Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Mudri muslimanski dječak

Prije mnogo godina, za vrijeme Tabi`ina (generacije poslije Ashaba), Bagdad je bio poznat po Islamu. Ustvari, to je bio glavni grad Islamske Imperije, a zbog velikog broja ucenjaka koji su tamo zivjeli, bio je i centar Islamskog znanja. Jednog dana, Vladar Rima je u to vrijeme poslao svog izaslanika u Bagdad sa tri izazova za Muslimane. Kada je glasnik stigao na domak grada, on je obavjestio Halifu da ima tri pitanja i da izaziva Muslimane da odgovore na njih.

Halifa je okupio sve ucenjake u gradu i Rimski izaslanik se zatim se popeo na visoku platformu i rekao: "Dosao sam sa tri pitanja. Ako odgovorite na njih, onda cu vam ostaviti veliku kolicinu imetka kojeg sam donio od kralja Rima". A sto se tice pitanja, ona su: "Sta je bilo tamo prije Allaha? U kojem smjeru je okrenut Allah? Sta Allah radi u ovom momentu?

Veliki izbor ljudi je sutio. U sredini ovih briljantnih ucenjaka i studenata bio je covjek posmatrac sa njegovim sinom. " O moj babo! Ja cu mu odgovoriti i usutiti ga!" Rekao je djecak. Djecak je zatrazio odobrenje od Halife da mu odgovori sto mi je Halifa i odobrio.

Rimljanin se obratio mladom Muslimanu i ponovio njegovo prvo pitanje:
"Sta je bilo tamo prije Allaha?"
Djecak je upitao: "Znas li da brojis?"
"Da" rece covjek.
"Onda broj od 10 pa nadole "Rimljanin je brojao nadole, "10.9.8..." sve dok nije dosao do 1 i prestao da broji.
"A sta dodje prije 1" upita djecak.
"Nema nista prije 1-to je to!" rece covjek.
"Pa dobro, ako je jasno da poslije matematickog jedan nema nista, pa kako da onda ocekujes da ima nesto prije Jedinog koji je Potpuna Istina, Vjecan, Oduvjek i Zauvjek?
Sada je covjek bio iznenadjen sa ovim direktnim odgovorom na koji nije mogao da odgovori bilo sta. Zato je upitao: "Onda mi reci, prema kojem pravcu je Allah okrenut?"
"Donesi svijecu i zapali je", rece djecak, "I reci mi prema kojem pravcu je okrenut plamen..?"
"Ali plamen je samo svjetlo-siri se na sve cetiri strane, Sjeverno, Juzno, Istocno i Zapadno. Ne samo prema jednom pravcu" rece covjek sav zacudjen.

Djecak zaplaka: "Pa ako se ovo fizicko svijetlo-siri na sve cetiri pravca tako da mi ti nemozes reci prema kojem pravcu je okrenuto, pa sta onda ocekujes od Nur-us-Samawati-wal-Ard: Allah-Svijetlo Nebesa i Zemlje? Svijetlo na Svijetlu, Allah je okrenut u svim pravcima u svako vrijeme."

Rimljanin je ostao bez rijeci i zapanjen da ovaj djecak odgovara na njegove izazove na takav nacin da on ne moze da kaze bilo sta protiv dokaza. Zato je ocajno zelio da pokusa i njegovo zadnje pitanje. Ali prije nego sto je to i uradio, djecak rece: "Cekaj! Ti onaj koji pita pitanja a ja sam onaj koji daje odgovore na ove izazove.
Pravedno je da ti sidjes dole gdje ja stojim a da se ja popnem gdje si ti sada, s ciljem da se i odgovor cuje jasno kao i pitanje."
Ovo je izgledalo razumno za Rimljanina, pa je sisao dole sa mjesta gdje je stajao a djecak je zauzeo platformu.
Onda je covjek ponovio zadnje pitanje: "Reci mi, sta Allah radi u ovom trenutku?"
Djecak je ponosno odgovorio: "U ovom trenutku, kada je Allah pronasao na ovoj visokoj platformi lazljivca i onoga koji se ismijava Islamom, On je ucinio da on sidje i spusti ga nisko. A sto se tice onoga koji vjeruje u Allahovu Jednocu, On ga je podigao gore i uspostavio Istinu. "Svaki dan On se zanima s necim" /Ar-Rahman;29/

Rimljanin nije imao sta da kaze osim da ode i vrati se u svoju zemlju, porazen. Molimo Allaha da spusti Njegovu Milost i na nasu Muslimansku djecu danasnjice. Amin

Preveo sa engleskog: Ebu Zerr` El-BanjaLuki

Post je objavljen 14.07.2007. u 12:18 sati.