Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Opasan Grad



Violent City, 1970. D : Sergio Sollima ; Charles Bronson, Jill Ireland, Telly Savalas, Michael Constantin


Jeff (Chuck) je profesionalni hitman, koji u početnim scenama filma biva žrtva atentata čiji je ko-organizator njegova devojka Vanessa (Jill Ireland). Ipak, on preživljava pokušaj ubistva, a onda se vraća u New Orleans, i planira osvetu. Tamo će uz pomoć starih drugova pokušati da raskrinka mafijašku organizaciju koji vodi izvesni Weber (Telly Savalas, vrlo OTT), i možda usput i povrati Vanessinu ljubav.

Bronson kao hitman, italo produkcija iz '70tih, i spaghetti veteran Sergio Sollima (Big Gundown, Face to Face) iza kamere - ovo miriše na apsolutni hit. Nažalost, Violent City, drugde još poznat i kao Citta Violenta i The Family, je jedno jako bledo ostvarenje. U svojih sto minuta trajanja, film sadrži tek nekoliko akcionih scena, a one se mahom svode na Jeffove pripreme za hit. Tako imamo jedan deo u kojem Jeff dobrih dvadesetak minuta planira snajperski atentat na nekog reli vozača...mislim, volim ja Bronsona, ali ne baš ovoliko, majku mu. Ostatak je popunjen relativno besmislenim dijalozima i panoramama, a kao šlag sve protiče izuzetno sporo.



Pozitivni momenti su dijalozi Bronson - Savalas, kao i Bronsonova gluma, ovde na dobrom nivou (mada, ako Bronson film mora da spašava glumom, jao si ga majci). Ni kraj nije loš, ali je tempo filma ipak takav da će vam interes dotle već drastično opasti. Italijani su prosto majstori da i najkraće priče učine predugačkim, i treba zaista imati određen ukus za njihovu filmsku produkciju. Zamalo da zaboravim, muziku je potpisao Ennio Morricone, i kao i uvek soundtrack je na visini zadatka.

Ovo je inače jedan od petnaest filmova u kojem je Bronson "uparen" sa svojom tadašnjom suprugom Jill Ireland, za moj račun prosečnom glumicom. Zanimljiva je priča kako su se njih dvoje upoznali - na jednom prijemu prilikom snimanja The Great Escape Jillin prvi muž David McCallum upoznao je svoju suprugu sa Chuckom, koji je kasnije McCallumu u poverenju rekao "I'm gonna marry your wife, David". Šta ti je jebač...



Violent City je dugo vremena bio ograničen na sečeno američko izdanje, da bi pre par godina Anchor Bay upristojio verziju za DVD, koja kombinuje američki master sa izrezanim scenama koje postoje samo sa italijanskim audiom, pa je jedno 15% svih dijaloga u filmu na italijanskom. Transfer je super, sve je super, svaka čast ABu za trud...samo, nema potrebe da gledate ovo ako niste potpuni Bronse fanatik.

Kao, npr., ja.

Post je objavljen 02.07.2007. u 00:05 sati.