Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Suji besan halva



Nije me bilo neko vrijeme – hvala svima na strpljenju.

Mogli ste primijetiti da nisam baš neka od slatkiša. Ali, kada ih jedem onda volim da su kraljevski.
Danas vam donosim, po mome mišljenju, jedan takav.
U Bengalu je nazivaju mohan bhog, zadivljujuće jelo i moja je omiljena vrsta halave.
Topli začini poput šafrana, fenela, papra i lovorovog lista zasigurno će vas ugrijati u ove kišovite dane (pogotovo ako ste posljednjih par dana pokisli kao miš... i kao ja).



SUJI BESAN HALVA

Vrijeme pripreme: 30ak minuta
Količina: 6-8 osoba


Sastojci:

2 1/4 šalice mlijeka (ili 1 šalica mlijeka i 1 1/4 vode)
1 šalica šećera
1/4 žličice šafrana
1/4 šalice grožđica
1/2 šalice maslaca ili ghija
1 lovorov list
1/2 žličice fenela (komorača)
1/2 šalice prosijanog besana (slanutkovog brašna)
3/4 šalice griza
1/2 šalice nasjeckanih ili raspolovljenih badema
1/8 svježe mljevenog papra
1/4 svježe mljevenog muškatnog oraščića


Postupak:

1. U posudi pomiješajte mlijeko i šećer. Neprestano miješajte i pustite da zavre. Potpuno smanjite vatru, ubacite šafran i grožđice te poklopite.

2. Zagrijte maslac ili ghi. Ubacite lovorov list i fenel i pržite par sekundi. Umiješajte besan, griz i bademe. Pržite ih na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje 10-12 minuta.
Smjesa je gotova kada i griz i besan potamne par nijansi. Ne smiju posmeđiti.

3. Maknite posudu s vatre. Oprezno, uz neprestano miješanje, polako ulijte začinjeno mlijeko. Stavite posudu na umjerenu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok smjesa ne upije svu tekućinu, a zrna griza se ne skuhaju (5-8) minuta.

4. Halavu možete poslužiti u zdjelicama ili ju razliti po namašćenoj posudi, izravnati i izrezati.



Poslužite ju posipanu s malo papra i muškata.



U slast!




Post je objavljen 07.07.2007. u 02:19 sati.