Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

MALA KOMEMORACIJA TZV. ANTIFAŠIZMA

"Ovog vikenda (22. lipnja) pada obljetnica njemačkog napada na SSSR i time otvaranja Istočnoga fronta, što je promijenilo tijek rata i zapečatilo Hitlerovu sudbinu. Vrijedi tu obljetnicu obilježiti s nekoliko povijesnih prisjećanja. Rat s Rusima bio je stalna tema Führerovih maštanja, još od ranog 'Mein Kampfa', u kojem ističe potrebu njemačkog osvajanja 'životnog prostora' na evropskom istoku. Napad je bio izvrsno pripremljen, kako bi to čovjek s pravom očekivao od Hitlera.

No, zagonetka je na suprotnoj strani: napad od 22 lipnja 1941. zatekao je Sovjete potpuno nespremne. U prvih nekoliko dana sovjetska je avijacija skoro u potpunosti uništena, većinom prije no što su avioni i poletjeli, u prva dva tjedna zarobljene su stotine tisuća sovjetskih vojnika i uništene tisuće tenkova. Nakon nekoliko tjedana izgledalo je da je SSSR izgubio rat. Kako je moguće da je vojno i političko rukovodstvo bilo posve nespremno?

Dio odgovora leži u Staljinovom brkanju želja i realnosti. SSSR je bio potpisao pakt s Hitlerom, a čini se da je Staljin čak bio spreman pristupiti Trojnom paktu, da mu je Hitler malo više išao na ruku...

... I kad je napad jednom izvršen, tadašnji su ruski mediji obavijestili javnost da je došlo do 'nekoliko okršaja' u kojima je Crvena armija tobož uspješno zaustavila Nijemce. I tako su mediji učinili stotine tisuća Bjelorusa nepripremljenim žrtvama koje pojma nisu imale što im se sprema sljedeći tjedan...

... Tko je kriv za sve ove užase?...

... I danas se čini da nema trajnoga mira bez vrlo čvrste međunarodne, nad-državne zajednice; niti jedno drugo sredstvo izgleda da ne pomaže."

(Prof. dr. Nenad Miščević, Novi list – Pogled, 23.06.2007.)

PS&NB:
MOJ KOMENTAR:
Pitanje 1.: Zašto partizani u šumi BREzovici kod Siska nisu digli ustanak (tj. postali partizanski ustaše!) kad je Staljin sklopio pakt s Hitlerom?
Pitanje 2.: Kako to da je ruska javnost o Hitlerovu napadu bila slabije informirana od stanovnika BREzovičke šume u Hrvatskoj (pa nisu valjda od nekoga bili unaprijed inform/b/irani)?
Pitanje 3.: Ne nalazi li se možda u posljednjoj rečenici Miščevićeva teksta odgovor na sva pitanja i sve dvojbe? Naime, da su svi pokolji XX. stoljeća trebali samo ubrzati ostvarenje "čvrste međunarodne nad-državne zajednice"! Blago nama u Novom svjetskom poretku! Dobro došli u Vrli novi svijet (bez ikakvih sloboda)!

PSS: U povodu tzv. dana antifašizma možete na donjoj internet adresi naći dokumentarni film o Jazovki u sedam kraćih nastavaka.

http://www.youtube.com/watch?v=NmSDQ-nuMOA

Posebno je potresno svjedočanstvo Branka Mulića, bivšeg partizana koji javno progovara o zločinima, a koji je i sam bio prisiljen voziti hrvatske ranjenike iz zagrebačke bolnice na stratište u Jazovku...


Post je objavljen 22.06.2007. u 23:40 sati.