Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Bugarsko-libijska inicijativa hrvatskoga predsjednika


Zašto se nitko u Hrvatskoj nije ozbiljnije pozabavio izjavom Seifa al-Islama Gadafija, sina libijskog vođe da će Hrvatska biti jedna od zemalja koje će sudjelovati u isplati 400 milijuna dolara odštete obiteljima libijske djece umrle od HIV-a kako bi pet bugarskih bolničarki i jedan palestinski liječnik bili na slobodi?

Zar je "slobodnim" hrvatskim medijima dovoljna tek izjava iz MVPEI-a da nije zaprimljena nikakva službena inicijativa po tom pitanju?

Gadafiijev sin je kazao da će "novac osigurati međunarodni izvori u obliku vraćanja duga". Dakle hrvatske tvrtke koje posluju s Libijom mogle bi vraćati taj dug?

Zašto se nitko ne zapita što znači činjenica da je ovu informaciju plasirao francuski list "Le Figaro" osobito blizak novom predsjedniku Nicolasu Sarkozyiu?

Treba li stoga vjerovati da je informacija pouzdana, ali da je njeno plasiranje politički motivirano? Naime, diplomatskim kuloarima u Zagrebu uveliko se šuška da je ovakav aranžman između Libije i Bugarske, gdje bi Hrvatska plaćala Libiji otkupninu za bugarske taoce, dogovorio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, uz blagoslov nekadašnjeg francuskog kolege Jacquesa Chiraca, a da novi predsjednik Sarkozy ne želi prethodnikovo smeće pod svojim tepihom, pa ga "čisti" preko "Le Figaroa". Indikativno je da je hrvatski predsjednik baš neki dan bio u Bugarskoj. Svakakvih tu bisera ima, a medijski mainstrem ih drži u tami pod starim jugokomunističkim geslom "ne talasaj!" Umjesto bisera servira nam se napoj od Vlatke Pokos, Gorana Višnjića...

Čine li javnost svinje?

Hrvatski predsjednik je posredovao u dogovoru Moamaera Gadafija i Britanaca nakon čega je Libija isplatila nešto više od 2 milijarde dolara odštete obiteljima stradalih u napadu na zrakoplov u Škotskoj 1977., i dobila zeleno svjetlo za uključivanje u međunarodnu zajednicu. Sjetimo se da je hrvatski predsjednik imao tu čast kao prvi "zapadni državnik" posjetiti Gadafija.

Mesić je na inicijativu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca posredovao kod Gadafija i da Francuska od Libije naplati puno manji iznos za žrtve napada na zrakoplov iznad Čada.

Tu nam je informaciju potvrdio Marin Tomulić, svojedobni nabavljač oružja za HV, Hrvat s dobrim vezama u dijelu francuskog političkog establišmenta, ali i svojedobni politički suradnik predsjednika Mesića.

- Francuzi su bili zainteresirani za sudjelovanje u toj priči i Stjepanu Mesiću je prenijeta molba da pokuša kod Gadafija osigurati neke novce za francuske žrtve iznad Čada. Mesić je ispunio molbu, kaže za 45 lines Tomulić.

I da nikog u Hrvatskoj ne zanima je li hrvatski predsjednik ugovorio i ovu čisto terorističko-mafijašku cesiju da hrvatske tvrtke plaćaju otkupninu za bugarske bolničarke, nikako mi ne ide u glavu.



Post je objavljen 17.07.2007. u 01:47 sati.