Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soszagreb

Marketing

Na granici pravnih okvira

20.07.2007. na sjednici općinskog vijeća općine Dubrava:

Načelnik općine Dubrava, Stjepan Petrovčić, još prije 3 tjedna na radio Vrbovec najavio je kako će se on i njegova stranka boriti protiv toga da deponij pepela spalionice bude u Dubravi. Tako je i najavio kako će staviti na točku dnevnog reda poništenje ugovora općine Dubrava i Zagrebačke županije o zbrinjavanju otpada, što je i učinjeno.
(Podsjećamo, do cijelog problema došlo je tako da je načelnik općine Dubrava samovoljno i bez znanja građana i vijeća potpisao dopuštenje da se na općinskom zemljištu dozvole istražne radnje za deponij opasnog pepela. Vijeće Dubrave je glasovanjem tu samovoljnu odluku načelnika poništol još 19.04.2007., a od tada do danas županijska skupština Zagrebačke županije nije prihvatila te poništene odluke, nego i dalje provodi samovoljnu odluku načelnika općine Dubrava.)

Na jučerašnjoj sjednici vijeća (nastavak na prošlu) kada se trebalo glasati za poništenje ugovora o zbrinjavanju oppada općine Dubrava i Zagrebačke županije, kada je bilo dovoljno glasova da podrže raskid tog ugovora, prvi za riječ uzeo je načelnik Dubrave, Stjepan Petrovčić. Zatražio je da se ta točka makne sa dnevnog reda, a on kao predlagač ima na to pravo. Vrlo jednostavno, točka je povučena sa dnevnog reda. Vijećnici zatečeni jednom ovakvom odlukom, bez prilike da iskažu svoje mišljenje napustili su sjednicu vijeća, te sjednica već po drugi puta nije dovršena.
Nakon sjednice, još u prostorijama gdje se vijećalo, zabilježen je jedan incident u kojem se načelnik iz sve snage izvikao na jednog od vijećnika te su izrečene teške rijeći.

Sjednica županijske skupštine 19.07.2007.
Unatoč tome što je na prethodnoj sjednici župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, govorio o poništenju dozvola lokacije za istražne radove za deponij i uvrštanje te točke na sljedeću sjednicu, danas ta točka uopće nije uvrštena u dnevni red.

Na prijedlog oporbe da se ta točka uvrsti u dnevni red, prijedlog je odbijen. Podsjetimo, dozvole za lokacije za istražne radove na području općine Dubrava i Gradec lokalne vlasti poništile su još 19.04.2007. Od tada pa do danas Županijska skupština nije poništila te odluke nego i dalje ignorira činjenicu da provodi nelegalne odluke protivne volji lokalnih vlasti i stanovništva.

03.07.2007. Stjepan Kožić na županijskoj skupštini: Ne namećemo rješenja, ništa nećemo učiniti bez jedinica lokalne samouprave. Točku o poništenju dozvole za istražne radove staviti ćemo na sljedeću sjednicu u dnevni red.
(danas je odbio uvrstiti točku po tom pitanju na dnevni red)

Mate Biškupec, Josip Jambrač, Stjepan Sesvečan, Zlatko Hržić u emisiji na radio Vrbovec (6 mj. 2007) uvjeravali su javnost kako će se lokacije sasvim sigurno ponšititi na sjednici županijske skupštine, tj danas. Vidljivo iz svega priloženog je da ove osobe obmanjuju javnost i ne pokušavaju provesti odluke o kojima govore.

03.07.2007. na županijskoj skupštini na kojoj smo prisustvovali povodom treće točke dnevnog reda: Donošenje Zaključka o raskidanju Sporazuma o suradnji u zbrinjavanju otpada između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Tim sporazumom Zagrebačka županija obvezala se da će otpad spaljivati u budućoj Zagrebačkoj spalionici, a zauzvrat će na području Zagrebačke županije biti deponirano +100,000 tona opasnog pepela i šljake. Štetnost ugovora za Zagrebačku županiju vidi se u tome da cijela Županija godišnje proizvodi cca 100,000 tona otpada. Znači županija će zamijeniti 100,000 tona otpada, za +100,000 tona otrovnog pepela i šljake godišnje, koja se planira deponirati na području Dubrave, Vrbovca, Gradeca.

Iako su lokacije za istražne radove za deponij na području Dubrave i Gradeca donesene samovoljno od strane načelnika, a vijeće obiju općina je poništilo te odluke, županijska skupština i dalje ih provodi kao ispravne.

Na skupštini Zagrebačke županije u gotovo 6 sati očitovanja o toj trećoj točki dnevnog reda, izmijenilo se na govornici više od 50 govornika o ovoj temi. Nažalost, umjesto da prihvate kako su odluke za deponij u Dubravi i Gradecu nepravomoćne, skupština Zagrebačke županije izglasala je jedan sasvim neočekivani prijedlog.

Zagrebačka županija nije željela poništiti odluke o dozvoli istražnih radova, nego je izglasala kako će ove nepravomoćne odluke o dozvoli lokacija za istražne radove ''zamrznuti'' i staviti u stanje mirovanja, sve dok Zagrebačka županija ne napravi vlastitu studiju o mogućnostima zbrinjavanja otpada.
Županija je odbila ''zamrznuti'' sporazum grada Zagreba i Zagrebačke županije o zbrinjavanju otpada i deponiranju pepela na području Zagrebačke županije, nego je ''zamrznula'' nepravomoćne dozvole za istražnim radovima dok studije budu gotove.

To nam govori kako će svi trenutni radovi oko projekta spalionice nastaviti dalje, a kada studije o mogućnostima zbrinjavanja otpada u Zagrebačkoj županiji budu gotove, ponovno će stupiti na snagu nepravomoćne odluke o dozvoli za istražne radove na području Dubrave, Gradeva, Vrbovca.

Studije koje će se provoditi trajati će mjesecima, a baviti će se drugim mogućnostima zbrinjavanja otpada poput reciklaže, MBO i drugih metoda. Ako nakon tih nekoliko mjeseci studije pokažu rezultate u korist spalionice, nepravomoćne dozvole za istražne radove će se ''odmrznuti'' i deponij će biti na području Dubrave, Vrbovca, Gradeca.


Post je objavljen 03.07.2007. u 22:21 sati.