Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/misakvecernji

Marketing

NAŠ STARI FREND – SUNCE: PART 2 ili kako je UV-zračenje postalo neprijatelj

KAKO JE UV-ZRAČENJE POSTALO NEPRIJATELJ

Miijunima godina život na Zemlji razvijao se pod stalnim utjecajem prirodne sunčeve svjetlosti. No, danas, u vrijeme vladavine umjetnih svjetala u našim domovima i uredima, to se sunce, nekad smatrano božanstvom, okrivljuje za mnoge zločine i smatra opasnim. Većina tih opasnosti navodno potiče od ultraljubičastog zračenja.

Zato se danas štitimo od njega sve moguće načine.


Here comes the sun





Nosimo sunčane naočale s lećama koje blokiraju UV-zrake. Najnovije plastične leće zvane UV 400, blokiraju cjelokupno UV-zračenje. U losionima i kremama za sunčanje, faktor zaštite od sunca se s 5, 6 ili 10 danas povećao do 20 ili 30 te pruža potpunu zaštitu od tog nekadašnjeg prijatelja, a sadašnjeg neprijatelja zdravlja. U zapadnom svijetu danas se živi u kućama bez ultraljubičastog zračenja, izvan kuća oči se skrivaju iza naočala s UV-zaštitom, no one su potrebne samo do automobila - čija stakla vrlo često imaju ugrađenu zaštitu od UV zračenja. Njima se stiže na posao gdje se ulazi u prostore u kojima također ne postoji niti trunak UV-zračenja. Noću čitamo uz žuto svjetlo - bez UV zračenja.

Nakon milijuna godina, konačno smo potpuno na sigurnom. Tako se bar čini na prvi pogled. No, istina jest da blokiranje UV-zraka može bitno narušiti obranu našeg tijela.

Tako tvrdi fotobiolog dr. John Ott na temelju jakih indikacija da UV-zračenje koje ulazi kroz oči stimulira imunološki sustav. On ne dovodi pod sumnju podatak da je UV-zračenje u velikim količinama štetno. No, u onim količinima u kojima se pojavljuje u prirodnoj svjetlosti, ono je vrlo korisno. Ovisno o frekvencijama, ultraljubičasto zračenje zaslužno je za mnogo toga u ljudskom tijelu, od stupnja tamnjenja kože, preko sinteze vitamina D i apsorpcije kalcija i drugih minerala, a dio ultraljubičastog zračenja od 100-290 nm (to je onaj dio koji Zemljin sloj ozona većinom filtrira) ubija bakterija i viruse. No, danas se cjelokpuno ultraljubičasto zračenje smatra štetnim.

LOSIONI KRIJU OPASNOST

U knjizi "Svjetlost – lijek budućnosti" dr. Libermana nalazi se i podatak da u izvještaju američke Administracije za hranu i lijekove stoji da četrnaest od sedamnaest losiona za sunčanje, koji sadrže preparat imena PABA, može biti kancerogeno kad ih se izloži suncu. Preparat PABA se u mnogim losionima koristi da bi se blokiralo UV- zračenje. Dodatna istraživanja su pokazala da PABA može uzrokovati i genetska oštećenja DNA u koži. Dr. Zane Kime, autor knjige "Sunčevo svjetlo", čvrsto vjeruje da losioni za sunčanje, kad se koriste na suncu, mogu stimulirati stanice raka. On tvrdi da taj problem uzrokuje mast u losionima - tako da nas preparati koji bi nas trebali štiti od sunca možda štite samo od njegovih dobrobiti, a kemijski štete jednako kao i mnogi drugi kemijski preparati.


LIJEČENJE SUNCEM

Auguste Rollier(1874-1954), jedan od najslavnijih praktikana terapije suncem, koji je bio direktor klinike za terapiju suncem u Leysinu, gradu visoko u švicarskim Alpama, smatrao je da se terapeutski učinak sunca uglavnom može pripisati UV-zrakama. Njegova je klinika bila na 1700 metara nadmorske visine jer je smatrao da je na tim visinama zrak čist te da sunčeve zrake kroz atmosferu prolaze bez apsorpcije. Dr. Rollier je smatrao da će njegovi pacijenti postići najbolji napredak ako prime najveću moguću količinu UV zraka. Na taj je način u svojoj klinici postizao fantastične rezultate, koje je i objavio u knjizi «La Cure de Soleil» - «Liječenje suncem». Tuberkuloza je bila jedna od glavnih bolesti koje su se liječile suncem, a mnogo njegovih pacijenata je bilo potpuno izliječeno. Osim tuberkuloze, Rollier je liječio cijeli niz bolesti - od kolitisa, anemije, cistitisa, artiskleroze, reuematičnog artitisa, escema, akni, herpesa, astme i dr. No, ustanovio je da sunce nije pomagalo pacijentima koji su nosili sunčane naočale koje su blokirale UV-zračenje.

U isto je vrijeme profesor George Sperti sa sveučilišta Cincinnati izvodio čuda s podešenim UV-zrakama. Razvio je tehnologiju kojom se UV-zrake moglo podesiti na željenu frekvenciju kako bi se stvorio D-vitamin u mlijeku, ubijali bacili i dr. Do sredine 30-tih godina 20. stoljeća sunčanje i ultravioletna terapija postale su slavne kao najefikasnije metode za liječenje mnogih infektivnih bolesti. No, 1938. je otkriven penicilin i medicinska se znanost okrenula farmaceutici. Lijekovi su postali krupni biznis i našli se u prvom planu, a sunčeva terapija postala je relikt prošlosti, kojom se bavila još samo šačica ljudi. Zato je danas je većina ljudi čula za opasnosti od UV-zračenja, ali slabo su poznate dobrobiti koje ono pruža čovjeku.

O njima slijedeći put. Jer vrijeme je za .....


......Holidays in the Sun






Post je objavljen 13.07.2007. u 21:29 sati.