Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horsepower2

Marketing

AKHAL TEKE

Akhal teke je potomak autohtonih azijskih divljih konja. Postojao je prije 3 000 godina na području današnjeg Turkemenistana,dok su se najviše uzgajali na području pustinje Karakorum pa se često nazivaju nomadskim konjima. Akhaltekinci su dali velik doprinos u uzgoju mnogih pasmina konja, ali (zbog jake genetike) na njih nisu utjecale druge pasmine iako je bilo pokušaja oplemenjivanja s punokrvnjakom.
VISINA: 145-165 cm
Ova se vrsta konja ističe osobitom konstrukcijom tijela; visina, vitkost, mala glava dugačkog i ravnog profila, izražene oči, široke nozdrve, dugačke uši, izražen greben, slaba leđa s nisko postavljenim repom te duge noge i mišićava bedra.
Dlaka im je poprilično rijetka, a javljaju se u više boja s dozvoljenim bijelim oznakama; boje metalnog sjaja i starog zlata, ali ima i sivaca i dorata.






Dugačke noge omogućuju ovom konju fascinantan kas i veliku brzinu kretanja, a veliku snagu i začađujuću izdržljivost imaju zahvaljujući jakoj genetici koja se razvila u teškim pustinjskim uvjetima.
U povijesti je zabilježeno da su mogli savladati 4 150 km za 84 dana (Ashgabadt- Moskva) uz minimalne količine hrane i vode.
Akhal teke nije pristupačan konj, vrlo je tvrdoglav i vatren, a voli imati samo jednog gazdu. Danas se najviše koriste u dugoprežnim utrkama, u dresuri i skakanju.


Post je objavljen 04.07.2007. u 20:27 sati.