Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/natch

Marketing

NAUČITE IH DA PECAJU

Image Hosted by ImageShack.us

Svakoj osjećajnoj ženi koja gleda televiziju i prati vijesti iz svijeta ovih dana nameće se pitanje: kako siromašnim narodima koji žive u nedemokratskim režimima donijeti slobodu?
Kako im pomoći da skinu tisućljetnu koprenu neslobode s očiju i emancipirano preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke?
Je li dovoljno svrgnuti diktatora, obučiti vojsku i policiju i dati im najmodernije oružje da njime brane novostečenu slobodu?
Svaka osjećajna žena zgrozi se, naime, kad vidi mlade američke momke kako naivno hodaju nepoznatim pješčanim bespućima opremljeni s 200 kila vrhunske tehnologije, spremni da se uhvate ukoštac s golorukom sirotinjom, koju ne pokreće ništa osim gladi i očaja.
Da se razumijemo, mi volimo Amerikance. Nas su Amerikanci oslobodili, nahranili i donijeli nam dobru muziku. I mi smo nakon 2. svjetskog rata bili u situaciji u kojoj su brojne afričke i azijske države sada: bili smo nerazvijena poljoprivredna zemlja, s gomilom nepismene sirotinje. Demokracija nam je stigla s jazzom, rock'n'rollom i holivudskim filmovima. U 50 godina prešli smo golem put od takoreći feudalnog predcivilizacijskog društva do relativno razvijenog državnog kapitalizma.
Danas imamo političku demokraciju, ali su filmovi koje gledamo puno lošiji od onih prije 50 godina. Imamo i satelitske kanale, pa možemo gledati kako žive ljudi u siromašnim zemljama. A ne žive baš sjajno. U Africi ovih dana nekakvi humanitarci na ubrzanim tečajevima uče žene kako da sade rižu u pustinji. Istovremeno, u barem dvije-tri susjedne zemlje vode se vjerski ratovi, nitko ne zna zbog čega. Malo dalje, crne učiteljice štrajkaju i traže veće plaće kako bi mogle bolje obrazovati svoje sunarodnjake. Par tisuća kilometara istočno, neki nabrijani tipovi opet bacaju kletvu na već stoput prokletog pisca. Zašto su oni tako napaljeni? Zašto, kao i mi, ne gledaju televiziju, zašto ne idu vikendom na opušteni izlet u najbliži šoping-centar?
Kako njih osloboditi?
Zašto su tako nesretni?
Prvo što padne na pamet svakoj osjećajnoj ženi je da te ljude treba nahraniti, dati im posao, otvoriti im nove bolnice, obrazovati ih da znaju sami voditi svoju zemlju.
Zašto to nitko ne učini?
Riba se već odavno ne lovi dinamitom.
Naučite ih da pecaju.




Post je objavljen 22.06.2007. u 22:26 sati.