Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Norac je zapovijedio maskiranje leševa


Priča Johana Tildera, heroja Domovinskog rata, kojega bi svi, najradije zaboravili

Dio Tilderova iskaza o ratnim zločinima u Medačkom džepu, emitiran je 1994. na Radio Korenici, a ja sam ga stavio kao audio podlogu snimkama koje je načinila Tilderova jedinica u Čanku.

Tko slabije čuje, evo i njegovih rečenica u pisanom obliku, prenesenih iz Nacionala:

Zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac trećeg je dana zapovjedio Josipu Krmpotiću, mom nadređenom, da se spale sve kuće u Čitluku, a samo dva dana poslije počelo je i miniranje srpskih kuća u Divoselu", ukratko je Tilder prepričavao događaje u kojima je sudjelovao. "Sjećam se da je Norac jednom zapovjedio da se zbog dolaska novinara tijela ubijenih Srba moraju negdje maskirati i sakriti", izjavio je Tilder...

Posebno dramatično bilo je svjedočenje Tildera o zločinu koji je nazvao "lov na civile", a dogodio se 11. rujna na području Debele glave kod Čitluka: "Kod sela Rajčevići popodne smo čekali dolazak srpskih civila koje je iz šume kod Debele glave trebala istjerati specijalna policija MUP-a. Kad su civili bili istjerani iz šume i kada su došli na otvoreno, počeli smo pucati po njima. Prema mojim procjenama, ubili smo ih tridesetak. Sa mnom su bili Poplašen, Šokec, Dmitrović, Lovrić, Barišić i Drlek, zatim Đenanović, Petti, Sadiku i Vrginček. Sjećam se da je bilo više žena od muškaraca, uglavnom starijih od 55 godina."


Nacional 23.10.2002, krajinaforce.com



Post je objavljen 22.06.2007. u 13:04 sati.