Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/danzametak

Marketing

zemlja tulipana i krojfa - dan prvi: nedjelja

Eto i mene u zemlji tulipana, al ne u Haagu već u Amsterdamu.

Prva stvar koju sam primijetio je jezik. Zvukom nalik na tvrdi njemački, kako ga npr. govore švicarci. Riječima isto nalik na njemački, tko zna njemački može pohvatati neke osnovne stvari. Ipak, kad sam se upustio u čitanje uputa za plaćanje metroa, nisam uspio skužiti. Ali nema veze, engleski prolazi svagdje, za razliku od npr. Pariza gdje sa engleskim si možeš guzicu obrisat jer ga niko ne zna ili ne želi govoriti.

Druga stvar koju sam primijetio su ljudi. Stvarno su raznoliki, od čistih plavookih, plavokosih arijevaca plavih obrva, do najcrnjih crnokosih crnaca. I sve između. Tu su također i kosooki azijati, indijci, turci, šiptari, jedino crvenokošce nisam vidio. Sa aerodroma me vozio neki turčin, naravno skužio je slavenski naglasak u mom engleskom. Ali i ja sam njegov turski odmah skužio, ako znaš prepoznat bosanca, bogami znaš i turčina. Čudno je to kako neke fizionomije tako govore o etničkom porijeklu. Nizozemce je lako prepoznati, suhi su i visoki, odaju dojam više rase među ovim niskim i obojenim svijetom. Prosjek visine muškaraca u Nizozemskoj 183 cm, što znači da barem visinom nadmašujem prosječnog nizozemca.

Treća stvar: voda. Ima je svagdje. Centar je pun kanala, mostova, brodića većih i manjih, trajekata, a čak je i padala kiša cijeli dan, tako da je stvarno sve bilo vodeno. Par časaka sam čak razmišljao da uzmem sobu na brodu, ali ipak nisam toliko alternativan. Smješten sam u običnom hotelu, u samom centru.

Četvrto: bicikli. Ima ih dakle svuda, imaju svoje trake, semafore, parkirališta, voze brzo. A tek bicikl-parkinzi - stani i ne vjeruj koliko bicikala na jednom mjestu.

Za pred spavanje, počastio sam se obilaskom red-districta, i pun sam dojmova. Takvo nešto stvarno nisam još nikad vidio. Cure sjede u izlozima, mašu ti, plešu, pokazuju robu ..... mnogima sam se sviđao. A kad dogovoriš posao, samo navuku zastore na staklo izloga. Poslije opet otvore zastore, pa natrag u izlog. Što bi se reklo, ozbiljan pristup poslu. A stvarno izgledaju dobro. Ima ih i bijelih i obojenih, solidno su sisate, ugodnih lica, stvarno svako hetero orjentacije bi tu našao nešto po svom ukusu (btw, u hotelskom vodiču nudi se i gay escort, tako da niko neće biti zakinut). Samo jedna je bila izrazito mršava, sve ostale su bile baš ugodno popunjene. Valjda da se mušterija ne povrijedi na kakav košćati ćošak rofl

Eto, tu su prvi dojmovi. Sutra me čeka naporan dan na sajmu, a vi pitajte ak kaj hoćete saznat. Dok sam još tu smijeh

Post je objavljen 26.06.2007. u 00:20 sati.