Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/princezafiona

Marketing

steznik

e to je posebna prica. stvarno jedino to moze razumijeti onaj ko je to nosio.
imala sam ih dva. prvi je bio crvenkaste boje, drugi bijeli.
prvo da bi se on uopce dobio, trebalo je poci na nekakvo gipsanje da bi se uzela mjera za steznik.
nakon nekog vremena se dobije i onda ga treba zategnuti prema sebi.
ispocetka mi je bilo cudno i mislila sam da se nikad necu naviknuti na njega. ali kako dani prolaze priviknes se i on na neki nacin postane dio tebe.
s vremenom sam toliko navikla na njega, da kad bi ga skinula falio mi je.
grozno!!!
drugi steznik je bio nesto veci od prvog, ali ustvari dosla slican njemu.
nosila sam ih godinama, eto nazalost ipak sam trebala na operaciju, bez obzira na aparat.
ima o tome dosta i na netu...

terapija steznicima

Osnovni princip terapije steznicima je zaustaviti razvoj skolioze i time ostvariti, u granicama mogućega, estetsko poboljšanje zaustavljanjem progresije deforimteta unutar prihvatljivih granica. U određenom broju slučajeva ostvareno poboljšanje je značajno.
Terapija steznicima mora početi što prije dok je skoliotske zavoje još moguće manipulirati (nakon postavljene dijagnoze skolioze), bolesnici moraju biti redovito praćeni radi stalne korekcije steznika. Ovisno o veličini zavoja te napretku skolioze, steznike treba stalno nositi ( i po danu i po noći) ili određeni dio dana i noći, sve do završetka koštanog rasta.
Steznik koji se danas najviše koristi u terapiji torakalnih i torakolumbalnih skolioza je steznik Milwaukee. Osnovno pravilo toga steznika jest provođenje aktivne ekstenzije uz korekciju rotacija.
Sastoji se od hvata na zdjelici i hvata na bradi i okcipitalnoj kosti. Ti hvatovi su povezani metalnim šinama ( dvije straga, jedna sprijeda). Steznik je upotpunjen tzv. pelotama, koje služe za korekciju rotacija torakalnog i lumbalnog dijela. U slučaju potrebe mogu se dodati i podpazušni remeni radi regulacije ekvilibrija između različitih pritisaka.
Torakalna pelota ostavlja slobodnu lopaticu, a djeluje na kralježnicu kosim smjerom preko rebara. Lumbalna pelota smještena je paravertebralno. Prednja pelota ( na rebrima) smještena je na rebreni gibus sprijeda.
U slučaju težih deformiteta ( kutovi veći od 40°) postavljanju steznika prethodi korekcija skolioze gipsanim steznicima, a nakon korekcije skolioze tehnikom prema Risseru ili Cotrelu. Gipsani steznik nosi se 30-40 dana nakon čega se prelazi na Milwaukee steznik.
Steznik se nosi cjelodnevno ( tj. bez skidanja tijekom dana). Brada nikad ne smije biti oslonjena o gornji dio steznika.
Kliničke kontrole provode se svaka 2-3 mjeseca radi održavanja napetosti pelota. Radiografska kontrola provodi se 2 puta na godinu.
U upotrebi su također i Bostonski steznik i Lyonski steznik.
Bostonski steznik koristi se za torakalne skolioze ili dvostruke skolioze s vrhom skolioze koji ne prelazi kralješak Th8. Izrađen je od plastike i u korekciji deformiteta koristi sistem pritisaka jastučićima u parovima sa suprotnim smjerovima.
Lyonski steznik koristi se za torakalne, torako-lumbalne i lumbalne skolioze. Sam steznik, te korektivni jastučići izrađeni su od materijala plexidur.





Post je objavljen 10.07.2007. u 08:03 sati.