Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sveopesekima

Marketing

Vegetarijanstvo i tvrtke koje ne testiraju na životinjama

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači - tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.
Vege hrana nije samo užitak za vaše nepce; ona je također izvrsna i za vaše zdravlje. Sada i vodeći znanstvenici dokazuju kako je ono što jedemo u izravnoj vezi s kvalitetom naših života. Dok hrana životinjskoga podrijetla povećava rizik od raka, srčanih bolesti, debljine i drugih vodećih smrtonosnih bolesti, vegetarijanska prehrana nas čini zdravijima.
Ispravnim izborom hrane možete trajno izgubiti na težini, spriječiti srčani udar i čak obrnuti tijek postojeće srčane bolesti. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci imaju jači imunitet i manju razinu kolesterola od ljudi koji jedu meso te da je daleko manje


UPOZNAJTE MESO NA VAŠEM TANJURU:

Vegetarijanci i vegani žive u prosjeku šest do deset godina duže od mesojeda.

Izbacivanjem hrane životinjskoga porijekla iz prehrane smanjuje se rizik za susret s nekima od naših najvećih ubojica. Prema riječima liječnika T. Colina Campbella, stručnjaka za ishranu na sveučilištu Cornell i voditelja najvećeg epidemiološkog istraživanja u povijesti, “Velika većina svih oblika raka, srčano-krvožilnih bolesti i drugih oblika degenerativnih bolesti može se spriječiti jednostavnim usvajanjem prehrane bazirane na bilju”. Srčana bolest, rak, srčani ili moždani udar, šećerna bolest, osteoporoza, pretilost i druge bolesti, sve su odreda povezane s konzumiranjem mesa i mliječnih proizvoda.Konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda je također povezano s dijabetesom, artritisom, osteoporozom, začepljenjem arterija, debljinom, astmom i impotencijom. Medicinski troškovi povezani s mesnom prehranom samo u SAD-u se procijenjuju na više od 100 milijuna dolara godišnje.


Nikada nije kasno promijeniti svoje navike na bolje. Promjena vlastite prehrane nije ni približno toliko nezgodna kao paraliza nakon kapi, kemoterapija i tretmani zračenjem kod raka ili podvrgavanje operaciji ugradnje bypass-a! Postati vegetarijanac je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.


Što ne valja s mlijekom i jajima?
Nijedna vrsta ne pije mlijeko nakon djetinjstva i nijedna vrsta prirodno ne bi pila mlijeko neke druge vrste. Kravlje mlijeko je predviđeno za kravlje mladunce, koji imaju četiri želuca i brzo dobivaju na težini, a ponekad teže i više od 400 kg prije svojeg drugog rođendana.

Kod ljudi, mlijeko je povezano sa srčanom bolešću, nekim oblicima raka, šećernom bolešću, a također i s osteoporozom, bolešću za koju mliječna industrija tvrdi da je sprječava! Visok sadržaj životinjskih bjelančevina u mlijeku zapravo uzrokuje ispiranje kalcija iz organizma. Analize sa Sveučilišta medicine Harvard dokazuju da mlijeko ne štiti od osteoporoze. Zapravo, nutricionisti s Harvarda tvrde da zemlje s niskom konzumacijom kalcija (svega 300 mg dnevno) imaju manju sklonost lomovima kuka (što je indikator osteoporoze) nego zemlje u kojima je konzumacija kalcija veća.

Mlijeko je, osim toga, prepuno masti i kolesterola te sadrži sve veći broj pesticida i antibiotika koji se daju kravama. Sav kalcij koji trebate možete dobiti iz biljnog svijeta – dobri izvori kalcija su: tofu (sojin sir), brokule i drugo zeleno povrće (špinat, peršin, kelj), smokve, grah, soja, sjemenke poput sezama, žito i narančin sok obogaćen kalcijem.

Samo jedno jaje za doručak svakoga jutra može drastično podići razinu vašeg kolesterola! Konzumacija dodatnih količina kolesterola putem životinjskih proizvoda, jedinog drugog izvora kolesterola, podvrgava ljudsko tijelo potencijalnom preoptećenju, što pak može rezultirati začepljenim arterijama i srčanim oboljenjima.

Jaja su glavni nositelji salmonele od koje samo u SAD-u godišnje obolijeva više od stotinu milijuna ljudi s postotkom smrtnosti od 500 ljudi godišnje.

Pitajte stručnjake:

“Zar riba nije zdrava hrana?”

Svatko tko ribu jede iz “zdravstvenih” razloga morao bi ponovno razmisliti o slijedećem: meso ribe može nataložiti 9 milijuna puta više toksina nego što je ima u vodi u kojoj ribe žive, a meso nekih morskih životinja, poput škampa i školjki, sadrži više kolesterola od govedine. Ribe u uzgajalištima također dobivaju antibiotike, koji prelaze na ljude slabeći im imunitet. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine samo u SAD-u 325,000 ljudi oboli zbog jedenja zagađene ribe i drugih morskih životinja, od kojih neki i umru.

Dr.Neal Barnard

Tvrtke koje (ne) testiraju na životinjama:
Kupnjom cruelty-free, odnosno etičkih proizvoda možete pomoći u spašavanju kunića, miševa, zamoraca, štakora i drugih životinja. Stotine tisuća životinja truju, osljepljuju i ubijaju svake godine kako bi na njima ispitivali šampone, sredstva za čišćenje, kozmetiku, sprejeve za kosu i druga sredstva osobne higijene te ona koja se koriste u kućanstvima. Ovi testovi nisu obvezni zakonom i često daju netočne rezultate koji navode na pogrešne zaključke - čak i ako je proizvod oslijepio životinju, može vam se ponuditi da ga kupite. Iako je više od 500 tvrtki zabranilo pokuse na životinjama, neke od korporacija i dalje silom ubrizgavaju tvari u želudac životinja i kapaju kemikalije u oči
Vjerojatno da će umrijeti od srčane bolesti ili raka. Free Image Hosting at www.ImageShack.us







Post je objavljen 10.07.2007. u 19:38 sati.