Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Ostapbenderovski sporazum HDZ-a i HSU-a

Ne znam kako je vama, ali meni ova vrućina baš ne odgovara i već se grozim od najava za ovaj tjedan. Iako je Sabor završio zasjedanje, imam još nekoliko poslova i nešto privatnih obveza, ali mi je muka maknuti se iz zatvorenog prostora. A i dani što su prošli su me poprilično umorili. Najprije dramatično u srijedu i četvrtak. Pred sam kraj radnoga dana, kad sam se spremao za odlazak na tribinu u Zlatar, došla je vijest da su HDZ I HSU potpisali sporazum o Zakonu za izjednačavanje “novih” i “starih “umirovljenika. Pričekao sam tekst zakona, kojega su pripremali eto pune četiri godine, da bi s primjenom počeli dvadesetak dana prije izbora, tako da ovu Vladu neće koštati ništa, a troškove toga zakona od oko 800 milijuna kuna su ostavili ionako nekome drugome u idućoj godini. Ideja je jednostavna, ostapbenderovska: “ideje naše, a benzin vaš”. Oni su tobože riješili problem, a ko bu platil, a bože moj! Neko bude! Valjda ovi što imaju sreću da rade!
Dakle uzeo sam taj papir i odjurio u Zlatar, porazgovarao s ljudima i oko ponoći stigao u Sisak, pa krenuo u iščitavanje tog “željenog papira”, jer me zanimalo kako to oni misle s 800 milijuna izjednačiti stare i nove mirovine, kad sam u našem zakonu uz pomoć stručnjaka izračunao da nam treba 1 800 milijuna. Dakle cijela milijarda više! (klikni na WWW.mirovine.sdp)Kad ono “avaj”! Zasmrdilo na prevaru, baš kao što je smrdilo i kod zakona o obeštećenju kojega su donijeli. Naime, što! Prvo od izjednačavanja kako su to pompozno najavili nema ničega. Tek neke poboljšice za samo one umirovljenike koji imaju više mirovine i koji su nedavno otišli u mirovinu, a takvih je zaista minimalan broj. I oni će pokupiti tih planiranih 800 milijuna. Umirovljeničkoj sirotinji, a među 370 000 novih je njih 40% s najnižom mirovinom namijenili su 0,00 kuna, po uhodanom obrazcu. Naime, nominalno će oni dobiti povećanje, ali kako su im mirovine ispod 1200 kuna, osim fiktivno povećane penzije, stvarni rast će biti 0. Npr. umirovljenik čija je mirovina 900 kuna, a prima s dodatkom 1199 kuna, će dobiti povećanu mirovinu za 36 kuna, ako je umirovljen 1999. I ona će mu iznositi sada 936 kuna, ali će kao i do sada primati svojih 1199 kuna. I to je to. Ispada iz priče oko 140000 ljudi i to onih najsiromašnijih.
U četvrtak sam odmah održao press i novinarima koji su talođer bili šokirani objasnio “kvaku” za prijevaru. Odmah zatim i rasprava u ime Kluba SDP. Imao sam dojam da su i sami zastupnici HDZ-a I HSU-a ostali zatečeni. Uostalom odmah su uslijedila reteriranja i Polančeca i Jordana. Velika se priča tako raspala kao mjehur od sapunice!
U petak i subotu – Bjelolasica i velika stranačka radionica. Korisno i optimistično.
U nedjelju – Sunja i veliki sajam i izložba konja. 10 000 ljudi. Sjajno i optimistično.


Post je objavljen 16.07.2007. u 12:29 sati.