Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sljaker

Marketing

Otkrivene nove malverzacije u Itasu (Vjesnik)

VARAŽDIN - Iako je već bila okončana i čekalo se samo podizanje optužnice, istraga u slučaju ivanečke tvornice alatnih strojeva Itas proširena je i na tvrtke Itas nova, B=Breza i Mariva.
Proširenje istrage zatražio je županijski državni odvjetnik temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a budući da su vlasnici, odnosno odgovorne osobe tih poduzeća bili Marija Brezovec, njezin sin Bojan ili Ivan Canjuga, protiv kojih se također vodila istraga, oni nisu mogli zastupati tvrtke pred sudom, pa im je sud odredio zastupnike, varaždinske odvjetnike.
Istraga nad Ivanom Canjugom, bivšim direktorom Itasa i predsjednicom Nadzornog odbora te tvrtke Marijom Brezovec trajala je više od godinu dana. Najprije ju je zatražilo ivanečko Općinsko državno odvjetništvo, a progon je zatim preuzelo Županijsko državno odvjetništvo.
Sumnjiči ih se da su počinili više kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime su Itas oštetili za više od 10 milijuna kuna.
Istraga je nakon nekog vremena proširena i na Bojana Brezovca te njegovu bivšu djevojku Editu Zebec. Njih se također sumnjiči da su upleteni u malverzacije kojima je Itas oštećen za milijune kuna. Tijekom istrage, osim saslušanja svjedoka, provedeno je opsežno financijsko-knjigovodstveno i grafološko vještačenje, pa se može očekivati, s obzirom da su svi dokazi provedeni, skoro podizanje proširene optužnice.
(Vjesnik - Mihaela Zagoršćak)


Post je objavljen 10.07.2007. u 18:03 sati.