Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blyss

Marketing

Zašto svi misle da će Harry umrijeti?

(upozorenje: slijedi tekst koji sadrži pojednosti iz knjige)

Bliži se dan izlaska sedme knjige iz serijala knjiga o Harryju Potteru… Već su se mnogi kladili na to da će Harry umrijeti… Ali zašto?

Harry Potter je moderna bajka. A moderne bajke obično završe pobjedom zla. U prva dva djela sve završava sretno… Od trećeg dijela svaki kraj bude sve nesretniji i mračniji. Pa valjda zato ljudi misle da bi i sedmi dio trebao završiti nesretno - Harryjevom smrću.

Moderne bajke su zapravo kao tragedije - na kraju pobjeđuje zlo to jest umire glavni lik radi ostavljanja jačeg dojma. J. K. Rowling je rekla da će u sedmom dijelu ubiti dva lika. Ali mora li Harry biti među ta dva lika? Mora li on umrijeti radi ostavljanja jačeg dojma? Ja mislim da bi Harryjeva smrt mogla pokvariti bit cijelog serijala.

Harry i Voldemort su dvije najveće suprotnosti u serijalu.
Voldemort je još u svom djetinjstvu bio nasilan i zao, nikad nije imao prave prijatelje, okrenuo se crnoj magiji i jedino što želi je moć. Strašno je osakatio svoju dušu podijelivši je na sedam dijelova kako bi se što više približio besmrtnosti i tako je pokazao da se najviše boji smrti.
Harry je od najranijeg djetinjstva bio izložen nasilju i iskorištavanju Dursleyjevih. No on nije postao nasilan, on je iz svega toga izašao kao bolja osoba. Nakon svega lošega što mu se dogodilo on je još uvijek sposoban voljeti. Snape je rekao da oni koji „nose srce u rukavu“ su slabići, a Voldemort vjerojatno zastupa isto mišljenje. No Dumbledore je rekao da je to Harryjeva najveća snaga koja mu je mnogo puta pomogla de se izvuče iz nevolja. Osobito u petom dijelu - kad je Voldemort pokušao opsjesti Harryja nije mogao to napraviti a da ne pretrpi strašnu bol - Harryjevo je srce čisto i duša cjelovita, a Voldemort kroz cijeli svoj život podcjenjuje ljubav i jedva je čekao da osakati svoju dušu.

Dakle, J. K. Rowling nam kroz cijeli serijal šalje poruku da je ljubav najbolja obrana od mračnih sila i da snagu ljubavi nikad ne treba podcjenjivati. J. K. Rowling nam šalje još jednu poruku kroz cijeli serijal, a to je da smrt nije najstrašnija, da se je ne treba bojati i da ima mnogo gorih stvari od smrti. Zar ubojstvom Harryja ne bi proturječila sama sebi? Zar Harryjevom smrću ne bi poslala poruku da se treba bojati smrti i da se ljubav treba podcjenjivati, a kroz cijeli serijal nam je pokušavala reći suprotno? Dobro, može biti i završetaka u kojima bi Harry umro, a ipak bi Voldemort bio pobijeđen, ali zar on kao sinonim ljubavi, ne bi trebao preživjeti kako bi to zapečatilo Rowlinzinu poruku koju nam šalje kroz cijeli serijal?

Oni koji su se kladili na Harryijevu smrt su trebali razmisliti više puta prije toga!


Post je objavljen 18.07.2007. u 15:32 sati.