svi bi nešto apstrahirali o Moby Dicku, o Srcu tame i o Otoku s blagom, pa filozofija, pa psihoanaliza, pa simbolika, a nitko ne bi pročitao knjigu o tome kako je izgledao prosječni mornar u 19. stoljeću, koliko žuljeva na ruci je imao, što su mu jeli žena i djeca dok je on ševio malog od kužine na brodu i profesionalke na Celebesu i koliko su mu mogli uzeti od plaće ako bi kapetanu zavitlao šmrklju u brk umjesto da riba palubu.

4) Greenwich.
Došla tamo 2005. jer sam u to vrijeme bila opsjednuta Conradovim Secret Agentom (još uvijek jesam ali to je druga tema) pa sam htjela vidjeti Opservatorij. A kad ono, tamo Cutty Sark (hvala Lucijanu na izložbi, muy oduševljena!) i National Maritime Museum – bling-bling! Nažalost u muzej tad nismo stigli no Otad nadalje su se moji morski snovi počeli konkretizirati...

Ne znam kako bih točno opisala kako napreduje pisanje tog mog famoznog magisterija, ali recimo da nasumično fluktuira u sljedećim kategorijama:

1) Što mi je trebalo da se primim tako poznatog pisca, pa o njemu je već sve rečeno!!!
2) Wow, super je pisati o tako poznatom piscu jer imaš resursa koliko hoćeš!
3) Shit, nikad neću pročitati sve o poznatom piscu, kako dovraga odabrati literaturu??!!
4) Upravo sam pročitala briljantnu interpretaciju Lorda Jima, how on earth am I ever gonna top that???
5) Ja sam najpametnija na svijetu. Niko nikad nije kužio Conrada ko ja.
6) Ja sam notorna glupača. Zašto sam ikad pomislila da bi ovo mogla biti dobra ideja???

Trenutno stanje: blaženi 2) i 5). Ma neugodno mi je. Čekajte da me prođe.

Moram ić, tulum počinje and there's talk of cocktails, too!!! party


p.s. Sretan rođendan, seka! wave

Post je objavljen 19.07.2007. u 21:07 sati.