Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Student (ni)je spalio žito



Witness, 1985. D : Peter Weir ; Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas, Alexander Godunov, Jan Rubes


Rachel Lapp (Kelly McGillis), mlada amiška udovica, na putu je za Baltimore sa svojim malim sinom Samuelom (vrlo mladi Lukas Haas). Prilikom presedanja u Philadelphiji, Samuel igrom slučaja biva svedok brutalnog ubistva u WC-u železnične stanice. Kako ispada, žrtva je undercover DEA agent, a ubice naizgled nevezane za bilo šta. Slučaj preuzima tvrdoglavi detektiv John Book (Harrison Ford), i Samuel je odjednom krunski svedok.

Ubrzo, stvari se komplikuju u neželjenom smeru - ispada da je DEA tip zaginuo jer je bio na pragu nečega što nije trebao da otkrije, a to nešto je korumpirano jezgro philadelphijske policije. Nedugo zatim Book takođe dolazi na tapet nemoralnih policajaca, pa je primoran da se skloni što dalje i razradi svoju strategiju. Ranjen, on beži u amiško selo, gde ga dočekuju Rachel i njen ujak (valjda beše ujak, možda je i otac) Eli. Tamo počinje njegov put ka oporavku i osveti, ali to nije sve što ga čeka u srcu "Dutch country"-a.



Prvo pa muško, što bi se reklo...Witness je prvi američki projekat renomiranog australijskog režisera Petera Weira, koji je posle niza uspešnih "domaćih" filmova (Picnic at Hanging Rock, The Last Wave, Gallipoli, The Year of Living Dangerously) prešao Pacifik do Hollywooda i tamo nastavio karijeru, koja još uvek traje. Witness je ne samo uspeo da uhvati osam nominacija za Oskara (dve je i dobio, za najbolju montažu i najbolji originalni scenario), već je i izdržao dvadeset godina vremena i ostao kvalitetno filmsko delo.

Sve ovde fenomenalno štima. Harrison Ford, do ove tačke čovek koji je bio poznat striktno kao Han Solo ili Indiana Jones, doživljava glumačku afirmaciju kao detektiv Book, i u neku ruku najavljuje svoju, za moj račun, najbolju ulogu koja će stići godinu dana kasnije u The Mosquito Coast (opet Peter Weir). Gomila ne-Amiša fenomenalno emulira lifestyle tih simpatičnih ultravernika iz Pennsilvanije, a ponajbolji su Jan Rubes kao iskusni Eli i ruski ex-baletan Alexander Godunov, kome je pripala uloga Daniela Hochleitnera, tipa koji baca oko na Rachel. Kelly McGillis je sasvim pristojna, al' hajde da se ne lažemo - zaboravio sam njen performans posle one scene kada pokušava da šarmira Harrisona tako što mu iz daljine pokaže sisu. :D Oštro oko primetiće Vigga Mortensena negde pri početku filma na amiškoj sahrani.



Mada je centralna priča definitivno nešto čime se najviše bavite tokom filma, dosta pažnje okupiraće vam i spretno umotani subplot o ljubavnoj varnici između Booka i Rachel, koji u neku ruku predstavlja konflikt između modernog i arhaičnog. Njihova nesuđena veza kulminira u jednoj od najmemorabilnijih scena u ovom filmu, kada Harrison u nekoj štali gde popravlja svoj auto osposobi radio, čuje Sam Cookeov "What a Wonderful World", i onda zapleše sa Kelly.



Predivna fotografija (John Seale, Oskarovac za Cold Mountain) i sjajan soundtrack (Maurice Jarre) dopunjavaju odličnu atmosferu, pa je Witness, jednostavno, nešto što ne trebate propustiti. Ako bi morao opisati ovaj film u jednoj reči, ta reč bi onda bila "pitak" - tih stotinak minuta prošlo je k'o ništa, a ja sam ustao osećajući se kulturno obogaćen bez preteranog naprezanja. Gledati ! - ako i ništa, bar zbog scene u kojoj Ford, zamaskiran u Amiša, razbije nos nekom probisvetu koji maltretira njegove novostečene drugare...

Post je objavljen 09.07.2007. u 00:15 sati.